Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
FINN FRANDSEN
Foto: FINN FRANDSEN

effektivt. På spildevandsanlægget Lynetten, bliver der produceret mere energi, end der bruges.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sådan kan tis og lort blive til energi

Rensningsanlægget Lynetten i København udvinder energi af danskernes tis og lort. Men de er ikke de eneste, der bruger afføring til energiproduktion.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fra afføring til salat

I Sydkorea har Ulsan National Instute of Science and Technology bygget et vandfrit toilet. Systemet bruger en naturlig biologisk proces til at nedbryde de menneskelige ekskrementer til et tørt, lugtfrit og kompostlignende materiale.

Materialet kommes i en biotank, hvor mikrober nedbryder det videre til CO2 og metangas. Kulstofdioxiden bruges til at fodre grønne alger, som omdannes til biobrændstof, mens metanen kan bruges som gas til opvarmning.

LÆS MERE

Professor Jaeweon Cho fortæller, at målet med projektet, ud over at spare vand og udgifter til spildevandsrensning, er at forvandle menneskelige spildprodukter til penge.

Derfor har han udviklet en app til smartphones, som kan udregne den økonomiske værdi af det færdigbehandlede ekskrement – og med den i hånden vil folk snart kunne veksle deres afføring til en virtuel eller digital valuta, som de vil kunne købe salat dyrket af projektet for. Velbekomme.

Lort er milliarder værd

FN’s internationale universitet UNU’s institut for vand, miljø og sundhed har beregnet, at menneskelig afføring indeholder biogas for op til 9,5 milliarder dollars. Og hvis restproduktet tørres og forkulles, kan det levere to millioner tons trækulslignende brændsel.

Vi kalder det urintricitet eller tissekraft

Samlet ville biogassen kunne levere elektricitet til op mod 138 millioner husholdninger, eller det samlede antal i Indonesien, Brasilien og Etiopien.

Alene ved at målrette indsatsen mod den milliard af verdens befolkning, som overhovedet ikke har adgang til toiletter eller latriner, ville man kunne udvinde biogas til en samlet værdi af mellem 200 og 376 millioner dollars.

»Vi genbruger næringsstofferne i menneskelige affaldsprodukter effektivt i landbruget mange steder, mens energipotentialet hidtil har fået langt mindre opmærksomhed«, siger seniorforsker ved Trent Univerity og medforfatter til rapporten Chris Metcalfe.

Tis kan blive til lys

University of the West of England i Bristol har i samarbejde med nødhjælpsorganisationen Oxfam udviklet et toilet, hvor urinen forsyner en mikrobakteriel brændselscelle. Strømmen bruges til at lyse toiletrummet op.

»Vi kalder det urintricitet eller tissekraft«, siger professor Ioannis Ieropoulos, direktør for universitetets Center for Bioenergi. »Denne teknologi er så grøn som nogen, fordi vi ikke behøver at bruge fossilt brændstof og vi effektivt udnytter et affaldsprodukt, som der er rigelige mængder af«.

Toiletterne blev afprøvet på dette års Glastonbury-festival, men Oxfam håber især, at de oplyste toiletter vil give øget tryghed og sikkerhed til kvinder i flygtningelejre.

Andy Bastable leder vand- og sanitetsafdelingen hos Oxfam og siger: »At leve i en flygtningelejr er hårdt nok uden truslen om at blive overfaldet på mørke steder om natten. Potentialet i denne opfindelse er stort«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden