Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Forberedelser. Der var travlhed i Forum i går med at få de sidste ting på plads.
Foto: MADS NISSEN

Forberedelser. Der var travlhed i Forum i går med at få de sidste ting på plads.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fest i Forum skal give jobs og kærlighed

19 virksomheder leder efter medarbejdere blandt flygtninge i Forum i dag.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Guuud, hvor er det vildt!«.

Gry Ravn slår begejstret ud med armene, da hun ser et pink tæppe, der er foldet ud i et hjørne på Forums betongulv.

Tegnede sole hænger ned fra loftet i det afskærmede område i hallen, og en kvinde med tørklæde klipper farvede trekanter ud til vimpler.

Det er børnehjørnet, når Forum i dag danner rammerne for et folkemøde, hvor 2000 flygtninge og asylansøgere kommer til velkomstfest.

Styrket integration

»Når vi byder flygtninge ordentligt velkommen til Danmark, tager vi også det første skridt på vejen mod en vellykket integration«, siger Gry Ravn, dagen før dørene åbner,

Det tager hende flere forsøg at færdiggøre sætningen. En jævn strøm af mennesker afbryder hende med korte mellemrum.

En blond mand, der hedder Søren, vil gerne vide, hvor Tv-skærmene skal hen. En gruppe på tre mænd spørger på engelsk, hvor de kan hjælpe. En ung pige fortæller prisen på en række lysende bogstaver, der skal stave ’velkommen’, når folk kommer ind i hallen.

Gry Ravn mister ikke overblikket. Sidste sommer arrangerede hun, at 200 ton tøj og en halv millioner kroner blev sendt til bådflygtninge på Lesbos. Nu forvandler hun og mere end 850 andre frivillige Forum til et festrum for flygtninge, borgere og virksomheder for første gang i Danmarkshistorien.

10.000 gæster

Musik, foredrag fra organisationer og personlige fortællinger er noget af det, som møder gæsterne, når de har fulgt den røde løber ind i hallen.

10.000 mennesker, håber Gry Ravn på, besøger Forum i løbet af dagen for at støtte op om arrangementet.

»Alle bærer næstekærlighed i sig. Men mange har manglet rammerne, hvor de kan udtrykke det. Den ramme skal Forum være nu«, siger hun.

»Sig hej«

En gruppe mænd, der har slæbt en ramponeret campingvogn med ind i hallen, afbryder hende og spørger om hjælp.

Mændene med campingvognen kalder sig ’Camp Amish’. Navnet referer til Amish-folket i USA; og var det, som gruppen af drengene kaldte deres lejr på Roskilde Festivalen, hvor de vandt konkurrencen om ’Årets Camp’ med sloganet »Sig hej«. Gruppen af mænd er ved at bygge en træramme, der skal være fundamentet for en lille falsk græsplæne, der skal ligge foran campingvognen. En samtalebase, kalder de det.

»Tonen mod flygtninge er blevet så hård. Det vil vi gerne være med til at ændre«, siger Jonas Cronqvist, der til daglig er restauratør, men i dag svinger en sømpistol for at få trærammen til at makke ret.

»Den skal tættere på indgangen«, afbryder 37-årige Gry Ravn, der til daglig er selvstændig og konsulent.

Et Facebookopslag startede festen

Gry Ravn startede Velkomstfesten med et Facebook-opslag tilbage i februar, hvor hun spurgte, hvem der var klar til at holde en velkomstfest for flygtninge.

Det var der mange, der var.

Alle bærer næstekærlighed i sig. Men mange har manglet rammerne, hvor de kan udtrykke det. Den ramme skal Forum være nu

Særligt virksomheder meldte hurtigt tilbage, og støttede op om idéen. Derfor optager området ’Jobzonen’ også en stor del af hallen.

»Det at komme i arbejde er enormt vigtigt for integration. Vi ved, at der er virksomheder, som mangler arbejdskraft, og flygtninge som søger et job. Derfor inviterer vi dem ind i det samme rum, så de kan finde hinanden«, siger Gry Ravn.

Virksomheder i fokus

I dag leder 19 virksomheder efter ny arbejdskraft.

Flygtningene får først en såkaldt CV-samtale med en frivillig. Derefter bliver de matchet med en virksomhed, så de kan komme til en jobsamtale med det samme.

En af de virksomheder der leder efter nye medarbejdere, er IT-virksomheden Rackpeople.

Direktør Lasse Thorning Pedersen har på nuværende tidspunkt én flygtning ansat. Han forklarer, at det har ændret virksomheden.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det har skabt et helt særligt engagement på arbejdspladsen, hvor vi er blevet enige om, at man skal tage sig godt af de flygtninge, der er i Danmark«, siger han. Virksomheden leder efter 2-3 højtuddannede mænd og kvinder, som de kan oplære til blandt andet at blive programmører.

»Vi har brug for dygtige medarbejdere. Selv om vi gerne vil hjælpe, er Rackpeople sat i verden for at tjene penge og skabe værdi for vores kunder«, siger Lasse Thorning Pedersen.

De store virksomheder

Også store virksomheder som Microsoft og Arriva leder efter ny arbejdskraft.

I Arriva har en tredjedel af deres medarbejdere en anden etnisk baggrund end dansk, og de leder efter mange rekrutterer i dag.

»For at vores dag bliver rigtigt god, vil vi gerne i kontakt med så mange flygtninge og indvandrer som muligt. For uden dem ville vores virksomhed gå ned«, siger direktør i Arrriva Nikolaj Wendelboe.

Det har skabt et helt særligt engagement på arbejdspladsen, hvor vi er blevet enige om, at man skal tage sig godt af de flygtninge, der er i Danmark

Tilbage i Forum har trærammen til den lille græsplæne kommet på plads, og Camp Amish kan begynde at rulle græsset ud.

Gry Ravn tager en dyb indånding og kigger ud på de frivillige, der piler rundt i halen.

»Det bliver godt nok spændende«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden