Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fem millioner personnumre blev ved en fejl sendt til Kina

Et brev til Danmarks Statistik endte i stedet hos kinesisk visumcenter.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Personnumre og helbredsoplysninger på 5.282.616 personer, som har været bosat i danske kommuner mellem 2010 og 2012, er ved en fejl endt i kinesiske hænder.

Et brev med to cd'er med data, som Statens Serum Institut (SSI) ville sende til Danmarks Statistik, blev i stedet leveret til et kinesisk visumcenter i Danmark, Chinese Visa Application Centre, inden det nåede frem til den rette modtager.

Det fremgår af en afgørelse på Datatilsynets hjemmeside.

Cd'erne, der dog ikke indeholdt navne og adresser, var ikke krypteret, som de ifølge Datatilsynet burde have været.

Ingen konsekvenser

Ifølge SSI er der dog ikke grund til bekymring, selvom der er »tale om følsomme personoplysninger af meget omfattende karakter«, og at det »kunne have haft konkrete konsekvenser for de berørte personer, såfremt oplysninger rent faktisk var kommet til uvedkommendes kendskab«.

Men der er, fremgår det af SSI's svar til Datatilsynet, ikke grund til at tro, at oplysningerne er blevet set af andre personer end den ene medarbejder, der modtog brevet hos Chinese Visa Application Centre.

»Den berørte medarbejder hos Chinese Visa Application Centre fortalte, at hun havde modtaget brevet, kvitteret for dette og åbnet det ved en fejl. Idet hun konstaterede, at brevets rette modtager var Danmarks Statistik, gik hun over til Danmarks Statistik og afleverede brevet«, skriver SSI.

Derfor vurderer SSI ikke, at fejlen får nogen betydning for de 5.282.616 berørte personer, og derfor foretager Datatilsynet sig ikke yderligere i sagen.

SSI vil dog fremover sende data krypteret.

Ifølge direktør for Sundhedsdatastyrelsen Lisbeth Nielsen ligger fejlen hos Post Danmark.

»Post Danmark gør den grundlæggende fejl at aflevere data et forkert sted. Men vi bør – og det gør vi nu – kryptere data på de her cd'er. Vi har betragtet anbefalede breve som en sikker måde at sende på, hvor man er sikker på, at den, som brevet er stilet til, også er den, der modtager brevet«, siger hun til Ritzau.

I en tidligere version blev Chinese Visa Application Centre kaldt en visummyndighed. Det er en statsejet kinesisk virksomhed, der håndterer flere rutineopgaver forbundet med visumansøgninger.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden