Danmark

Se kortet: Her rammer kontanthjælpsloftet hårdest

33.000 danskere får i disse dage breve om, at deres indtægt tager et dyk på grund af det nye kontanthjælpsloft.

Danmark

Når det nye kontanthjælpsloft træder i kraft om en uge og skærer indtægten hos især enlige med børn ned med op til flere tusinde kroner om måneden, vil det i særlig grad ramme mange i kommuner rundt om København.

Det viser beregninger, som Politiken Research har foretaget på basis af tal fra Beskæftigelsesministeriet.

Tallene er offentliggjort i forbindelse med, at 33.000 borgere på landsplan i disse dage får brev fra Udbetaling Danmark om præcis hvor meget de trækkes i indtægt.

I kommuner på den københavnske vestegn som Albertslund, Ballerup, Brøndby, Ishøj, Høje Taastrup, Herlev og Rødovre får mere end hver tredje kontanthjælpsmodtager et dyk i økonomien, viser Politikens beregninger.

Brøndby har den største andel ramte: 42 procent af alle kontanthjælpsmodtagere. Også i Køge, Fredensborg og Helsingør kommuner er andelen over 30 procent.

Sådan rammer kontanthjælpsloftet - klik på kommunerne:

Hjemløshed truer

I Ishøj drejer det sig om 321 personer svarende til næsten 40 procent af alle på kontanthjælp. Ishøjs borgmester Ole Bjørstorp (S) peger på, at tre ud af fire af dem ikke er i kategorien jobparate, som er klar til et arbejde.

»De har masser af fysiske og psykiske udfordringer, som er grunden til, at de ikke kommer i job. Jeg har svært ved at se, hvor de skal gå hen«, siger borgmesteren.

Han foreslår, at kommunerne lægger nogle økonomiske midler i særlige nødpuljer, som kan komme de mest nødstedte familier til undsætning.

»Man skal tænke på, at det først og fremmest er børnefamilier, der rammes. Hvis vi ikke gør noget, vil mange familier virkelig komme i problemer, og vi vil se flere hjemløse«

Flyt til Lolland

I Københavns Kommune bliver 29 procent af kontanthjælpsmodtagerne ramt. Omsat til antal personer er det lidt over 6.000 københavnere.

Københavns socialborgmester, Jesper Christensen (S), har tidligere sagt, at et godt råd for nogen vil være at flytte til Holbæk eller Lolland, fordi boliger i og omkring København på grund af de nye regler bliver for dyre for mange.

De nye konkrete tal kalder han »stærkt bekymrende«.

»Det er asocialt, at man går mere op i, om det for alle med sikkerhed kan betale sig at arbejde, end om alle kan bevare deres bolig«, siger Jesper Christensen, der lover, at Københavns Kommune vil sætte ind for at undgå udsættelser, »men regeringen må påtage sig ansvaret for de københavnere, der må forlade deres bolig«.

Kontanthjælpsloftet, der blev vedtaget sidste år af Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative, har til hensigt at motivere de ledige til at tage et arbejde. Loftet begrænser, hvor meget kontanthjælpen plus boligstøtte plus særlig støtte må beløbe sig til.

Front mod loftet

Enhedslisten, Alternativet, Radikale og SF har slået kludene sammen for at presse Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen til at love at fjerne kontanthjælpsloftet, hvis hun får chancen. De fire partier mener, at loftet rammer masser af mennesker, der vitterligt ikke kan arbejde, og at mange af dem skubbes ud i fattigdom.

Og beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) har da også forleden lovet, at bunken af kontanthjælpssager skal gennemgås for at vurdere, om nogle af de ledige reelt er for syge til at være på kontanthjælp - og i stedet eksempelvis skal igennem et ressourceforløb, hvor de bevarer deres ydelser, mens de bliver forsøgt hjulpet i gang.

Det vil dog ikke hjælpe dem, der bliver beskåret fra 1. oktober.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men ministeren fastholder, at syge mennesker godt kan blive ramt af loftet.

»Meningen med kontanthjælpsloftet er jo at sikre, at mennesker, der fuldt ud er på kontanthjælp, har et rådighedsbeløb, der ligger lidt under det rådighedsbeløb, man har, når man fuldt ud arbejder til en overenskomstmæssig løn«, siger Jørn Neergaard Larsen.

Regeringen skønner, at i alt 27.800 fuldtidspersoner i år vil ramle ind i loftet. Men langt flere enkeltpersoner vil blive berørt - nogle af dem kun en del af året, fordi de enten får arbejde, kommer over i en anden ordning eller flytter til en billigere bolig

Om en uge, den 1. oktober træder også en anden regel i kraft, der udhuler mange kontanthjælpsmodtageres økonomi. Ifølge den skal en kontanthjælpsmodtager have haft 225 timers lønarbejde det seneste år. Hvis ikke trækkes der 1.000 kroner i kontanthjælpen hver måned. I en overgangsordning er reglen, at de ledige skal have arbejdet 113 timer på et halvt år.

Note angående Danmarkskortet: Procentandelen er beregnet på basis af summen af personer på hhv. kontanthjælp, uddannelseshjælp, integrationsydelse samt personer omfattet af integrationsprogrammet i hver kommune i august 2016.

Kilder: Jobindsats.dk, Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering

Research: Gitte Rønberg og Thorstein T. Nielsen

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden