Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 JOACHIM ADRIAN
Foto: JOACHIM ADRIAN

BØRNEHUSE Flere kommuner trækker på landets børnehuse. Her venteværelset i Børnehuset i København, som ligger på Nørrebro (arkivfoto).

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flere børn udsat for vold og overgreb får hjælp

Næsten 1 ud af 1.000 børn har haft en sag ved et børnehus. Det er en stigning på 27 procent.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

1.097.

Så mange sager om mistanke eller viden om vold og overgreb mod børn under 18 år afsluttede landets børnehuse i 2015.

Det er en stigning på 27 procent i forhold til året før, viser årsstatistikken for børnehusene, som Socialstyrelsen netop har udsendt.

De regionale børnehuse har speciale i at tage sig af børn udsat for vold eller overgreb, og landets kommuner har pligt til at bruge et børnehus, hvis de har en sag med viden om eller mistanke om det.

Tallene bliver af lederen af socialstyrelsens Team Overgreb, Iben Attrup Nielsen, set som tegn på, at børnehusene for alvor virker nu.

»Børnehusene bliver brugt mere, det er også det, vi hører, når vi kommer rundt i kommunerne«, siger Iben Attrup Nielsen, som ikke mener, at tallene skal ses som tegn på, at flere børn bliver misbrugt.

Eksplosiv stigning i Midtjylland

En rapport fra SFI viste i foråret, at hver sjette barn og ung har været udsat for vold eller overgreb, men at der er tale om et mindre fald i forhold til tidligere kortlægninger.

I alle dele af landet er der en stigning i antallet af sager, dog mest markant i Børnehus Midtjylland, som ligger i Aarhus og har en afdeling i Herning. Her er antallet af sager det seneste år steget med 66 procent.

I det hele taget er der stor forskel på, hvor mange børn som får hjælp fra landsdel til landsdel. Hvor der i Region Hovedstaden er 0,7 sag for hver 1.000 børn i regionen, så er der i børnehuset i Region Syddanmark 1,4 sager pr. 1.000 børn.

Og går man ned på kommuneniveau, er forskellene også markante. I kommuner som Langeland og Assens er der over tre sager pr. 1.000 børn, mens der i kommuner som Herning og Randers er under 1 pr. 1.000 børn.

De store forskelle har tidligere bekymret, når det gælder de underretninger, som kommunerne modtager med bekymring for et barn.

Her er også en stor forskel mellem kommunerne, og der er også stor forskel på, hvordan kommunerne håndterer underretningerne, som de modtager.

Forskellene er her så store, at forskere har fastslået, at det ikke kan forklares i den områdernes sociale profil.

I Socialstyrelsen tolker de ikke på forskellene mellem kommunerne.

»Men tallene bruges, når børnehusene taler med de kommuner, som de samarbejder med. Her kan antallet af sager og måden, de enkelte kommuner griber en sag om overgreb an, danne grobund for en konstruktiv dialog mellem kommune og børnehus«, siger Iben Attrup Nielsen fra Socialstyrelsen.

Flere eksperimenter, merer fokus

Karin Kildedal, som er lektor i socialt arbejde på Aalborg Universitet, mener, at de seneste års stigende fokus på området, har betydet noget.

»Min fornemmelse er, at flere kommuner eksperimenterer og forsøger at omlægge deres arbejde, så de kommer tidligere ind med forebyggende arbejde, og det kunne være det, vi begynder at se resultatet af nu«, siger Karin Kildedal, som også henviser til, at der lovgivningsmæssigt er strammet op, så kommuner for eksempel er forpligtet til at behandle underretninger inden for 24 timer.

Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) fremhæver i en pressemeddelelse også, at statistikken viser, at børnehusene virker.

»Der er flere børn, der får hjælp i et børnehus. Og desuden søger kommunerne også mere rådgivning fra børnehusene. Det ser jeg helt klart som en stigende opmærksomhed fra kommunerne på, hvad det er, børnehusene kan. Det er rigtig positivt i forhold til at sikre, at de børn, der skal have et forløb i et børnehus, også får det«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden