Rose. Til august skulle forfatter Flemming Rose have talt om bl.a. ytringsfrihed på Univeristy of Cape Town i Sydafrika. Den invitation er nu trukket tilbage grundet frygt for ballade. Arkivfoto: Thomas Emil Sørensen

Rose. Til august skulle forfatter Flemming Rose have talt om bl.a. ytringsfrihed på Univeristy of Cape Town i Sydafrika. Den invitation er nu trukket tilbage grundet frygt for ballade. Arkivfoto: Thomas Emil Sørensen

Danmark

Universitet tør ikke lade Rose tale om ytringsfrihed

Dansk forfatter først inviteret til Sydafrika som ærestaler, så afvist af frygt for ballade.

Danmark

Flemming Rose, dansk forfatter, skulle være ærestaler på det sydafrikanske University of Cape Town i august.

Emnet var ytringsfrihed og akademisk frihed.

Men nu beder universitetet om at blive fri. Invitationen er trukket tilbage. Og begrundelsen? Universitetets ledelse er bange for ballade. Ikke mere om ytringsfrihed på dén konto.

Det anerkendte internationale magasin Index on Censorship er rystet: »Det er et alvorligt anslag imod ytringsfrihed og akademisk frihed, og University of Cape Towns forsøg på at kalde det noget andet kan kun fordømmes«, skriver Jodie Gindsburg, chef for Index On Censorship i en kommentar.

Problemet er igen-igen dønningerne efter de globalt omstridte Muhammed-tegninger, trykt i Jyllands-Posten den 30. september 2005, da Flemming var kulturredaktør.

Cape Town-universitet's ledelse har med vicerektor Max Price i spidsen overtalt eller presset universitetets akademiske komite, som er vært for det årlige flagskibs-foredrag til gunst for akademisk frihed og ytringsfrihed, til at aflyse Roses optræden. Det sker med argumentet, at »det vil være ekstremt uklogt at fortsætte med denne tale«.

Price, der ellers har stillet sig forsvar for akademisk frihed, argumenter nu for, at ytringsfrihed ikke bør omfatte propaganda for krig, tilskyndelse til vold eller fremme af had.

Index of Censorship kalder det en uretfærdig anklage mod Rose og et knæfald for de kræfter, der har truet Rose og andre med vold siden publiceringen af de omstridte tegninger for ti et halvt år siden.

Price har fremført, at Rose's besøg og optræden kan provokere til konflikt på universitetet, skabe en sikkerhedsrisiko og »skade snarere end at fremme akademisk frihed« på stedet.

Selv om Rose på forhånd har sagt ja til at indgå i en åben debat om ytringsfrihed, vil mange ifølge Max Price se Rose »som en persona non grata, og selv om de fleste vil protestere fredeligt imod ham, mener vi, at der er en reel fare for, at der blandt dem, der blev krænket af bladtegningerne, er elementer, som kan ty til vold«.

Universitetets egen akademiske frihedskomite svarer Price, at »den akademiske frihed bliver alvorligt kompromiteret, når sikkerhed og andre pragmatiske overvejelser hindrer invitation af talere, som – om end måske kontroversielle – på ingen måde krænker vores konstitutionelle begrænsninger for fri tale«.

Komiten er nødt til at acceptere beslutningen, omend tydeligt beklemt over afgørelsen. Men komiteen protesterer.

Flemming Rose er overrasket over indgrebet mod arrangementet på det sydafrikanske universitet. Vice-rektoren »er bange for, at nogle mennesker måske vil reagere på forskellige måder på min tilstedeværelse«. Men hvis universitetet aflyser hans tale af frygt for voldsmænds reaktioner, mener Rose, at det i praksis giver voldsmændene en veto-ret.

Voldelige kritikere af de omdiskuterede Muhammed-tegninger har de seneste ti år truet både Flemming Rose, flere af bladtegnerne, Jyllands-Posten og andre aviser.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce