Australiens kurs over for bådflygtninge er omstridt. Landet har i flere år afvist at give tilrejsende i både adgang til landet, men har i stedet sendt dem til flygtningelejre i Nauru og Papua Ny Guinea. Her er det flygtninge i Nauru, som flokkes om hegnet for at tale med tilrejsende jounalister, 3. august 2016.
Foto: Rick Rycroft/AP

Australiens kurs over for bådflygtninge er omstridt. Landet har i flere år afvist at give tilrejsende i både adgang til landet, men har i stedet sendt dem til flygtningelejre i Nauru og Papua Ny Guinea. Her er det flygtninge i Nauru, som flokkes om hegnet for at tale med tilrejsende jounalister, 3. august 2016.

Danmark

Johanne Schmidt-Nielsen efter afvisning: Svært at forestille sig, at Australien ikke er involveret

Ø-stats boykot af danske politikere er nået helt til en britisk avis.

Danmark

»Jeg håber, at det nu igen er blevet understreget, at de frygtelige lejre ikke tåler dagens lys, og at det vil øge det internationale pres for at få dem lukket«.

Det siger Enhedslistens integrationsordfører Johanne Schmidt-Nielsen på en telefon fra Australiens hovedstad, Canberra.

Ordene kommer, efter at Folketingets Udlændinge- og integrationsudvalg måtte opgive et længe planlagt besøg i østaten Nauru, hvor Australien driver en af landets to eksterne flygtningelejre for bådflygtninge.

Det hed sig, at lejren blev oprettet for at redde flygtninge fra at lide druknedøden på havet, men samtidig undgik myndighederne også, at flygtningene kom til Australien.

Lejren, hvor der bor mere end 400 mennesker, har de senere år gentagne gange været kritiseret af både FN og menneskerettighedsorganisationer for fysiske og psykiske overgreb på de asylansøgere, som bor der.

Østaten nægtede Johanne Schmidt-Nielsen og SF’eren Jacob Mark adgang med henvisning til, at de havde udtalt sig kritisk om lejren.

Også den konservative Naser Khader blev nægtet adgang, dog uden begrundelse, men årsagen kan ifølge Udenrigsministeriet være, at han var kommet sent med på turen, og at hans visum derfor ikke var gået igennem. Resten af udvalget derimod kunne godt få adgang.

Afvisningen fik udenrigsminister Kristian Jensen (V) til at kontakte justitsministeren i Nauru, men uden held: »Kæmper for at skaffe adgang til Nauru for alle MF’ere. Vigtigt med adgang til at se lejrene ved selvsyn«, som ministeren skrev på Twitter.

Da det ikke lykkedes, besluttede hele udvalget derefter at aflyse besøget.

Inspiration fra 'den australske model'

De danske politikere skulle besøge flygtningeøen, fordi både danske og europæiske politikere har talt varmt om den såkaldt ’australske model’, hvor flygtningelejren på øen Nauru 3.000 kilometer fra Australien huser bådflygtningene, uden at de sætter fod i Australien.

Det er meget sparsomt med billedmateriale, der er offentliggjort fra lejren, men det, som findes på nettet, viser en indhegnet lejr med rækker af hvide telte.

En lignende model kunne være en løsning for Europa, har det forlydt, og Dansk Folkepartis Martin Henriksen, som også er formand for Udlændinge- og integrationsudvalget, har tidligere været åben for den idé.

8.000 siders lækkede dokumenter

Flygtningelejren på Nauru har også tidligere været lukket nærmest hermetisk for offentligheden. Dog beskrev den britiske avis Guardian tidligere på måneden grove menneskerettighedskrænkelser i flygtningelejren. Avisen var i besiddelse af over 8.000 siders lækkede dokumenter fra lejren fra perioden maj 2013 til oktober 2015. Hovedsageligt er der ifølge avisen tale om indberetninger fra ansatte.

Guardian har i et gigantisk datasæt offentliggjort dokumenterne på nettet, og de fortæller om overgreb, seksuelt misbrug, forsøg på selvskade, børnemishandling og generelt uacceptable levevilkår i lejren, som beskrives som et fængsel.

Guardian fortæller også om årelange ophold - eksempelvis børn, som har boet i flygtningelejren i over tre år.

Nauru er et lille, fattigt ø-samfund, og kritikere har tidligere anført, at øen er meget afhængig af de penge, Australien betaler styret for at huse asylansøgerne. Så selv om det officielt er øens styre, som har afvist de danske politikere, har Johanne Schmidt-Nielsen svært ved at tro, at Australien ikke er indforstået.

»Regeringen på Nauru er 100 procent afhængig af Australien, og spørgsmålet er, om Australien derfor ikke har en vis indflydelse på, hvem som kan få visum«, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Afvisningen af de danske politikere er omtalt i netudgaven af Guardian.

Ifølge Udenrigsministeriet bliver det ikke muligt i politikernes planer at nå besøge på flygtningelejren nu. I stedet er planen revideret, så de får det meste ud af rejsen.

Australiens anden eksterne flygtningelejr ligger på øen Manus i Papua Ny Guinea. Her har højesteret ifølge New York Times tidligere afgjort, at centret er i strid med landets forfatning.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce