Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tro. Antallet af danskere, som melder sig ud af folkekirken, er steget markant. (arkivfoto).
Foto: Mathias Christensen (arkiv)

Tro. Antallet af danskere, som melder sig ud af folkekirken, er steget markant. (arkivfoto).

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskerne strømmer ud af kirken

Ateisters kampagne ser ud til at have haft effekt. Kan være »sundt« nok, mener domprovst.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Knap 15.000 danskere, eller hvad der svarer til omtrent alle indbyggerne i en by som Ikast, har i år meldt sig ud af folkekirken.

Det er omtrent lige så mange, som meldte sig ud hele sidste år.

Alene de seneste tre måneder skrev 10.300 personer - i gennemsnit knap 114 om dagen - til deres lokale kirke for at forlade det fællesskab, som langt de fleste danskere ellers er del af.

Det er uvist, hvad stigningen i udmeldelser skyldes, men de kommer, efter Ateistisk Selskab har vakt stor debat med en kampagne på busserne i Aarhus, hvor bannere blandt andet stillede spørgsmålet 'Hvorfor tro på en gud?' og ’Talte Jesus og Mohammed med en gud?’.

Ateistisk Selskab har også oprettet en hjemmeside, udmeldelse.dk, som hjælper folk, som gerne vil melde sig ud, men bare ikke får gjort det, via en særlig formular.

Den har omkring 10.000 benyttet sig af, oplyser selskabet, og Kirkeministeriet har tidligere udregnet, at det har kostet over 20 millioner kroner i mistet kirkeskat.

Domprovst: Det fortsætter ikke

Domprovst i Københavns Domkirke, Anders Gadegaard, henviser også til ateisterne kampagne, når han skal forklare de ny tal.

»Jeg tror, at tallet er udtryk for en hel speciel situation affødt af ateisternes kampagne. Der er ikke tale om en helt ny udviklingstendens, som vil fortsætte«.

Han fremhæver i øvrigt, at antallet af indmeldelser ved dåb er stigende. I de første tre måneder af 2015 blev 11.479 indmeldt i folkekirken, mens tallet de seneste tre måneder har været 12.300.

»Det er klart, at når man bruger mange millioner på at være synlig og reklamere for udmeldelse, så har det en effekt, men samtidigt ser vi en stigning i antallet af indmeldelser – altså en stigende interesse for at høre til i folkekirken«, siger Anders Gadegaard.

Han medgiver at den overordnede tendens er, at folkekirken langsomt, men sikkert taber medlemsandel af befolkningen, og at det har betydning for folkekirken.

»Det appellerer til os i kirken om at blive bedre til at være synlige og meddele, hvad vi har at byde på. Og med det stigende antal indmeldelser og dåb, er vi på vej med at lykkes med det. Hvis folkekirken kan have et medlemstal på mellem 70 og 80 procent af hele befolkningen, holder økonomien også«.

Er udmeldelserne udtryk for, at danskerne er mindre kristne?

»I min tolkning er det et klart nej. Jeg tolker det sådan, at de, som har meldt sig ud, var mennesker, for hvem det religiøse tilhørsforhold alligevel ikke betød noget. Det er en konsekvens af den ikke-tro de havde i forvejen. Og tværtimod ser jeg det stigende antal indmeldelser som udtryk for, at mange gerne vil høre til folkekirken«.

»Og min egen fornemmelse er, at interessen for tro og de religiøse spørgsmål er stigende. Og når det fylder mere i medierne og i den offentlige samtale, så er der flere, der tager stilling til, hvor de står, og den tendens til udmeldelser er så, ja undskyld mig, ganske sund, for hvis man ikke mener noget med det, er det godt, at man tager konsekvensen af det«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden