Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Carsten Ingemann
Foto: Carsten Ingemann

Mordbrand. Ifølge de pårørendes advokater har norsk politi opgivet at udpege en eller flere direkte ansvarlige for mordbranden«

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pårørendes advokater: Norsk politi kan ikke finde brandstifter bag Scandinavian Star

70 personer er blevet afhørt i 13 lande om mordbranden på Scandinavian Star, og norsk politi afslutter sagen i denne måned.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De efterladtes koordinerende bistandsadvokater vurderer, at norsk politi efter to års efterforskning må opgive at finde en eller flere gerningsmænd bag mordbranden på Scandinavian Star 7. april 1990, der kostede 159 mennesker livet.

Det skriver de norske bistandsadvokater Siv Hallgren og Espen Komnæs i en orientering til de overlevende og efterladte. Mordbranden brød ud, da skibet for 26 år var på vej fra Oslo til Frederikshavn.

I næste uge mødes Oslo Politi med bistandsadvokaterne, og det forventes, at politiet informerer advokaterne om resultatet af efterforskningen. Derefter skal norsk politi sende sin indstilling videre til den norske statsadvokat.

Ikke muligt at udpege ansvarlige

Men bistandsadvokaterne skriver i orienteringsbrevet:

»Det synes desværre allerede nu at være på det rene, at det ikke vil være muligt at udpege en eller flere direkte ansvarlige for mordbranden«.

Norsk politi genåbnede sagen i 2014, da politiet erkendte, at der ikke var beviser på, at katastrofen blev udløst af en dansk lastbilchauffør, der døde i branden – og som politiet oprindelig udpegede.

Siden har norsk politi afhørt 70 personer, og afhøringerne er gennemført i 13 forskellige lande. Dokumenterne i sagen udgør over 60.000 sider, oplyser bistandsadvokaterne til de overlevende og efterladte.

»Der er gennemført flere afhøringer af personer, som er udpeget til at skulle være i besiddelse af relevant kundskab om brandforløbet og slukningsarbejdet om bord på skibet. Der er desuden gennemført afhøringer af personer, som efter sigende skal besidde information om ejer- og forsikringsforholdene knyttet til skibet«, skriver de koordinerede bistandsadvokater.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra de to bistandsadvokater, og Oslo Politis efterforskningsledelse ønsker ikke at kommentere vurderingen i orienteringen.

Men Sigurd Klomsæt er bistandsadvokat for over 50 efterladte og overlevende i både Danmark og Norge. Han forstår ikke, hvis norsk politi ender med at henlægge sagen:

»Det er ubegribeligt«, siger han og fremhæver, at de pårørende til ofrene og de overlevende havde stor tillid til politiets efterforskning:

»De havde håbet, at gerningsmændene endelig ville være blevet stillet til ansvar for mordbranden«.

Han har netop udsendt en orientering til sine klienter, hvor han skriver om en eventuel henlæggelse:

»Det vil vi aldrig acceptere. Der er klagemuligheder, som vi vil benytte os af. Hvis det bliver nødvendigt, klager vi og rejser sagen ved Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg«.

Jan Harsem, der er talsmand for den norske støttegruppe af overlevende og efterladte vil ikke kommentere sagen, før politiet offentliggør en konklusion.

Politiet har spillet fallit

Mike Axdal fra den danske forening for overlevende og efterladte mener, at det norske politi har spillet fallit. Han mener, at det er afgørende at finde ud af, om forsikringssvindel var motivet.

»Hvis de ikke har fundet gerningsmanden, har de heller ikke fundet ud af, hvem der ejer Scandinavian Star. De er nødt til at følge pengesporet for at finde motivet. Så spørgsmålet er, hvad norsk politi har brugt to år på. Det kan undre mig. Allerede sidste år sagde jeg, at man burde stoppe Oslo Politi, for politiet kom ikke videre i forhold til sagen«, siger Mike Axdal, der overlevede brandene, men mistede sin far og bror på skibet.

Ved siden af norsk politis arbejde har det norske storting nedsat en kommission, som også skal kulegrave sagen og især myndighedernes efterforskning. Kommissionen ventes at være færdig med sit arbejde i 2017.

»Den norske kommission har indkaldt mig til et møde her i august. Man kan også sige, at det her øger behovet for, at der sker noget i Danmark. Kan vi tåle, at en drabssag med 159 døde bliver henlagt, når der ikke er fundet en gerningsmand. Det mener jeg ikke, at man kan«, siger Mike Axdal.

Daværende skibsinspektør Flemming Thue Jensen bryder nu 26 års tavshed og gennemhuller en stor del af norsk politis forklaring om Scandinavian Star. Kilde: politiken.tv / Nima Hajarzadeh og Lars Halskov

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden