Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Joachim Adrian
Foto: Joachim Adrian

Tema. Frederik er 15 år gammel og transkønnet - han er født i en pigekrop, men føler sig som en dreng. Siden august har han været i behandling med hormoner, der udskyder puberteten som første skridt på vejen til at få en maskulin krop.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

80 børn og unge er på vej til at skifte køn

Siden januar har det været muligt for transkønnede unge under 18 år at komme i hormonbehandling. Forløbet er meget forsigtigt, siger Sundhedsstyrelsen. LGBT Danmark kalder det en sejr.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Unge transkønnede danskere behøver ikke længere vente, til de er 18 år, med at komme i hormonbehandling.

Siden januar har det været muligt for børn og unge ned til 12 år at komme i behandling med medicin, der udsætter puberteten, og fra man er 16, kan man begynde på hormoner fra det køn, man identificerer sig med – såkaldte krydshormoner.

»Man har valgt at muliggøre behandling af børn og unge, fordi man har vurderet, at der er børn og unge, som er transkønnede og har behov for udredning og behandling«, fortæller overlæge i Sundhedsstyrelsen Annlize Troest.

Behandlingsforløbene foregår på det nyåbnede Videnscenter for Transkønnede Børn og Unge med et team af eksperter fra Sexologisk Klinik, Rigshospitalet, Børne-Unge Psykiatrisk Klinik og Bispebjerg Hospital.

Man har særlige krav, fordi der på verdensplan kun er sparsom erfaring med behandling af transkønnede børn og unge

Udredning og behandling af transkønnede under 18 er beskrevet i en vejledning fra Sundhedsstyrelsen fra 2014, men først i år er et tilbud kommet op at køre. Det er tilrettelagt med inspiration fra Holland, hvor man har behandlet transkønnede børn og unge siden 1987.

Før de unge kan komme i behandling, skal de først udredes af et team bestående af psykologer, læger og psykiatere. Det skal sikre, at ønsket om at skifte køn er reelt og vedvarende, at der ikke er psykiske problemer, der spiller ind, og at både den unge og familien ved, hvad de går ind til. Inden behandlingen med kønshormoner starter, skal de unge desuden have gået på klinikken mindst et år.

»Man har særlige krav, fordi der kun er sparsom erfaring på verdensplan med behandling af transkønnede børn og unge. Derfor følger man forløbet meget omhyggeligt og lægger utrolig meget vægt på information til og samtykke fra den unge og familien«, fortæller Annlize Troest.

Stophormoner brugt i en årrække

I øjeblikket er omkring 80 unge tilknyttet forløbet. Heraf er foreløbig kun 5-10 unge i behandling med stophormoner, og ingen har endnu været tilknyttet klinikken i det år, det kræver at kunne starte i behandlingen med krydshormoner, oplyser overlæge på Sexologisk Klinik Annamaria Giraldi i en mail.

I LGBT Danmark – Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner – glæder transpolitisk talsperson Linda Thor Pedersen sig over, at transkønnede nu kan starte i behandling, inden kroppen har nået at udvikle træk som adamsæble, bryster eller brede hofter, som transkønnede ellers risikerer at kæmpe med resten af livet.

»I puberteten gennemgår de unge en forandring, der går i stik modsatte retning af deres kønsidentitet, og det kan man afhjælpe med denne behandling. Her har man fundet en måde, hvorpå man kan hjælpe rigtig mange, og hvor kun få ikke får den behandling, de kunne have glæde af«, siger hun.

De såkaldte stophormoner har allerede i en årrække været givet til børn, der går for tidligt i puberteten. Fordi puberteten sætter naturligt ind, hvis behandlingen med pillerne stopper, indebærer de ingen permanente ændringer. Kønshormonerne, som man skal være fyldt 16 år for at få, giver til gengæld blivende forandringer efter en periode. En decideret kønsskifteoperation skal man fortsat være fyldt 18 år for at få.

Ingen har fortrudt i Holland

Mens mere end to tredjedele af transkønnede børn vender tilbage til deres biologiske køn, når de når puberteten, viser forskning, at unge, der identificerer sig som transkønnede efter starten af puberteten, bliver ved med det.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I den hollandske model, som den danske baserer sig på, er der foreløbig ikke nogen behandlede unge, der efterfølgende har fortrudt. Ifølge Annlize Troest fra Sundhedsstyrelsen er der også så mange sikkerhedshensyn indbygget i det danske system, at man ikke risikerer at gøre skade på med behandlingen.

»Man har særlige krav, fordi der på verdensplan kun er sparsom erfaring med behandling af transkønnede børn og unge. Derfor følger man forløbet meget omhyggeligt og lægger utroligt meget vægt på information til og samtykke fra den unge og familien«, siger hun.

Linda Thor Pedersen fra LGBT Danmark frygter heller ikke, at man kommer til at behandle unge, som efterfølgende finder ud af, at de alligevel ikke er transkønnede. Hun peger på, at det også kan have store konsekvenser for unge at være fanget i en krop, de ikke føler sig tilpas i.

»Selvfølgelig er det et meget stort etisk problem, hvis man laver et indgreb på et forkert grundlag, men det er også et problem ikke at gøre noget, for så er man sikker på, at man skader rigtig mange«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden