Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jacob Erbahn
Foto: Jacob Erbahn

UDSMIDT. I juli fik en gruppe af gæsteforskere, udvekslings- og ph.d.-studerende besked på at fraflytte deres lejligheder med to ugers varsel, selv om deres kontrakter varede ind i 2017.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Universitetsfond smed studerende på gaden: Vi har dummet os

Københavns Universitets Boligfond »misforstod nogle vink« og havde regnet med at kunne beholde dens boliger, lyder forklaringen fra fondens direktør.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det var ikke meningen, at ph.d.- og udvekslingsstuderende skulle smides på gaden, flere måneder før deres lejekontrakter udløb.

Det siger direktøren for Københavns Universitets Boligfond, der udlejer omkring 1.400 boliger til internationale gæsteforskere og ph.d.-studerende og indtil i sommer udlejede 63 boliger i Tranehavegård i Sydhavnen i København.

»Vi havde regnet med, at vi kunne få forlænget vores aftale om boligerne i Tranehavegård med kommunen, men det kunne vi ikke. Så vi var nødt til at opsige lejekontrakterne før tid«, siger direktør Charlotte Simonsen.

Som Politiken skriver i dag, fik en gruppe udlændinge i juli besked på, at de skulle flytte fra deres lejligheder i Tranehavegård med to ugers varsel, fordi Københavns Universitets Boligfond ikke længere kunne råde over boligerne.

Det skyldtes, at fondens 3-årige aftale med Københavns Kommune om boligerne udløb 1. august og ikke kunne forlænges, fordi lejlighederne skal laves om til officielle studieboliger og huse flygtninge.

Vi har dummet os

Charlotte Simonsen mener dog, at kommunen havde givet udtryk for, at den aftale kunne forlænges, hvorfor fonden lavede i alt 18 lejekontrakter, der løb ind i efteråret 2016 og foråret 2017.

»Vi havde fået en indikation på, at vi måske kunne blive forlænget. Men vi misforstod nogle vink fra kommunen«, siger hun.

Hvilke vink havde I fået?

»Det vil jeg ikke gå ind i. Så bliver det kommunen mod os«.

Ifølge kommunen havde I ingen grund til at tro, at I kunne få forlængelse, og der stod i jeres 3-årige kontrakt, at aftalen ophørte 1. august. Hvorfor tjekkede I ikke, om I kunne råde over boligerne efter 1. august, inden I lavede lejekontrakter, der gik længere end til 1. august?

»Det er en dum sag, og det er os, der har dummet os«.

Fond ventede med at opsige lejere

Hvornår blev I klar over, at aftalen med kommunen om boligerne i Tranehavegård ikke kunne forlænges?

»Nærmest samme dag, som jeg skrev mailen ud til dem alle sammen. Så i starten af juli«.

Jeg har et dokument, der viser, at du allerede var klar over det i april. Hvordan hænger det sammen?

»Det er rigtigt, at vi havde det første møde med kommunen tidligere. Da fik vi at vide, at vi ikke kunne forlænge aftalen, men kommunen forventede, at vi kunne finde en løsning for de 18 lejemål, hvor kontrakterne gik længere end til 1. august. 4. juli fik jeg så at vide, at de 18 lejemål ikke kunne hjælpes«.

Hvorfor meldte I det ikke ud til beboerne i april, så de havde haft længere tid end to uger til at finde noget andet at bo i?

»Det er der, vi må se i bakspejlet. Jeg var virkelig i god tro i forhold til at finde en løsning. Det er en utrolig uheldig situation, men vi har gjort alt, hvad vi kan, for at hjælpe beboerne«.

Har tilbudt andre boliger

Hvad har I gjort for at hjælpe?

»Vi har været i kontakt med dem alle sammen, og de, der havde brug for, at vi fandt noget andet for dem, hjalp vi. Vi har ikke kunnet hjælpe alle, og nogle har afvist tilbuddene fra os«.

Flere af de studerende oplyser til Politiken, at standen på nogle af de boliger, I tilbød, er markant dårligere. Kan du genkende det?

»Nej, det undrer mig meget«.

Har du eller andre fra fonden selv set boligerne, inden I tilbød dem til de studerende?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Størstedelen af dem har vi selv set, men ikke dem alle sammen«.

Flere uheldige sager

Det er ikke første gang, I havner i en ’uheldig’ situation. En lang række lejere har tidligere klaget over, at I har tilbageholdt depositum uden grund og fremvist billeder af beskidte lejligheder, de ifølge egne udsagn aldrig har boet i, og sidste år lod I 250 studerende flytte ind i byggerod på Krimsvej på Amager. Hvad siger du til det?

»I forhold til depositum har vi ikke kunnet udelukke, at der er sket fejl i processerne, hvorfor vores procedure nu er ændret. Sagen om Krimsvej var meget beklagelig. Der igangsatte vi forskellige initiativer i form af genhusning og økonomisk kompensation«.

Hvad vil I gøre for at undgå flere problematiske sager i fremtiden?

»De fejl, der er sket, har vi lært af og rettet op på. I denne sag med Tranehavegård har vi ændret nogle procedurer – for eksempel har vi lavet en stopklods i vores it-system i forhold til lejekontrakter«.

»Vi løber superstærkt og har fordoblet vores boligmasse på 2 år. Der sker fejl, og dem retter vi op på«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden