Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Kilde: Politiken / Jens Dresling, Thomas Borberg og Johannes Skov Andersen

Danmark

Knud Foldschack: Drabsforsøg handler om våben, ikke om hash

Alle bør samles om at komme våben på Christiania til livs, mener advokat.

Danmark

Situationen på Christiania er lige nu så alvorlig, at det ikke giver mening at genoptage den evige diskussion om fri hash eller ej.

Den klare opfordring lyder fra advokat Knud Foldschack, der sidder i bestyrelsen for Fonden Fristaden Christiania.

»Det er dybt, dybt tragisk. Jeg håber, at vi kan løfte os op over den politiske mudderkastning. Det her er ikke et spørgsmål om at komme den åbenlyse hashhandel til livs, det er et spørgsmål om at komme pistoler og våben og skuddrab til livs. Og det skal vi alle sammen samles om«, siger han.

En politimæssig rutineopgave på Christianshavn udviklede sig onsdag aften dramatisk, da en person pludselig trak et våben og skød mod betjentene. En enkelt betjent er hårdt såret, mens yderligere en betjent og en civil er uden for livsfare efter at være blevet ramt under skudepisoden.

OVERBLIK

Lige nu er det vigtigste, at alle melder klart ud og tager afstand fra våben, mener Foldschack.

»Fra fondens side kan vi ikke acceptere, at man opererer med, at der er våben på Christiania. Så må vi håbe, at fællesmødet også melder meget klart ud, og så må vi sammen og i dialog med kommunen og staten se, hvordan vi sikrer det. Men jeg tror, at en fælles udmelding og en klar tilkendegivelse vil være virksomt«, siger han med henvisning til, at fristadens beboere samles her til aften.

Et hårdere miljø

Både politi og politikere har efter skudepisoden tilkendegivet, at det er kommet for vidt på Christiania, hvor det kriminelle miljø er blevet hårdere og hårdere.

»Det er der ikke nogen tvivl om. Det er et faktum, nattens begivenheder viser det jo. Så kan man falde i den grøft, der hedder, hvem der så er skyld i det. Men det er mere interessant at diskutere, hvordan vi kan undgå det. Vi må stå sammen om at fjerne våbnene på Christiania«, siger Knud Foldschack.

Ifølge Københavns Politi har den mistænkte forbindelse til den organiserede hashhandel på Christiania. Men Knud Foldschack mener godt, at våben og hashhandel kan adskilles, som han opfordrer til.

»Det er i hvert fald en fejl altid at tale om det samlet. Jeg tror ikke, at der er en eneste af de ansvarlige, som er involveret i det her, og det er lige fra justitsminister til politiker til politiet til Christiania til fællesmødet til Christianiafonden, som ikke er enig i, at det her vil vi ikke acceptere. Alene det gør, at vi kan adskille det«, siger han.

Kan man have et Pusher Street uden våben, der kan fungere på en fredelig måde?

»Det havde man engang, vil jeg begrænse mig til at sige«, siger han.

Efter skudepisoden flygtede den mistænkte fra Christiania. I morges blev manden, der er 25 år, lokaliseret i Kastrup og anholdt af Politiets Aktionsstyrke. Under anholdelsen blev han hårdt såret. Ved et grundlovsforhør tidligere i dag blev han sigtet for fem forhold, herunder drabsforsøg, og er nu varetægtsfængslet til 15. september.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce