Druk. Omkring 10.000 gymnasieelever var sidste fredags samlet i Dyrehaven for at byde de nye 1.g'ere velkommen. 15 blev kørt på hospitalet med alkoholforgiftning.
Foto: Emil Ravn Thyssen

Druk. Omkring 10.000 gymnasieelever var sidste fredags samlet i Dyrehaven for at byde de nye 1.g'ere velkommen. 15 blev kørt på hospitalet med alkoholforgiftning.

Danmark

Drukfesten i Dyrehaven ændrede sig markant for to år siden

Det begyndte som en hyggelig skovtur for elever og lærere på Ordrup Gymnasium, men så var der nogen, som inviterede 30.000 mennesker på Facebook.

Danmark
FOR ABONNENTER

Billeder af skrald og knuste flasker i Dyrehaven har den sidste uge vakt forargelse på de sociale medier. Sidste fredag blev 15 personer kørt på skadestuen med alkoholforgiftning, hvoraf to var i direkte livsfare.

»Det er sådan et event, som man går og glæder sig til flere uger i forvejen«, siger 17-årige Olivia Johannessen, der går i 2.g på HTX Sukkertoppen i Valby.

Jeg mødte nogle drenge fra Herning, som var taget derhen, fordi de havde hørt, at det var så vildt sidste år.

Hun er én af de næsten 10.000 gymnasieelever der i fredags deltog i puttevelkomstfesten i Ulvedalene i Dyrehaven. En gammel tradition, hvor gymnasieelever fra hele Sjælland mødes og drikker sig i hegnet for at byde de nye 1.g'ere velkommen.

»Det er helt klart alkohol, som står øverst på listen«, siger Olivia Johannesen, da hun skal forklare, hvad puttevelkomstfesten går ud på.

Men hvor stammer denne traditionen egentlig fra?

Startede som skovtur

På Ordrup Gymnasium er der et billede af skolens stifter H.C. Frederiksen, som kører rundt i hestevogn i Dyrehaven sammen med skolens lærere og elever på den første skoledag. Billedet kan dateres til før forrige århundredeskift.

Siden gik traditionen i sig selv, men genopstod omkring 1986.

»Det startede som en skovtur, hvor elever og lærere på Ordrup Gymnasium tog ud i Ulvedalene for at have en hyggelig dag sammen. Ideen var at få skabt samling på skolen, og få taget ordentligt imod de nye 1.g'ere, og i starten var det kun os, der var der«, fortæller Henning Thomsen, der er rektor på Ordrup Gymnasium.

Der skete det, at nogen mistede hovedet og inviterede 30.000 mennesker på Facebook

Nogle år senere gjorde eleverne fra Aurehøj Gymnasium, Gammel Hellerup Gymnasium og Øregard Gymnasium dem selskab i Dyrehaven. De kom uden deres lærere, og slog sig ned på hver sin bakketop i Ulvedalene.

»Mange af eleverne kendte jo hinanden fra deres folkeskoletid, så når det officielle arrangement sluttede og lærerne gik hjem, så blandede eleverne sig med hinanden. Men dengang forgik det stille og roligt. Der var ikke noget med høj musik, og alt det der gylle, som er derude nu«, fortæller Henning Thomsen.

I mange år sørgede de fire gymnasier for, at der blev ryddet op på pladsen og havde en tæt dialog med Dyrehavens skovrider.

Ødelagt af Facebook

Ifølge Henning Thomsen ændrede arrangementet i Dyrehaven sig dog markant for to år siden.

En dag blev han ringet op af skovridderen, som gjorde opmærksom på et facebook-event, som han havde fundet.

»Der skete det, at nogen mistede hovedet og inviterede 30.000 mennesker på Facebook. Invitationen var næsten sendt ud til hele Sjælland, og pludselig blev der både snakket om det i Køge og Roskilde«, siger han.

På Ordrup Gymnasium kunne Henning Thomsen godt se, hvor dette bar hen af, og han tog derfor en beslutning om at flytte skolens arrangement et andet sted hen.

I løbet af de sidste to år er puttevelkomstfesten i Dyrehaven blevet et kæmpe tilløbsstykke, og i år vurderer Norsjællands Politi at der var omkring 10.000 unge mennesker i Ulvedalene.

»Jeg mødte nogle drenge fra Herning, som var taget derhen, fordi de havde hørt, at det var så vildt sidste år«, fortæller 17-årige Olivia Johannesen fra Valby.

Tusch og telefonnumre

Det er anden gang, at Olivia Johannesen er med til festen i Ulvedalene, og hun har svært ved at forklare, hvad det er, som gør puttevelkomsten til noget specielt.

»Det er bare et arrangement, hvor der er plads til alle, og hvor der er en helt speciel stemning. Man møder så mange nye mennesker, for her er det ikke unormalt, hvis man stiller sig op og snakker med folk, som man slet ikke kender i forvejen«, fortæller hun.

Det er bare et must, hvis man er 1.g'er. Alle siger, at det er noget man bare ikke må gå glip af

Det er desuden en tradition i Ulvedalene, at alle 1.g'erne overtegnes med tusch af de større elever, og det bringer ifølge Olivia Johannessen også folk tættere sammen.

»Jeg aner ikke, hvordan den tradition er opstået. Men det har åbenbart altid været sådan, at 3.g'erne må tegne på 2.- og 1.g'erne. Nogle tegner perverse tegninger, men der er også mange, som skriver deres telefonnummer, hvis de gerne vil score«, siger Olivia Johannessen.

DEBAT

Hun bakkes op af Emil Ravn Thyssen, som netop er startet i 1.g på Niels Brock gymnasium.

»Det er bare et must, hvis man er 1.g'er. Alle siger, at det er noget, man bare ikke må gå glip af. Det giver bare et andet sammenhold, når man mødes på den her måde. Og når man har fået lidt at drikke, så glider samtalen også lidt lettere«, siger han.

Når solen går ned

De to gymnasieelever er dog begge bevidste om, at den negative medieomtale, som puttevelkomstfesten har fået i løbet af ugen, kan få indflydelse på, hvorvidt det bliver muligt at tage S-toget til Klampenborg næste år.

Derfor efterlyser Emil Ravn Thyssen, at der bliver sat containere op sådan, at det er muligt at komme af med sit skrald, samt at der blev ført mere kontrol med festen. Generelt synes han, at det er rart, at der både var samaritter, natteravne og politi til stede, men han oplevede også, hvordan stemning skiftede da mørket faldt på.

»Jeg havde hørt fra nogle af mine venner, som var der sidste år, at det var smart at tage hjem, når solen gik ned. Så der blev jeg hentet af min far«, siger han.

En af hans venner blev efterfølgende slået ned bagfra.

Olivia Johannessen fortæller også, at hun sidste år oplevede slåskampe, og folk som kastede med kanonslag, efter det blev mørkt. Derfor valgte hun også at tage et tidligere tog hjem.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce