Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Omdiskuteret. Efter DR-programmet 'Debatten' i aftes er Martin Henriksens (DF) ytringer om 18-årig elevrådsformand blevet heftigt debatteret.
Foto: Jens Dresling (arkiv)

Omdiskuteret. Efter DR-programmet 'Debatten' i aftes er Martin Henriksens (DF) ytringer om 18-årig elevrådsformand blevet heftigt debatteret.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Elevrådsformand efter DR-debat: Martin Henriksen er den første, der har betvivlet min danskhed

Torsdag aften nægtede Dansk Folkeparts integrationsordfører i bedste sendetid at kalde 18-årige Jens Philip Yazdan for dansker.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvornår må man med rette kalde sig selv for dansker?

Spørgsmålet fandt sin vej ind i DR-programmet 'Debatten' i aftes.

Her nægtede Dansk Folkepartis Martin Henriksen at betegne sin 18-årige moddebattør Jens Philip Yazdani som dansker.

18-årige Jens Philip Yazdani er født i Danmark. Hans mor er dansk. Jens Philip Yazdani har gået i dansk vuggestue, i dansk børnehave, dansk folkeskole og går i øjeblikket på et dansk gymnasium, hvor han er - i dag afgående - elevrådsformand. Men ifølge Martin Henriksen er der intet af det, der nødvendigvis gør Jens Philip Yazdani til dansker, lød det i aftes.

Jens Philip Yazdani er »chokeret«.

»Jeg synes, det var ret voldsomt. Det er første gang nogensinde, at nogen har betvivlet, om jeg er dansker eller ej. Men jeg er ikke forundret, for det er typisk Dansk Folkeparti at gå ud og prøve at skabe splittelse på den måde. De graver grøfter«, siger han.

»Direkte uforskammet«

Jens Philip Yazdan er en ny stemme i debatten herhjemme.

Som elevrådsformand på Langkaer Gymnasium er han blevet interviewet i adskillige medier den seneste tid, da hans gymnasium blev danmarkskendt for at klasseopdele elever efter etnicitet.

På gymnasiet har langt over halvdelen af eleverne forældre, der kommer fra andre lande end Danmark. Aftenens emne i 'Debatten' var flygtninge og integration. Det var det, elevrådsformanden egentlig var kommet for at debattere. Meldingen fra Martin Henriksen faldt, da Jens Philip Yazdan havde sagt: »Vi er mange, hvor vores forældre kom hertil, og hvor vi er født her og opvokset her, og hvor vi er lige så danske...«

Det kan ikke passe, at nogen tror og mener, at man ikke er dansk, bare fordi man har brunt hår og brune øjne

Så afbrød Martin Henriksen elevrådsformanden.

»Det bliver man jo ikke dansker af. Hold nu op med det pjat der«.

Da vært Clement Kjærsgaard efterfølgende spurgte Dansk Folkepartis integrationsordfører, om han da ikke ville betegne Jens Philip Yazdani som dansk, tilføjede Martin Henriksen:

»Jeg kender ham jo ikke, så det kan jeg dårligt svare på. Man kan ikke sige, at fordi man henter hele verden til Danmark, og de så får nogle børn i Danmark, så bliver de børn danskere. Det er simpelthen en forfladigelse af debatten, som er direkte uforskammet over de generationer, som har været med til at opbygge det her land«.

Svær at tage seriøst

Det, der har taget fokusset i de sociale mediers kommentarspor i dag, er, at debatten pludselig blev drejet over på, hvorvidt Jens Philip Yazdan overhovedet må betegne sig selv og sine klassekammerater som danske.

Det er første gang nogensinde, at nogen har betvivlet, om jeg er dansker eller ej

Selv mener Jens Philip Yazdan, at Martin Henriksens erklæring er »svær at tage seriøst«.

»Det kan ikke passe, at nogen tror og mener, at man ikke er dansk, bare fordi man har brunt hår og brune øjne. Jeg har svært ved at se, hvad der skulle adskille mig fra danskhed. Det eneste, jeg kan se, det er, at jeg har en far, som er født i Iran. Men det er efter min mening totalt usagligt at bruge som begrundelse«, siger han.

»Dansk Folkeparti siger til folk, som passer deres job og gør alt, hvad der står i deres magt for at være demokratiske og gøre det godt, at det alligevel ikke er godt nok. Jeg har aflagt de samme eksamener som de etnisk danskere, der også går i 3. g på mit gymnasium. Jeg har gået i dansk vuggestue og børnehave og folkeskole. Jeg er også blevet undervist i H. C. Andersen og Johannes V. Jensen. Jeg ved snart ikke, hvad jeg ifølge Dansk Folkeparti skulle have gjort mere«.

Fastholder udtalelser fra i går

De Radikales leder Morten Østergaard var også i studiet med Martin Henriksen og Jens Philip Yazdani i aftes.

Efter debatten satte partiformanden sig tasterne.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Her til aften deltog jeg, som så ofte før, i debatten på DR2. Jeg har, siger og skriver, aldrig oplevet at blive ubehageligt til mode over tonen i 'Debatten'«, skrev han på Facebook.

»Martin Henriksen (...) afviser, at den helt igennem fantastiske elevrådsformand fra Langkaer Gymnasium, født og opvokset i Danmark, stærkt kritisk over for et etnisk opdelt Danmark, overhovedet er dansker. Jeg har aldrig oplevet noget lignende«.

Støtten til Jens Philip Yazdani strømmer også fra Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen.

Dog fastholder Dansk Folkepartis integrationsordfører, hvad han sagde i går. På Facebook skriver han i dag:

Det, der kendetegner det danske folk, er det danske sprog, nogle bestemte normer og værdier og danske højtider og traditioner

»Bare se på Mjølnerparken. Her bor masser af mennesker, som er født i Danmark, men som desværre ikke er danske. Trist, men sandt. Jeg gjorde opmærksom på, at det, der kendetegner det danske folk, er det danske sprog, nogle bestemte normer og værdier og danske højtider og traditioner. Disse elementer af dansk kultur bliver man nødt til at tage til sig i et vist omfang, hvis Danmark også i fremtiden skal være en sproglig og kulturel enhed. Det mener flere åbenbart er et kontroversielt synspunkt. Det forstår jeg ikke«.

Du kan se debatten på DR's hjemmeside lige her.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden