Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Kriger. Handskerne Martin brugte, mens hans kæmpede mod IS. På højre handske er pegefingeren klippet af, så han bedre kunne skyde.
Foto: Peter Hove Olesen

Kriger. Handskerne Martin brugte, mens hans kæmpede mod IS. På højre handske er pegefingeren klippet af, så han bedre kunne skyde.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Martin trækker politiet i retten: De tog hans pas, efter at han rejste til Irak for at bekæmpe IS

Martin kæmpede mod IS i Irak sammen med koalitionen. Da han kom hjem, fik han frataget sit pas. Det skal nu for retten.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En dansker, som tidligere har kæmpet sammen med den internationale koalition mod Islamisk Stat, sender nu politiet i Syd- og Sønderjylland i retten, fordi det har inddraget hans pas.

Det er den første sag af sin art i Danmark, hvor en civil udelukkende har kæmpet sammen med alliancen, siger hans advokat, Erbil Kaya, som derfor er overrasket over, at Martin har fået frataget sit pas.

»Martin har kæmpet sammen med alliancen mod vores fælles fjende, Islamisk Stat. Det kan ikke passe, at han skal kriminaliseres for det, og derfor tager vi sagen for retten«, siger Erbil Kaya.

For under et år siden var 32-årige Martin, hvis efternavn Politiken har valgt at tilbageholde, i Irak for at kæmpe mod Islamisk Stat. For fem uger siden blev hans pas inddraget af Syd- og Sønderjyllands Politi som følge af den paslov, der trådte i kraft i marts 2015.

Ifølge Martin selv har han udelukkende kæmpet sammen med de kurdiske peshmergasoldater, som er de styrker, som Danmark selv har været med til at træne, og som er en del af den koalition, der bekæmper Islamisk Stat i Irak.

Advokaten kalder sagen »principiel«, for alt efter hvilken afgørelse der bliver truffet i Martins sag, vil det skabe udgangspunktet for, hvorvidt civile må drage i krig sammen med styrker, som Danmark er allieret med, mener han.

Datoen for retssagen, der i første omgang skal for byretten i Esbjerg, er fastsat til 18. oktober.

Paslov med anden hensigt

Efter at pasloven blev vedtaget 1. marts 2015, blev det muligt for politiet at inddrage passet fra danske statsborgere, som myndighederne mener vil deltage i væbnede konflikter i udlandet.

Ifølge Jørn Vestergaard, professor i strafferet på Københavns Universitet, var lovens hensigt at standse folk i at tilslutte sig terrormilitser som eksempelvis Islamisk Stat.

Martin har gjort os alle sammen en tjeneste ved at kæmpe i Irak

»Reglerne for inddragelse af pas og udstedelse af rejseforbud udgør lidt af et juridisk minefelt. De retter sig først og fremmest mod personer, der har udtrykt sympati for militant islamistisk ideologi og derfor er til fare for statens sikkerhed«, siger han.

Det mener Erbil Kaya, at Martin netop er modstykket til.

»Martin har gjort os alle sammen en tjeneste ved at kæmpe i Irak«, siger Erbil Kaya.

Advokaten påpeger, at der i pasloven står, at begrundelsen for at tage en persons pas skal være, at personen vil deltage i aktiviteter i udlandet, som indebærer eller forøger faren for statens sikkerhed, andre staters sikkerhed eller en væsentlig trussel mod den offentlige orden.

»Martin har forsøgt at beskytte Danmark. Ikke det modsatte«, siger han.

I et fortilfælde har en dansk statsborger, som har kæmpet mod Islamisk Stat, fået frataget sit pas.

Det var den i dag 23-årige Joanna Palani. Men hun tabte sagen i Københavns Byret i februar i år, hvor der blandt andet blev lagt vægt på, at Joanna Palani ikke udelukkende havde kæmpet for peshmergastyrkerne, men også for YPG og YPJ, som er relateret til PKK, der er på EU’s og Nato’s terrorlister.

Jurist: Pasloven er »uklar«

Derfor, fastslog dommeren, havde hun ikke deltaget i krigen med et »anerkendelsesværdigt forhold«.

Og netop sådan et mener Erbil Kaya, at Martin har haft.

Thorkild Høyer, som var Joanna Palanis advokat under retssagen, tror også, at sagen havde set anderledes ud for Joanna Palani, hvis hun udelukkende havde kæmpet for Peshmerga.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Sagen bør falde helt anderledes ud for Martin, hvis han kun har kæmpet sammen med koalitionens styrker«.

Direktør Jacob Mchangama fra den juridiske tænketank Justitia undrer sig også over inddragelsen af Martins pas, hvis han alene har kæmpet for Peshmerga.

Han peger på, at Peshmerga i lovtekster er blevet fremhævet som det gode eksempel f.eks. på Justitsministeriets hjemmeside, hvor »en statslig kurdisk styrke som Peshmergaen« ikke er omfattet af indrejseforbud for folk i offentlig tjeneste, lyder det.

Det mener Jacob Mchangama kan være Martins mulighed for at få sit pas tilbage.

»Når loven om indrejseforbud åbner en dør for netop Peshmerga, kunne man måske forestille sig, at det samme vil gøre sig gældende i pasloven«, siger Jacob Mchangama.

Han mener, at pasloven er »uklar« og bør strammes op.

Søren Pind medgav i april til Jyllands-Posten efter sagen om Joanna Palani, at den nuværende lovgivning skaber »dilemmaer«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden