Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
DANIEL HJORTH
Foto: DANIEL HJORTH

Lovende. Christianias fælles indsats mod den organiserede kriminalitet kan være starten på et nyt, lyst kapitel i fristadens historie, mener advokat og bestyrelsesmedlem i Fonden Fristaden Christiania, Knud Foldschack.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Knud Foldschack: Ikke urealistisk at Christianias hashsalg bliver som i resten af byen

Et skrøbeligt rum for samarbejde er åbnet, mener advokaten. Det kan give staden mere tryghed og frihed.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi står ved begyndelsen af et helt nyt kapitel i Christianias historie.

Første kapitel blev skrevet, da fristaden for 45 år siden blev oprettet på den gamle kasernegrund. Andet kapitel i 2012, da fristadens indbyggere overtog ejerskabet over arealerne.

Der er etableret et skrøbeligt forum, der hedder samarbejdets rum

Og det, der siden sidste uges tragiske skudepisode i Pusher Street er sket på Christiania, er starten på et tredje kapitel, mener advokat og bestyrelsesmedlem i Fonden Fristaden Christiania, Knud Foldschack. Et kapitel, som kan blive mindst lige så skelsættende for fristaden og resten af Danmark som de to forrige.

»Der er etableret et skrøbeligt forum, der hedder samarbejdets rum. Hvis det bliver udnyttet rigtigt, kan det skabe et kapitel, hvor man mere frigjort, i trygge rammer og med en gensidig tillid til politikere og samfund kan videreudvikle alt det, der er så utroligt spændende på Christiania«, siger han.

I hans øjne har fristaden har længe været hæmmet af et stadigt hårdere kriminelt miljø i Pusher Street. Det truede den frihed, som er en forudsætning for, at fristaden kan være barnlig og legesyg. Da det kulminerede i skud, var det et samlet, ansvarligt Christiania, der tog konsekvensen - og som dermed tog det første skridt ind i en ny tid.

»Der er ingen tvivl om, at alle må være positivt overrasket og fuld af respekt over, at Christiania har taget det skridt at gribe ind som civilt fællesskab. Det er helt ekstraordinært, at et civilsamfund på den måde griber ind i forhold til ting, som ikke kan accepteres, og som normalt løses af ordensmagten«, siger Knud Foldschack.

Salg på niveau med resten af byen

Den første, mest direkte konsekvens af christianitternes indsats er ifølge Knud Foldschack, at hashsalget og diskussionen for og imod en legalisering af hash endegyldigt er blevet gjort uafhængig af fristaden.

»Christiania har normaliseret hashsituationen og rykket den ud, så man fra politisk hold ikke længere kan sige, at det bare er christianitterne, der må gøre noget, fordi der er et uofficielt, halvlegaliseret salg på Christiania. Nu er det et samfundsanliggende«, siger han.

Hvis et engageret Christiania skal tro på sagen, så skal det mødes med tillid og ikke med populistiske udmeldinger

De seneste dage har der verseret historier om, at der stadig bliver solgt stoffer i og omkring Pusher Street, og der har da heller ikke været helt enighed blandt christianitterne om, hvorvidt der fortsat skal kunne købes hash i gaden. Men der er enighed om, at det er slut i den organiserede form, det har været i hidtil, siger Knud Foldschack.

»Situationen med boder og bygninger er fortid - det er slut med de fysiske salgssteder. Det vil være naivt at tro, at hashsalget forsvinder totalt - der vil nok stadig være folk, der sælger på mere mobilt, lomme-baseret plan. Men jeg tror ikke, det er urealistisk, at hashsalget på Christiania bliver på niveau med andre steder i byen, hvis det bliver grebet rigtigt an«, siger han.

Fri af Pusher Street

Den nye indstilling til hashsalget giver dels fornyede kræfter og forstærket relevans til debatten om forsøgsordninger med hashlegalisering, mener Knud Foldschack. Dels fjerner den billedet af, at Pusher Street i sin hærdede form var et produkt af Christiania, og det får advokaten til at se med lysere øjne på fristadens fremtidige albuerum.

»Jeg tror, at Christiania længe har været handlingsbegrænset af Pusher Street-problemstillingen og i meget stort omfang af Danmarks opfattelse af, hvem der har ansvaret for Pusher Street. Det er måske den allerstørste problemstilling, der har været, og den er vi kommet ud af«, siger han.

»Det betyder, at man kan møde christianitterne med større tillid og dermed også med større fleksibilitet i forhold til lovgivningen. Og så kan man fra christianitternes side få den fællesskabsånd og tro på fremtiden, som er så utroligt vigtig, og som kan føre virkelig gode ting med sig«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En sort plet på bykortet

Det momentum, rydningen af Pusher Street har skabt, kalder først og fremmest på en respektfuld og tålmodig dialog christianitter og myndigheder imellem, mener han.

»Hvis det her skal lykkes, skal det lykkes i forhold til et engageret Christiania, som tror på sagen. Og hvis et engageret Christiania skal tro på sagen, så skal det mødes med tillid og ikke med populistiske udmeldinger og hårde sanktioner«.

Om et år tror jeg, vi har et Christiania som blomstrer på spændende områder, som har partnerskabsaftaler med Københavns Kommune, og hvor der ikke er hashboder og maskering i Pusher Street

Knud Foldschack advarer mod overilede forslag om strengere straffe, omfattende visitation af besøgende i Pusher Street og krav om, at christianitterne skal gøre endnu mere. Den slags udmeldinger fra politikere og myndigheder risikerer at få christianitterne til at trække den udstrakte hånd til sig og opgive det samarbejde, der ellers er mulighed for, mener han.

»Hvis man kører ned ad det spor, så kan det gå helt galt. Så risikerer Pusher Street at udvikle sig til en sort plet på bykortet, hvor man bestemt ikke har lyst til at komme«, siger han.

Et lovligt eksperimentarium

Så galt tror han nu ikke, det kommer til at gå. Tvært imod er han optimistisk over for at finde løsninger, som politiet og christianitterne kan enes om.

Han kunne sagtens forestille sig, at man for eksempel kan enes om en løsning med bedre belysning på Pusher Street, og i det hele taget tror han, der er gode muligheder, når bare løsningerne er midlertidige og bygger på fælles forståelse.

»Om et år tror jeg, vi har et Christiania som blomstrer på spændende områder, som har partnerskabsaftaler med Københavns Kommune, og hvor der ikke er hashboder og maskering i Pusher Street«, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Lykkes det, er det et lovende kapitel, vi står ved starten af, forudser advokaten. Både for Christiania og for resten af samfundet, som har mange ting at lære af fristaden.

»Det, som inspirerer mig helt vildt ved Christiania, er, at den bøjer tingene. Den tager traditionelle ting og viser os en lidt mere spændende, alternativ vej - nye måder at bo på, at tage hånd om hinanden på, at have et fællesskab på«, siger han.

»I 2012, da Fonden overtog ejendomsretten over området og overlod den til christianitterne, blev Christiania et lovligt eksperimentarium. Det tror jeg på, at Christiania består som – et eksperimentarium, men på et lovligt grundlag. Fordi christianitterne er så forbasket ansvarlige«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden