Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: BORBERG THOMAS
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sygeplejeråd: Der er ikke tid til empati på akutmodtagelsen

Der er ikke tid til grundighed og empati på landets akutmodtagelser, siger Dansk Sygeplejeråd.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Patienter, der ligger ude på gangene. Så intens travlhed, at man ikke har tid til at tilse patienterne en ad gangen. Ingen overskud til afspadsering og generelt et stressniveau, man ikke kan se ud over. Med andre ord årbejdsvilkår, man bliver syg af at arbejde under.

Sådan beskriver en sygeplejerske på en akutmodtagelse i Region Midtjylland sine arbejdsvilkår i en kronik i Politiken.

LÆS KRONIK

Hun bakkes nu op af Dansk Sygeplejeråd (DSR), der mener, at vilkårene, der beskrives i Kroniken, gælder for sygeplejersker på alle landets akutmodtagelser. Det fortæller næstformand i DSR, Anni Pilgaard:

»Der er et generelt billede, der tegner sig af, at hospitalerne er sandet sådan til, at de ansatte på akutafdelingerne ikke har nogle steder at sende deres patienter hen«, siger Anni Pilgaard.

Hun mener, at det skaber et skadeligt arbejdsmiljø for sygeplejerskerne:

»Vores sygeplejersker bliver altså syge af det her enorme arbejdspres. De har samtidigt ikke mulighed for at lave kvalificeret arbejde under de vilkår«, siger Anni Pilgaard og tilføjer:

»Vi ved, det er ekstra slemt på de her afdelinger, selvom vi ser det samme fænomen på andre afdelinger«.

Ikke tid til empati

Ifølge Anni Pilgaard gør patientsammensætningen og jobbeskrivelsen på akutafdelingerne, at der er et særligt pres på sygeplejerskerne.

»Akutafdelingerne modtager jo alle mulige patienter. Det giver faktisk en høj grad af kompleksitet, som kræver noget ekstra«, siger Anni Pilgaard.

LÆS DEBAT

Ifølge hende er det i sidste ende kernekompetencerne i sygeplejefaget, som der ikke er tid og plads til i akutmodtagelsen:

»Sygeplejerskerne på de her afdelinger savner muligheden for omhyggelighed og tiden til empati. Det gør ondt i fagligheden«, siger Anni Pilgaard.

»Det er jo derfor, man vælger at blive sygeplejerske!«.

Færre akutcentre

Akutmodtagelserne, som de ser ud i dag på landets hospitaler, blev formet i 2007 som led i Sundhedsstyrelsens plan for styrket akutberedskeb i det regionale sundhedsvæsen.

Siden da er Danmark gået fra at have over 40 akutmodtagelser og skadestuer i 2007 til 21 akutmodtagelser i 2016. En akutmodtagelse adskiller sig blandt andet fra en gammeldags skadestue ved at have læger på vagt i selve modtagelsen, i stedet for at lægerne bliver kaldt ned fra specialafdelingerne som tidligere.

Politiken har kontaktet Region Midtjylland, men det har ikke været muligt at få en kommentar på kritikken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden