Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Balkanveteran Jan Petersen føler sig svigtet af Venstres Søren Gade, efter mange mislykkede forsøg på at få anerkendt sin PTSD som arbejdsskade efter krigen på Balkan Kilde: Politiken / Johannes Skov Andersen

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tre selvmord på fire måneder ryster veteranmiljøet

De sidste fire måneder har tre krigsveteraner taget deres eget liv. Psykolog kritiserer udvælgelsen af soldater til missioner.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Signe Aaen Madsen på 26 år. Anders Thor Stabell Hansen på 34 år. Magnus Eyðun Anders Norðtún på 35 år.

Tre soldater, der alle vendte hjem fra missioner i Irak og Afghanistan med sår på sjælen og fik diagnosen ptsd.

Siden maj har alle tre taget deres liv. Hertil kommer et ukendt antal selvmordsforsøg blandt soldaterveteraner.

»Formentlig er der også et, måske to selvmordsforsøg hver uge. Jeg selv kender til et fra Roskildeegnen for 14 dage siden og et andet fra Nordsjælland«, siger Claus Stenberg, talsmand for Veteranalliancen, en organisation for veteraner.

Politiken har desuden kendskab til et selvmordsforsøg denne sommer, hvor en soldat skød sig selv på Kastellet i København. De seneste selvmordstal er fra 2013 og går tilbage til 1992, i den periode havde 47 veteraner ifølge de officielle registre taget deres liv.

Claus Stenberg tror, at selvmordstallet måske er dobbelt så højt, som det registrerede, »hvis man altså tager dem med, der bare har drukket sig ihjel eller kørt galt i en soloulykke på motorvejen«.

I juli dræbte en psykisk alvorligt syg veteran fra Balkan sine forældre, formentlig i en tilstand af sindssyge. Sagerne skaber uro og bekymring i veterankredse og blandt pårørende, og Forsvarets Veterancenter oplever et stigende antal henvendelser fra urolige pårørende. Allerede før den seneste selvmordsbølge var Veterancenteret opmærksom på risikoen for en drastisk udvikling. Centerleder oberst Jette Albinus nedsatte i foråret en særlig ’Taskforce Selvmord’.

»Vi så tegn på, at der måske var ved at ske noget, og vi var bekymrede. Allerede da jeg startede i 2014, havde vi besøg fra USA, de ville vide mere om, hvorfor vores tal var så lave. Der er forskelle på samfundsstrukturerne, men derudover kunne vi ikke forklare forskellene. Allerede dengang begyndte vi at tale om, om det blot var et spørgsmål om tid herhjemme«, forklarer Jette Albinus.

Formentlig er der også et, måske to selvmordsforsøg hver uge

’Taskforce selvmord’ skal være færdig med første del af arbejdet til oktober, den undersøger blandt andet procedurerne ved udsendelse af soldater.

Netop screeningen af soldater før udsendelse bliver kritiseret i dag i et læserbrev i Politiken. Psykolog Niels Skall har været tilknyttet forsvaret i 20 år og er i dag konsulent for Forsvarets Rekruttering, der screener unge soldater, der ønsker at uddanne sig for at blive klar til internationale missioner.

Udsendelse efter telefoninterview

Soldaterne skal først svare på et spørgeskema, og på baggrund af det udvælges en mindre gruppe, der skal have en telefonsamtale med en psykolog. Det er ikke fagligt i orden, mener Niels Skall.

»Stemmen kan være frisk og frejdig, og vi registrerer måske ikke noget, mens vi i løbet af ti minutter ville få et andet indtryk, hvis vi sad over for vedkommende og så reaktionerne på vores spørgsmål, ansigtsudtryk og den slags«, siger Niels Skall, der mener, at det er et spørgsmål om at spare penge for forsvaret.

Screeningsproceduren blev i øvrigt først indført, efter at de tre afdøde soldater blev udsendt.

Psykolog Svend Erik Olsen fra Forsvarets Rekruttering vurderer ikke, at det i sig selv er afgørende, om samtalen foregår i telefonen eller ansigt til ansigt.

»Vi har stor erfaring i det her, det kan da godt være at der går noget tabt for os ved at tale i telefon, men det er nu ikke vores indtryk«, siger Svend Erik Olsen.

Handler det om økonomi?

»Ja, det gør det da også, og tid. Det er en afvejning af alle mulige ting. Spørgeskema og telefoninterview var vores bedste bud, da screeningen blev indført i 2011«.

Den seneste undersøgelse af selvmord blandt udsendte veteraner fra 2013 viser ikke en generel overforekomst af selvmord og selvmordsforsøg blandt veteraner, men undersøgelsen viser, at der har været markant flere selvmord end forventeligt blandt de soldater på Balkan, der var udsat for de værste oplevelser og angreb. Siden har soldaterne i Irak og især i Afghanistan været i egentlig krig.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden