Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Ventetid. Mange uledsagede flygtningebørn venter op mod et år på at få behandlet deres asylsag.
Foto: Martin Lehmann (arkiv)

Ventetid. Mange uledsagede flygtningebørn venter op mod et år på at få behandlet deres asylsag.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Asylbørn venter 313 dage på en afgørelse

Op mod 100 uledsagede flygtningebørn venter knap et år på at få deres asylsag afgjort på trods af regeringens mål om særlig hurtig sagsbehandling for gruppen.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En stor gruppe uledsagede flygtningebørn venter alt for længe på at få deres sag behandlet på landets asylcentre.

Det er konklusionen på nye tal fra Udlændingestyrelsen, der viser, at børn, der kommer til landet uden deres forældre, risikerer at vente i op mod et år på en afgørelse. På trods af regeringens erklærede mål om, at alle asylansøgninger skal afgøres inden for 7 måneder. Uledsagede mindreårige betragtes yderligere som »en særlig sårbar gruppe«, der skal sagsbehandles hurtigt.

De nye oplysninger får en række organisationer til at råbe vagt i gevær – herunder Dansk Flygtningehjælp, Red Barnet og Børnerådet.

Red Barnets nationale chef, Kirsten Lund Larsen, påpeger, at den midlertidige fase er en belastning for børnene, som kan gøre integrationen sværere.

»Jeg synes ikke, man kan sige, at Danmark gør det godt nok på det her punkt. De uledsagede flygtningebørn er nogle af de stærkeste og mest handlekraftige, der når frem, men de kommer alligevel til at lide under et system, der holder dem hen i lang tid, uden at de ved, hvad der sker«, siger Kirsten Lund Larsen.

I år har man færdigbehandlet 919 flygtningebørns sager. Knap 100 af de børn – omkring 10 procent – har ifølge Udlændingestyrelsen i gennemsnit måttet vente i 313 dage på en afgørelse. Det viser tal fra Udlændingestyrelsen, som Politiken har fået indsigt i.

Hver femte flygtning er et barn

Selv om Danmark foreløbig kun har modtaget en femtedel af de 21.316 ansøgninger, som man fik sidste år, er andelen af asylbørn vokset fra at udgøre hver tiende til mere end hver femte. Det store antal asylansøgere, der er ankommet i år, betyder ifølge Udlændingestyrelsen, at børnenes sager forhales i mange tilfælde.

»Styrelsen har igennem en længere periode haft et ekstraordinært stort antal ansøgere, hvilket har medført en stigende sagsbehandlingstid i årets løb for denne gruppe«, skriver Udlændingestyrelsen i et skriftligt svar til Politiken. Her oplyser man desuden, at 450 børn i dag venter på at få deres asylsag afgjort.

Det er utrolig lang tid at vente for et barn i en meget usikker venteposition

Styrelsen har lavet særlige retningslinjer og ansat flere sagsbehandlere for at sikre en hurtigere sagsbehandling, men ventetiden øges stadig, når børnenes alder skal fastsættes, når der skal findes en værge, eller når Udlændingestyrelsen skal vente på svar fra andre lande om børnenes flugtruter og tilhørsforhold.

Det giver stor ulighed i, hvor lang tid børnene skal vente. Mens nogle børn kan vente op til et år på en afgørelse, kan andre komme videre efter 20 dage, viser tal fra Udlændingestyrelsen.

Børnerådets formand, Per Larsen, har forståelse for, at Udlændingestyrelsen i nogle tilfælde skal indhente oplysninger i udlandet, men mener, det er utilfredsstillende, hvis styrelsens ressourcer står i vejen for hurtig sagsbehandling.

»Vi har selvfølgelig respekt for, at der kan være tilfælde, hvor det er svært at få de nødvendige oplysninger. Det må man leve med, hvis det er tilfældet, men hvis det er et spørgsmål om sagsmængden, er det vores helt klare opfattelse og anbefaling, at man prøver at speede sagsbehandlingstiden så meget op som overhovedet muligt«, siger Per Larsen, der bakkes op af Dansk Flygtningehjælp:

»Det er utrolig lang tid at vente for et barn i en meget usikker venteposition. Når det så er sagt, kan jeg også godt have en vis forståelse for, at det kan tage lang tid, da de nye sagsbehandlere skal trænes særlig grundigt i forhold til opgaven med at interviewe børn«, siger afdelingschef for asyl og repatriering Eva Singer.

Støjberg: Jeg kan ikke trylle

Socialdemokratiets integrationsordfører, Dan Jørgensen, opfordrer regeringen til at undersøge mulighederne for en hurtigere sagsbehandling.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det her lyder som meget lang tid, og man bliver nødt til at undersøge, om man ikke kan gøre noget ved at afsætte ekstra ressourcer til sagsbehandlingen til de uledsagede flygtningebørn. Jo længere tid der går, inden sagen er afklaret, jo sværere bliver det at få dem ordentligt integreret i Danmark«, siger han.

Integrationsminister Inger Støjberg (V) kalder det »et klart mål« at få nedbragt sagsbehandlingstiden, men peger samtidig på, at Udlændingestyrelsen allerede har indsat 120 sagsbehandlere på asylområdet.

»Det er selvfølgelig ikke tilfredsstillende, at man skal vente så lang tid på at få behandlet sin asylsag. Men jeg kan heller ikke trylle. Det er helt afgørende, at man får behandlet sagerne korrekt, og det tager den tid, det nu tager«, siger hun.

Danmark er forpligtet til at gøre ventetiden så kort som muligt for de uledsagede flygtningebørn af såvel FN’s børnekonvention som den europæiske menneskerettighedskonvention.

Enhedslistens integrationsordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, vil til bunds i, hvorfor nogle børn må vente ekstra længe på at få opholdstilladelse. Hun vil nu stille spørgsmål til ministeren i sagen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden