Afvist. 37-årige Diana har brugt hele sit liv på at skjule sin seksualitet. Det krævede stor overvindelse for hende at sige, at hun var lesbisk, da hun kom i kontakt med de danske myndigheder.
Foto: Miriam Dalsgaard

Afvist. 37-årige Diana har brugt hele sit liv på at skjule sin seksualitet. Det krævede stor overvindelse for hende at sige, at hun var lesbisk, da hun kom i kontakt med de danske myndigheder.

Danmark

Nu skal homoseksuelle Diana hjem til Uganda

Tre lesbiske kvinder fra Uganda er fængslet og står til at blive deporteret fra Danmark. Problematisk, mener LGBT-organistationer.

Danmark

I 2014 skrev Politiken om 'Diana'. En homoseksuel kvinde fra Uganda, der har søgt asyl i Danmark, fordi hun frygtede at blive forfulgt i sit hjemland grundet sin seksualitet.

Hun skal nu sendes hjem.

Diana og to andre lesbiske kvinder fra Uganda, der har fået afslag på asyl i Danmark, blev mandag fængslet og står til at skulle deporteres til hjemlandet. Det bekræfter Udlændingecenter Nordsjælland, der er under Rigspolitiet, overfor Politiken.

Deporteringen kritisteres af organisationen LGBT Asylum, der er en organisation der kæmper for bøsser, lesbiske og transpersoners rettigheder i det danske asylsystem. Ifølge dem er det også første gang i organisationens 4-årige virke, at homoseksuelle ugandere er blevet hjemsendt.

Det er nemlig kriminelt at være homoseksuel i Uganda, og man kan ikke leve frit som homoseksuel, forklarer organisationens talsperson Hanne Gyberg:

»Man kan ikke leve åbent som homoseksuel og forvente sikkerhed i Uganda. Derfor er det er en krænkelse af deres menneskerettigheder at sende disse mennesker tilbage til et land, hvor de ikke kan leve frit«.

Også landsforeningen for bøsser, lesbiske og transpersoner, LGBT Danmark, mener at det er problematisk at udsende homoseksuelle til Uganda. Det siger formand Søren Laursen:

»Alene at være ugift kvinde i Uganda er svært. Når disse kvinder også er lesbiske frygter vi, at de kommer ned til et liv på kanten af samfundet. Det er problematisk«, siger Søren Laursen.

Han understreger, at han ikke kender forholdene i de konkrete sager, men udtaler sig generelt om at udvise homoseksuelle til Uganda.

»Nu har Flygtningenævnet jo fundet, at disse kvinder ikke har risiko for forfølgelse, men helt overordnet vurderer vi, at det kan udvikle sig til noget risikabelt fordi situationen ikke er stabil«, siger Søren Laursen.

Afvist asylsag

Politiken beskrev sidst Dianas asylsag, da den blev afslået i 2014. Flygtningenævnet begrundede afslaget med, at kvindens forklaring var utroværdig og usandsynlig, samt at hun ikke havde sandsynliggjort at hun, hvis hun vendte tilbage til Uganda, ville være i risiko for forfølgelse eller for at blive udsat for overgreb.

LÆS DIANAS HISTORIE

Hos LGBT Asylum mener de, at afslaget dengang blev givet på et forkert grundlag, forklarer Hanne Gyberg:

»Bare fordi man bliver vurderet utroværdig, betyder det jo ikke, at man ikke er homoseksuel. Desuden har de her mennesker gemt sig for myndighederne i deres hjemland hele deres liv, så de har enormt svært ved at takle de danske myndigheder korrekt, og svare på spørgsmålene på den måde det forventes«.

Da Dianas ansøgning om asyl blev afvist i 2014, ville Flygtningenævnet ikke kommentere på sagen overfor Politiken, men sagde, at det er et samlet indtryk og en vurdering af ansøger, der ligger til grund for nævnets afgørelse.

»Nævnets afgørelser er altid resultatet af en helt konkret vurdering af oplysningerne om asylansøgerens personlige forhold sammenholdt med de generelle oplysninger om forholdene i ansøgerens hjemland«, sagde sekretariatschef i Flygtningenævnet Stig Torp Henriksen til Politiken i 2014.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ulovlig homoseksualitet

Helle Jacobsen, der er kampagneleder i Amnesty International, bekræfter, at forholdende for homoseksuelle i Uganda stærkt kritisable.

»Vores partnerorganisation i Uganda fortæller om mange tilfælde af anholdelser og afpresning af LGBT-personer. Derudover er der generel homofobi i samfundet, hvor man som homoseksuel altid er i fare for overgreb«, siger Helle Jacobsen.

Homoseksualitet er kriminelt i Uganda og har været det siden 1962, hvor landet ophørte med at være en Britisk koloni og fik sin forfatning.

I 2009 den stemte parlamentet første gang for en strammere lov om homoseksualitet. En lov, der blandt andet i sit første udkast indeholdt en formulering om dødsstraf for homoseksualitet. Det blev dog senere omdannet til livstid i fængsel, men loven blev alligevel kendt i vestlige medier under navnet 'Kill the Gays bill'. Loven blev endeligt stemt igennem og underskrevet af Ugandas præsident Museveni i 2014, men er endnu ikke trådt i kraft, da den er blevet dømt ugyldig af en ugandisk domstol grundet procedurefejl.

En ny lovtekst, der skal stramme lovgivningen om homoseksulle har dog allerede set dagens lys i Uganda. 'The prohibition of promotion of unnatural offences act', hedder den og der er ifølge Helle Jacobsen tale om en lovtekst, der er nærmest identisk med loven fra 2009.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce