kærester. 26-årige Gerardo Lopez Rodriguez med sin danske kæreste, Julie Kold.
Foto: Jens Dresling

kærester. 26-årige Gerardo Lopez Rodriguez med sin danske kæreste, Julie Kold.

Danmark

Rektor og 837 studerende går ind kampen mod »rigoristisk« udvisning af Gerardo

Selv Inger Støjberg har beklaget udvisningen, men hun har ikke ændret reglerne.

Danmark

Hvis ikke der indtræffer »et mirakel«, som Gerardo Lopez udtrykker det, så vil han på lørdag sætte sig på et fly og rejse ud af Danmark. Det sker, fordi Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) har besluttet, at han skal udvises. Hans forseelse består i, at han sidste efterår har arbejdet et par timer om ugen for meget som natportier på forskellige danske hoteller. Reglerne er så rigide, at udlændingeminister Inger Støjberg (V) har bebudet, at hun her i efteråret vil ændre dem, men det hjælper bare ikke Gerardo Lopez, og det får nu rektor fra Copenhagen Business School, Per Holten-Andersen, til at blande sig i sagen.

»Det forekommer urimeligt, at så lille en overtrædelse af et meget kompliceret regelsæt skal have så dramatiske konsekvenser for Gerardo. Ministeren har meddelt, at reglerne vil blive ændret. Det må og skal derfor være muligt at finde en løsning omgående for personer, der er kommet i klemme«, siger Per Holten-Andersen, der mener, at sagen ikke kun er tragisk for Gerardo Lopez og hans danske kæreste, men også et problem for dansk erhvervsliv.

»Hvis han virkelig ender med at blive sendt ud, så sender vi et signal om, at det ikke lønner sig at tage til København, hvis man er et kvikt ungt hoved. Der er for store risici for at blive smidt ud for fuldstændig diminutive forseelser. Manden er i god tro og bliver kun opdaget, fordi han sender sine papirer ind i forbindelse med den praktikplads, han har fået hos Siemens«, siger Per Holten-Andersen.

Rejste tilbage efter det lykkeligste år i sit liv

Som udgangspunkt er der ellers tale om en lykkelig historie. I 2007 var Gerado Lopez udvekslingsstudent på Tørring Gymnasium i Jylland. Efter et år som han kalder »det bedste i mit liv«, rejste han tilbage til Venezuela, hvor han så danske film, læste danske bøger, fik besøg af danske venner og var fast besluttet på, at han skulle læse på CBS i Danmark.

Hvis han virkelig ender med at blive sendt ud, så sender vi et signal om, at det ikke lønner sig at tage til København, hvis man er et kvikt ungt hoved

Efter en bachelor i Business Administration i Venezuela arbejdede han to år i en brasiliansk virksomhed, fordi der kræves to års erhvervserfaring for at læse på CBS. I 2015 ankom han til Danmark, hvor han betalte 47.000 kroner for at begynde på Copenhagen Business School. I september 2015 begyndte han at studere, og i november blev han kæreste med danske Julie Kold, der også læser på CBS.

87 timer om måneden

Studerende fra tredjeverdenslande som Venezuela modtager ikke SU, de skal selv betale for deres skole, og de må ikke arbejde mere end 87 timer om måneden. Det skyldes frygten for, at de skal rejse til Danmark og misbruge den medfølgende opholds- og arbejdstilladelse til at arbejde i stedet for at studere. Gerardo Lopez var dog nødt til at arbejde for at finansiere sine studier, og i september, oktober, november og december sidste år arbejdede han derfor i alt 411,5 timer. Det er 63,5 timer mere, end han må ifølge SIRI. Ifølge Gerardo Lopez og hans kæreste, Julie Kolds, beregninger svarer det til små tre timer for meget om ugen.

»Jeg vil nødig sige noget dårligt om hotellerne, for de behandlede mig fint. Men hvert hotel har en manager, og når der var travlt, ringede de hver især. Jeg ville gerne vise mig som en, de kunne stole på. Jeg sagde, at jeg ikke måtte arbejde for meget, men de blev ved med at ringe«.

Hvert hotel har en manager, og når der var travlt, ringede de hver i sær. Jeg ville gerne vise mig som en, de kunne stole på. Jeg sagde, at jeg ikke måtte arbejde for meget, men de blev ved med at ringe

Gerardo Lopez vidste godt, at han ikke måtte arbejde mere end 20 timer om ugen i gennemsnit, men han var ikke klar over, at blot små overtrædelser i en enkelt uge kan medføre udvisning. I hans arbejdstilladelse står der:

»Arbejdstilladelsen tillader dig at arbejde op til 20 timer om ugen og tilladelse til at arbejde fuld tid i juni, juli og august«.

»Jeg troede, at der var tale om en gennemsnitsberegning«, siger han.

Superstudenten Marius

I slutningen af sidste år læste han imidlertid en artikel om 'superstudenten Marius Youbi' fra Cameroun, der blev udvist i 2015. Han havde været i Danmark siden 2011 og studerede på ingeniøruddannelsen på Aarhus Universitet i Herning. En uddannelse, han selv finansierede med pengene fra studiejobbet. Han nåede at færdiggøre 5. semester på ingeniørstudiet, inden han blev udvist under landsdækkende bevågenhed, fordi han havde arbejdet for meget for at finansiere sine studier. Også han havde topkarakterer. Han er nu tilbage i Danmark. Ikke fordi loven blev ændret, men fordi virksomheden KK Wind Solutions valgte at hente ham tilbage fra Cameroun for at fastansætte ham.

»Efter at jeg havde læst om Marius, blev jeg meget påpasselig«, siger Gerardo Lopez. På Politikens foranledning har han talt alle sine arbejdstimer sammen fra første september sidste år, til og med maj i år. Det er ni måneder, og i den tid har han i alt arbejdet 763 timer. Men faktisk er det i alt tilladt for ham at arbejde i alt 783 timer, hvis han havde fordelt dem ligeligt på hver måned. Slår man ned på hans arbejdstider i efteråret 2015, har han altså arbejdet for meget. Tager man alle ni måneder har han ikke arbejdet for meget.

På grund af sagen om Marius Youbi og andre sager, vedtog folketinget i slutningen af februar følgende beslutning:

»Folketinget noterer sig, at regeringen vil komme med et udspil til at ændre reglerne for inddragelse af studieopholdstilladelse, så de bliver smidigere. Således skal kun alvorlige overtrædelser medføre inddragelse uden forudgående advarsel i førstegangstilfælde«.

Alle partier stemte for undtagen Dansk Folkeparti, og Inger Støjberg lovede ændringer fra efteråret.

Praktik hos Siemens

I mens læste Gerardo Lopez videre, og i maj 2016 fik han arbejde hos Siemens Windpower i Danmark og Tyskland. De ansatte ham, fordi han taler flydende dansk, engelsk, spansk og glimrende portugisisk. Desuden har de netop opkøbt en spansk virksomhed, og har brug for hans spanskkundskaber. Da de ansatte ham, havde han endnu ikke fået sine karakterer fra første år på CBS. Dem fik han i juni. Tre tolvtaller, tre titaller, et syvtal og et firtal.

I første omgang blev han ansat et halvt år i praktik. 12.000 kroner om måneden. Ansættelsen er et led i hans to-årige uddannelse på CBS. I juni indgav han så en ansøgning om arbejdstilladelse hos Siemens. I den anledning undersøgte SIRI hans forhold og fandt ud af, at han havde arbejdet for meget i anden halvdel af 2015. Derefter inddrog de hans opholdstilladelse. Han skal være ude af landet 2. oktober og kan derfor ikke begynde hos Siemens.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Forkert afgørelse

Politiken skrev første gang om sagen den 15. september. Siden har en række medier taget sagen op, og så forskellige politikere som Christina Egelund fra Liberal Alliance og Johanne Schmidt Nielsen fra Enhedslisten mener, at afgørelsen er forkert.

»Det er helt absurd, at vi på den ene side har svært ved at smide unge kriminelle mennesker ud af landet og på den anden side sender unge flittige mennesker, som i den grad har vist at de vil Danmark, ud af landet, så jeg håber, at systemet vil gøre, hvad det kan for at omgøre den her beslutning«, har Christina Egelund udtalt, og forleden sagde Johanne Schmidt Nielsen her i avisen.

»Jeg synes, det er klogt, at der er regler for, hvor mange timer man må arbejde når man er her på en studieopholdstilladelse. Vi skal undgå, at de opholdstilladelser ikke misbruges som en genvej til at arbejde i Danmark. Men jeg synes, det her er endnu et eksempel på, at reglerne er alt for rigide, og jeg synes, det er tosset, at manden ikke i første omgang får en advarsel eller en bøde, men at det fører til en udvisning«.

Også Inger Støjberg har beklaget udvisningen, men kan ikke hjælpe Gerardo Lopez.

»Jeg må ikke bare administrere reglerne selv, som jeg har lyst til. Jeg synes altid, at det er ærgerligt, at vi skal sende dygtige, unge mennesker ud af landet, fordi de har brudt en regel på en bagatelagtig måde«, sagde hun 16. september til Danmarks Radio.

Som det eneste parti er Dansk Folkeparti i mod, at reglerne lempes.

»Vi har før set folk fra andre lande melde sig ind på en billig uddannelse og arbejde på fuld tid i stedet for at studere. Begynder vi at slække på reglerne, vil misbruget stige, og det er medvirkende til en social dumping.Jeg kan godt se, at det er frustrerende for ham, men det kan ikke være os på Christiansborg, der skal have ansvar for de udenlandske studerende og deres økonomi og tilværelse. Det må være dem selv«, har partiets udlændingeordfører Martin Henriksen sagt her i avisen.

Håber stadig

Siden er en underskriftindsamling gået i gang på CBS. Indtil nu har 837 studerende på skolen skrevet under på en opfordring til rektor Per Holten-Andersen. I opfordringen skriver de blandt andet.

»Endnu en lovende ung international student – Gerardo José Lopez Rodriguez fra Venezuela – tvinges nu til at forlade landet og opgive sine studier på grund af en mindre teknikalitet. Dette sker på trods af det faktum, at han ikke har modtaget nogen midler fra den danske stat, men kun bidraget til landet ved at læse og arbejde hårdt, så han kan finansiere sine studier. Vi studerende synes, det vil være passende, hvis den øverste ledelse hos CBS offentligt vil støtte Gerardo og hjælpe ham med at få denne uretfærdige beslutning omgjort«.

Begynder vi at slække på reglerne vil misbruget stige, og det er medvirkende til en social dumping

Studenterne anerkender, at CBS som uddannelsesinstitution skal være apolitisk. De mener bare ikke, at det handler om politik, men om at CBS bakker sine studerende op »og sender en besked om at CBS ikke vil acceptere, at deres studenter kan blive nægtet retten til at færdiggøre deres studier - for ikke at nævne tabet af deres hårdt tjente investeringer – uden nogen gode grunde«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det er denne opfordring Per Holten-Andersen har valgt at følge.

»Manden er i god tro, han er kvik, og han kan sprog. Han har ikke gjort noget som helst andet end at udmærke sig, og så finder vi en lille regel at smide ham ud på. Er vores samfund virkelig styret så rigoristisk«, spørger rektoren, der i en pressemedelelse skriver.

»Problemet er, at en historie som den her, spreder sig blandt unge. Potentielle ansøgere kan nemt få det indtryk, at kvaliteten af uddannelserne er god og værd at betale for, jobmulighederne er attraktive, men det er alt for usikkert at søge til Danmark, fordi man lige pludselig kan blive smidt ud uden forvarsel, hvis man begår en fodfejl. Det kan vi ikke være bekendt«.

Gerardo Lopez håber stadig på miraklet, men tror ikke på det. Han skal være ude af landet søndag. I dag køber han en flybillet. Den koster mindst 10.000 kroner. De går fra de penge han skulle have brugt til at betale for sin uddannelse i Danmark.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce