Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: PER FOLKVER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nu skal københavnerne alligevel sortere kaffegrumset fra

Et flertal i København Kommunes Teknik- og Miljøudvalg har besluttet, at københavnere fremover skal sortere og genanvende rådne æbler, kaffegrums og kartoffelskræller.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Først skulle københavnerne ikke selv sortere deres husholdningsaffald.

Det var en besværlig og unødig tvang af borgerne at bede dem sortere deres affald yderligere. I stedet satsede et politisk flertal på en teknologisk løsning, der uden hjælp fra borgerne selv ville kunne sortere mad fra metal.

Men fremover vil nye brune spande og containere alligevel bugne af kartoffelskræl, kaffegrums og madrester i de københavnske gader, gårde og villaveje. Beslutningen er et led i kommunens ressource- og affaldsplan, hvis mål er, at 45 procent af husholdningsaffaldet i København genanvendes i 2018. For at nå det mål er det nu nødvendigt alligevel at inddrage borgerne. Og det gælder uanset om de bor i lejlighed eller i villa. I villakvartererne har der hidtil været en forsøgsordning med frivillighed.

En god dag for det grønne København.

Efter at Teknik- og Miljøudvalget mandag fremlagde, at den teknologiske løsning, der ellers var politisk opbakning til, ikke ville kunne genanvende affaldet via gødning, skiftede det politiske flertal fra teknologisk løsning til borgernes egen kildesortering af husholdningsaffald.

Sikre fremtidige generationer

Teknik- og miljøborgmester Morten Kabell, EL, er glad for beslutningen og kaldte det »en god dag for det grønne København« på sin facebookprofil, efter beslutningen var vedtaget med politisk flertal fra Enhedslisten, de radikale, de konservative, Venstre og Liberal Alliance.

Ifølge Morten Kabell er det afgørende, at vi begynder at sortere og genanvende vores husholdningsaffald, hvis vi vil sikre fremtidige generationer mad på bordet, understreger han i en pressemeddelse udsendt af Teknik- og Miljøudvalget.

Vi kan få mange københavnere til at sortere mere af deres affald, hvis vi gør det nemt og overskueligt.

Københavnerne er miljøbevidste

Teknik- og Miljøudvalget oplyser i pressemeddelsen, at 78 procent af københavnerne i en tidligere undersøgelse har tilkendegivet, at de vil sortere og genanvende det organiske affald, hvis de får mulighed for det. Dette til trods for, at man i udlandet såvel som i andre danske byer har erfaring med, at det reelt er meget færre, der sorterer det organiske affald fra, selvom de har muligheden for det. Men Morten Kabell er fortrøstningsfuld:

»Københavnerne er meget gode til at tage ansvar for miljøet og klimaet. Det ser vi med de mange, der tager cyklen til og fra arbejde uanset vejr og vind. Derfor tror jeg også på, at vi kan få mange københavnere til at sortere mere af deres affald, hvis vi gør det nemt og overskueligt«, siger han i pressemeddelsen.

Og københavnerne har da også været flittige til at bidrage til genanvendelsen både af plastik, metal og elektronik og glas, pap og papir. Derfor er de i Teknik- og Miljøudvalget heller ikke bange for at gå skridtet videre med indførslen af den obligatoriske ordning med udsortering af bioaffald.

Få københavnere slipper for sortering

Kildesorteringen er obligatorisk, men kommunen kan ikke tvinge borgerne til at sortere deres affald, de kan blot håbe på, at borgerne vil føle en forpligtelse over for miljøet ved at udnytte naturens knappe ressourcer bedst muligt. Alle københavnere vil derfor få udleveret en spand og nogle særlige poser til bioaffald. Uanset om de bor i villa eller etageejendom.

Dog vurderer Teknik- og Miljøforvaltningen, at omkring 10 procent af københavnerne vil blive undtaget for ordningen, da de vil bo steder, hvor baggårdene er så små, at der ikke vil være plads til flere containere.

Og ønsker man som borger virkelig ikke at være med i ordningen, er det også muligt at melde sig fra, oplyser Morten Kabell på sin facebookside.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Vil satse på biogas

Beslutningen betyder samtidig, at Københavns Kommune dropper at gå videre med udviklingen af det højteknologiske affaldsanlæg renescience, der er udviklet af Dong.

Ideen med renesciene var ellers, at den skulle klare affaldssorteringen for borgerne ved at fungere som en slags vaskemaskine, der ved tilsætning af enzymer kunne opløse det biologisk nedbrydelige affald som pap og papir, men også kaffegrums og kartoffelskræller. Da plastik og metal ikke kan opløses ved tilsætning af enzymer ville dette derfor automatisk blive sorteret fra til genanvendelse. Den restmasse, der ville være tilbage efter en sådan 'vask', ville kunne laves til biogas, der for eksempel kan anvendes til brændsel til busser og lastbiler.

Problemet ved den ellers smarte renescience-teknologi er, at restproduktet ikke kan anvendes som gødning til markerne, da det vil indeholde miljøskadelige stoffer.

Med den her beslutning får vi en renere og billigere model.

For at sikre at de nødvendige næringsstoffer som for eksempel fosfor kommer tilbage til naturen, og Danmark forsat kan producere fødevarer i fremtiden, skal det sorterede affald nu behandles på et biogasanlæg, hvor restproduktet vil blive spredt ud over landets marker.

Renere og billigere løsning

Det er ikke kun Morten Kabell, der er begejstret for denne beslutning. Også hos de konservative ser de positivt på den nye kildesorteringsplan:

»Med den her beslutning får vi en renere og billigere model«, lyder fra det konservative medlem af teknik- og miljøudvalget, Jakob Næsager.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg har været bekymret for, om man med Renescience ville ende med en ny form for IC4-skandale, hvor vi skulle betale for et førstegangsforsøg med en sådan teknologi, og så ville københavnerne komme til at hænge på alle udgifterne og børnesygdommene«, forklarer han.

Også de økonomiske besparelser glæder Jakob Næsager. Med denne løsning vil affaldstaksterne nemlig fremover blive sænket med 9 procent.

De første containere til kildesortering af bioaffald vil blive sat ud i sensommeren 2017.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden