Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Morgenmad. Jacob Mark (SF) er klar til at bruge 250 millioner kroner årligt på at mætte folkeskoleelvernes sultne maver. Problemet med sultne elever er kendt, lyder det fra Danmarks Lærerforening.
Foto: LARS JUST (arkiv)

Morgenmad. Jacob Mark (SF) er klar til at bruge 250 millioner kroner årligt på at mætte folkeskoleelvernes sultne maver. Problemet med sultne elever er kendt, lyder det fra Danmarks Lærerforening.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Røde partier vil give børn i folkeskolen morgenmad

Morgenmad på statens regning vil give bedre indlæring i folkeskolen, mener SF. Flere røde partier bakker op, mens V, LA og DF mener, at staten skal blande sig udenom.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Alt for mange børn går sultne i skole og åbner undervisningsbøgerne med knurrende maver. Men det skal være slut med sultne elever, mener SF, der er parat med et millionudspil, der skal sikre, at alle børn i folkeskolen får tilbudt morgenmad på statens regning.

»Det er i bund og grund et opgør med den ulighed, der eksisterer i folkeskolen, hvor nogle børn får Noma-madpakker med i skole, mens andre kommer med ondt i maven«, siger partiets gruppeformand, Jacob Mark.

Forslaget er ifølge Jacob Mark en del af SF’s kommende »valgoplæg« og et »hovedkrav« til en mulig ny S-ledet regering. Men forslaget lægger op til, at skolerne skal have frihed til at bestemme, hvordan madordningerne skrues sammen.

»Det kan for eksempel være en skål havregryn på skolen eller den lokale sfo inden skolestart eller i det første frikvarter«, forklarer Jacob Mark.

Lærere rundtomkring i landet oplever jo ofte elever, der kommer i skole uden at have fået morgenmad

Forslaget vil ifølge SF koste knap 250 millioner kroner om året og skal finansieres ved at regulere tobaksafgifterne, så de følger prisudviklingen. Både Alternativet og Enhedslisten kalder forslaget for »spændende« og »en god idé«, og også SF’s tidligere regeringspartnere er positive.

»Det er en god tanke og et godt forslag, som vi modtager positivt. En god og rigtig ernæring er et underfokuseret tema«, siger Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, der dog ikke vil lægge sig fast på, om partiet også kan nikke ja til finansieringen.

Manglende kost er et problem

Radikale Venstre åbner for at drøfte forslaget, men vil ikke love opbakning.

»Vi mener, at det er vigtigt, at ordningen strikkes sammen i samarbejde med forældrene. En anden mulighed er, at man laver betalt frokost i stedet. Vi vil meget gerne drøfte forslaget med SF, men jeg kan ikke love, vi vil støtte det, da pengene måske kan bruges bedre andre steder – eksempelvis på bedre undervisning«, siger fungerende politisk ordfører Andreas Steenberg.

En undersøgelse fra 2015 foretaget af et forskerhold fra Kosmos – det nationale videnscenter for børn og unges kost, motion og sundhed – viser, at tre ud af fire børn i 8. klasse føler sig sultne i løbet af deres skoledag. Og en amerikansk undersøgelse fra University of Iowa fra sidste år viser, at gratis morgenmad til skoleelever kan forbedre børnenes præstationer i matematik, læsning og naturfag.

I Danmarks Lærerforening fortæller formand for Undervisningsudvalget Bjørn Hansen, at elevernes energi til at deltage i undervisningen ofte nedsættes på grund af manglende kost.

Nu tager SF endnu en bid af familiernes hverdag og lægger den ind under staten

»Lærere rundtomkring i landet oplever jo ofte elever, der kommer i skole uden at have fået morgenmad. Årsagerne kan være mange: travle morgener i familien, manglende appetit, når man lige er stået op, eller økonomiske forhold«, siger han.

Staten skal blande sig udenom

I blå blok modtages forslaget køligt. Staten skal ikke blande sig i børnefamiliernes morgenmadsvaner, mener børneordfører i Liberal Alliance Merete Riisager.

»Forslaget lyder lige så sympatisk, som heldagsskolen lød: Nu skulle skolen tage sig af børnenes fritid, sport og lektier. Det er bare ikke det, der er sket. Nu tager SF endnu en bid af familiernes hverdag og lægger den ind under staten. Det er en sørgelig udvikling forklædt i gode hensigter«, siger hun.

Også DF’s børneordfører, Pernille Bendixen, vender tommelfingeren nedad:

»Det er jo grundlæggende et forældreansvar, og 250 millioner kroner er et vanvittigt beløb for morgenmad«.

FØLG DEBATTEN

I Venstre er børneordfører Annie Mathiesen også skeptisk: »Der findes allerede i dag rigtig mange gode kost- og frugtordninger på landets skoler. Ordninger, som er besluttet lokalt af de enkelte forældreråd, skolebestyrelser og kommuner. Det mener jeg er den rette vej at gå«.

SF’s Jacob Mark afviser blå bloks kritik.

»Det er en forudsætning for elevernes trivsel og læring, at de ikke møder sultne i skole. Selvfølgelig må staten hjælpe, når det hjælper vores børn«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden