Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
boligspekulanter. Forældrekøb handler ikke kun om at hjælpe sine børn i bolignød. Det handler også om at gøre en god forretning. Forældrene vælger i stigende grad at beholde lejlighederne efter børnene er flyttet ud. »Det er katastrofalt for lejeboligmarkedet«, lyder det fra LLO.
Foto: Finn Frandsen

boligspekulanter. Forældrekøb handler ikke kun om at hjælpe sine børn i bolignød. Det handler også om at gøre en god forretning. Forældrene vælger i stigende grad at beholde lejlighederne efter børnene er flyttet ud. »Det er katastrofalt for lejeboligmarkedet«, lyder det fra LLO.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forældre bliver boligspekulanter

Forældrekøb er populær redning for rige forældres boligsøgende børn. Boligpriser og lukrative skattefordele gør flere forældre til boligspekulanter.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det ligner ren forkælelse, når velbeslåede forældre i stor stil køber lejligheder til deres børn, så de kan bo trygt, godt og billigt i storbyen, mens de passer deres studier. Men bølgen af forældrekøb er ikke kun drevet af ønsket om at redde de unge fra endeløse boligkøer og vanvittige huslejer.

Det handler også om at gøre en god forretning. Derfor vælger forældrene i stigende grad at beholde lejlighederne og lade nye beboere flytte ind, når deres egne børn flytter ud. Men den trafik er med til at gøre boligmarkedet ustabilt og usundt, lyder advarslen nu fra Nordea.

»Vi har fået et element af spekulation på boligmarkedet, som vi ikke mener er særlig sundt; vores anbefaling er, at man køber bolig for at bruge den, ikke for at spekulere«, siger Lise Bergmann, chefanalytiker og boligøkonom i Nordea Kredit.

Det er ikke sundt, det her

»Selv om priserne stiger, er der næsten ingen ejerlejligheder til salg i de store byer. Det skyldes også, at forældrene holder på lejlighederne, selvom børnene er flyttet ud, fordi de regner med, at de kan få en bedre pris senere«.

Men den strategi er farlig, for den kan være med til at forstærke boligmarkedets op- og nedture, fastslår Lise Bergmann: »Falder priserne, vil alle forældre sælge, og det kan gøre prisfaldene endnu mere dramatiske. Det er ikke sundt, det her. Og ingen har interesse i en finansiel ustabilitet på et så grundliggende marked som boligmarkedet«.

Ifølge Lejernes LLO stiger antallet af forældrekøbte lejligheder, der bliver lejet ud på det frie marked på korte tidsbegrænsede kontrakter. På den måde kan forældre sælge lejligheden med kort varsel og få optimal gevinst, når priserne topper.

»Det er katastrofalt for lejeboligmarkedet, for det betyder, at vi får flere tidsbegrænsede lejemål, og det skaber selvfølgelig utryghed, når man bor i en lejlighed, at man så ikke kan regne med at blive boende«, siger LLO’s cheføkonom, Jesper Larsen. Han mener, at udviklingen skaber en stor gruppe af bolignomader, der flakker mellem lejemål i de store byer.

Den lukrative virksomhedsordning

36 procent af de privatejede ejerlejlighederne i København er lige nu beboet af lejere – og ikke af ejerne selv, viser tal fra Danmarks Statistik. Der findes ikke opgørelser over, hvor stor en del af disse, der er lejet ud tidsbegrænset. Men tallene er, Ifølge LLO er tallet et udtryk for, at forældre fortsætter udlejningsvirksomheden, når børnene flytter.

Det er katastrofalt for lejeboligmarkedet

Langt de fleste forældrekøb finansieres efter den lukrative virksomhedsordning, der blandt andet giver forældrene et ekstra højt rentedrag, foruden fradrag for de obligatoriske fællesudgifter, der følger med den nyindkøbte lejlighed – og så slipper forældrene for at betale ejendomsværdiskat. Dermed kan købet dårligt mærkes i husholdningsbudgettet: En lejlighed i København på 50 kvadratmeter, finansieret med et fastforrentet afdragsfrit lån og en pris på 1,6 millioner, koster forældrene 510 kroner om måneden. Mens en tilsvarende lejlighed til godt 800.000 kroner i Odense koster forældrene 52 kroner om måneden, viser regneeksempler fra Realkredit Danmark.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ordningen er så fordelagtig, at forældrene er villige til at betale høje priser for lejligheder til deres børn, og det er med til at skævvride markedet, i de store byer, mener Curt Liliegreen, direktør i Boligøkonomisk Videnscenter: »Dermed bliver det sværere for de lavere indkomster og for singlerne at komme ind i storbyens lejligheder, for der sidder en ung mand på 19 år, der lejer det hele af sine forældre«.

Både Nordea og Danske Banks advarer mod forældrekøb som spekulation, for ingen ved, hvornår boligpriserne dykker:

»Hvis man fortsætter udlejningen, selvom børnene er flyttet, så er man ude i noget, der både er spekulativt og farligt, for ingen kan forudse, om prisen er højere til næste år«, siger Danske Banks cheføkonom, Las Olsen.

I Nordea har Lise Bergmann svært ved at se rimeligheden i statstilskud til følger i halen på de populære forældrekøb: »Der er nok nogle, der vil mene, at man kunne have brugt pengene bedre, hvis man byggede billige ungdomsboliger, hvor alle unge kunne gøre sig håb om en bolig, uanset om de nu har rige eller fattige forældre; men det er jo et politisk spørgsmål«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden