Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Beboerne på fristaden vedtog på et fællesmøde torsdag at rydde Pusher Street. Kilde: Politiken / Johannes Skov Andersen

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mistænkt er stikirenddreng med en blodig fortid

Den mand, som er mistænkt for at have skudt to politibetjente på Christiania, har to gange tidligere været mistænkt for voldsomme overfald. Han har rødder i Bosnien-Hercegovina og sympatiserer ifølge politiet med Islamisk Stat.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det meste var usædvanligt, da MH i 2010 blev ført ind i en politibil uden for Bispebjerg Hospital i København.

På billeder fra anholdelsen kan man se, at hans hænder var pakket ned i to lysebrune papirsposer. Resten af kroppen var dækket af en hvid malerdragt, der posede ved anklerne. Fødderne var pakket ned i et par blå overtræksfutter af den slags, man kender fra svømmehaller.

Det besynderlige antræk skulle sikre dna-spor fra den lige så bemærkelsesværdige sag, som i første omgang havde bragt ham dertil: et voldsomt knivstikkeri, som både den dengang 19-årige mand, hans far og et andet familiemedlem blev anholdt for.

Tidligere samme dag var MH ifølge Ekstra Bladet kommet op at skændes med en 21-årig bekendt ved Telemarksgården på Amager. Mundhuggeri blev til håndgemæng, og efter at have fået et eller flere slag i ansigtet gik 19-årige MH op til sin far og fortalte om skænderiet. Derefter gik de ned for at finde den 21-årige – angiveligt bevæbnet med en køkkenkniv, som den 21-årige blev stukket med i maven, i overkroppen og i halsen.

Dengang blev MH frifundet for at have deltaget i knivstikkeriet, mens faren blev idømt 6 års fængsel.

Tidligt i morges blev den nu 25-årige mand anholdt igen – denne gang sigtet for blandt andet at have affyret flere skud mod politibetjente på Christiania.

Ifølge sigtelserne mod ham skete det, da betjente onsdag aften forsøgte at anholde ham, fordi han mistænkes for at have været involveret i organiseret hashhandel i fristadens berygtede Pusher Street. Men anholdelsen gik galt, han vristede sig fri og skød de to betjente.

Ifølge politiet vendte MH sig derefter mod en civil polsk mand, som befandt sig på gerningsstedet, og han råbte ifølge anklagemyndigheden noget i retning af:

»Er du også en fuckin’ panser?«.

Derpå skød MH ham i benet og stak af.

Den formodede gerningsmand er dansk statsborger, født i Bosnien-Hercegovina og har boet her i landet, siden han var 4 år gammel, lyder det i en pressemeddelelse fra Københavns Politi.

Politiet oplyser, at den 25-åriges funktion var at indsamle dagens omsætning fra boden. Ud over sigtelserne for flere tilfælde af drabsforsøg og våbenbesiddelse er han sigtet for at have været i besiddelse af blandt andet 48,8 kg hash, over 1.000 joints, skunk og andre former for euforiserende stoffer.

Det fremgik, da sigtelserne blev læst op, da den 25-årige blev fremstillet i grundlovsforhør in absentia. Han kunne ikke selv være til stede, fordi han under anholdelsen blev hårdt såret. Hans tilstand er stadig kritisk. Hvis den forbedres inden for 24 timer, vil han igen blive fremstillet i grundlovsforhør.

Ifølge Politikens kilder er den formodede gerningsmand tilknyttet en af Pusher Streets mere hårde boder. Kilderne fortæller, at den anholdte er kommet på Christiania i et par år, og han fra starten har været tilknyttet den samme hashbod. At han ikke var medejer af boden, men nærmere en betroet stikirenddreng.

Sympatiserer med IS

Ifølge Københavns Politi sympatiserer den formodede gerningsmand med Islamisk Stat og har tilknytning til den danske afdeling af den yderligtgående islamistiske organisation Millatu Ibrahim.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Han er blevet koblet til en video på organisationens danske facebookside, som Politiken har set. Videoen, der nu er blevet fjernet, viser tilsyneladende den unge mand med langt løst hår, skæg, hættetrøje og kasket, mens han ønsker »alle muslimer i verden en eid mubarak« i en københavnsk gade.

Københavns Politi understreger dog, at der ikke er noget, der tyder på, at mandens sympatier har haft indflydelse på skudepisoderne på Christiania.

Ud over episoden på Christiania og knivstikkeriet i 2010 oplyser Ritzau, at den 25-årige mistænkte også var involveret i et voldsomt knivstikkeri i 2007, som han blev sigtet for.

Et nært familiemedlem til den 25-årige formodede gerningsmand er også anholdt i den aktuelle sag. Han var tilsyneladende ikke involveret i skudepisoden, men er sigtet for handel med mindst 48 kg hash og blev i går varetægtsfængslet i 14 dage.

Den ene sårede politibetjent og den civile borger, som begge blev ramt i benet, er meldt uden for livsfare. Den anden betjent, der blev ramt i hovedet, var ved redaktionens slutning stadig i kritisk tilstand.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden