Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
PETER HOVE OLESEN
Foto: PETER HOVE OLESEN

Gransket. Politi og andre myndigheder kan nu også få fat i skatteoplysninger om Uber-chauffører. Det kan føre til sigtelser for ulovlig taxakørsel og socialt bedrageri.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skat vil give oplysninger om Uber-chauffører til politiet

Chauffører risikerer sigtelser for ulovlig kørsel og socialt bedrageri.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er ikke kun skattevæsnet, landets Uber-chauffører det næste stykke tid risikerer at blive opsøgt af.

De oplysninger om chauffører, som Skat har fået fra Holland, kan nemlig uden problemer blive givet videre til både politiet og de sociale myndigheder. Det har Skat i dag fået bekræftet.

»For at have en fælles forståelse har vi spurgt Holland, om det er okay at dele disse informationer med andre myndigheder i Danmark, og de har så bekræftet, at det sagtens kan give god mening«, siger underdirektør i Skat, Per Jacobsen.

Flere chauffører kan blive sigtet

Oplysningerne kommer fra skattevæsnet i Holland, hvor Ubers internationale hovedsæde ligger, og hvor selskabet derfor samler alle oplysninger om kørsel i Europa. De viser, at 2.134 danske chauffører har kørt for Uber siden efteråret 2014. Samlet har de tjent 56 millioner kroner.

I juli måned i år blev seks Uber-chauffører dømt for at have kørt ulovlig taxakørsel i de første retssager om tjenesten herhjemme. Sagerne er anket til landsretten og bliver afgjort til november, men indtil videre betyder dommene, at det er ulovligt at være chauffør på Uber. Hvis afgørelsen i landsretten også bliver, at Uber-kørsel er ulovligt, kan skatteoplysningerne fra Holland muligvis bruges til at få flere chauffører sigtet.

Ud fra oplysningerne vil politiet kunne se chaufførernes navne, adresser og cpr-numre. Det er op til politiet selv at afgøre, om oplysningerne alene vil være nok til at rejse sigtelse mod chaufførerne, eller om de skal pågribes af politiet, mens de kører for Uber.

Foreløbig er meldingen fra Københavns Politi, at man afventer landsrettens afgørelser, inden man vil tage stilling til, om oplysningerne kan danne grundlag for flere sigtelser. Men muligheden for at få udleveret oplysningerne er i hvert fald til stede, siger Per Jacobsen fra Skat.

»Hvis de vurderer, at det kunne være gavnligt for dem at få de her oplysninger, så har vi en dialog med dem om det«, siger han.

Kan afsløre socialt bedrageri

Også sociale myndigheder vil muligvis kunne få gavn af skatteoplysningerne.

Ud fra chaufførernes skatteoplysninger vil Skat kunne se, om der for eksempel er chauffører, som samtidig har modtaget indkomster fra det offentlige, for eksempel kontanthjælp. Hvis chaufførerne har haft en indtjening på Uber og fået udbetalt ydelser uberettiget ved siden af, kan der være tale om socialt bedrageri, og derfor vil Skat informere kommuner om chauffører, der ser ud til også at have fået overførselsindkomster.

»Den slags har vi en generel, samfundsmæssig interesse i at dele med andre myndigheder, men det forudsætter, at vi har været nede i den enkelte sag og konstateret, at der kan være noget, der er interessant. Så det er ikke sådan, at vi nu kaster alle oplysninger ud til alle myndigheder – der skal være et relevant formål, selvfølgelig«, siger Per Jacobsen.

I brancheforeningen Danske Taxiførere i Danmark er formand Søren H. Nicolaisen begejstret over, at myndighederne ser ud til at få endnu et redskab i kampen mod Uber-chaufførerne. Han forventer, at oplysninger om, at man har tjent penge på Uber-kørsel, vil være nok til at få chauffører dømt, og derfor ser han det som en afgørende håndsrækning til politiet.

»Så kan politiet klare det her ved et skrivebord i stedet for at skulle ud at jagte biler og spørge kunder og andre ting, som er svære at løfte bevisbyrde på. På den måde er vi hele vejen rundt og har sendt Uber et klart signal om, at man i Danmark ikke selv afgør, om man betaler skat eller ej, og at man ikke selv bestemmer, om loven skal følges eller ej«, siger han.

I en skriftlig kommentar efterspørger Uber klarere regler, som gælder alle firmaer inden for deleøkonomi.

»Vi har udleveret dataen, men som vi har nævnt, er vores synspunkt, at det ville være bedre med nye love, der gør det obligatorisk for alle firmaer at dele data direkte med Skat, for at støtte deleøkonomisk vækst overordnet i Danmark«, skriver Oliver Carrà, kommunikationschef for Uber i Danmark.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden