Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Michael Stub
Foto: Michael Stub

Politiet fik ordre på, at gribe ind over for demonstranter i forbindelse med den daværende kinesiske præsident, Hu JIntaos, besøg i København i 2012. Her fjerner betjente et Tibet-flag fra demonstranter i Konges Have.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Søgelys rettes mod topembedsmænd: Pleasede de ulovligt kineserne?

Tidligere udenrigsminister Villy Søvndals erklæring i Tibetsagen sætter fokus på embedsmændenes rolle i sagen, mener eksperter.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi bliver ikke nødvendigvis klogere, men søgelyset er blevet rettet mod centrale ministeriers topembedsmænds handlinger op til kinesiske magthaveres besøg her i landet.

Det peger flere eksperter på, når de skal vurdere tidligere udenrigsminister Villy Søvndal (SF) udsagn om, at han var udvidende om ordren til politiet om at gribe ind mod demonstranter ved den kinesiske præsident, Hu Jintaos, besøg i Danmark i 2012.

Pilen peger ned af

Ifølge Michael Gøtze, professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet, ser det dog umiddelbart ud som om, at den tidligere minister lader pilen pege nedad i systemet.

»Alene bedømt ud fra hvad Villy Søvndal siger, så synes sagen at have foregået i embedsmandsniveuaet i Udenrigsministeriet. Ministeriet var aktiv i sagen, og hvis ikke det var ministeren, der vidste noget eller satte noget i gang, så må det være nogle andre«, siger han.

Peger Villy Søvndal på et varmt spor?

»Det er for tidligt at sige noget om, men der er jo sager, hvor embedsmændene løber foran bolden. Det har vi set i sagen om nødløgnen i Christianiasagen. Det er dog for tidligt at sige, at pilen peger et bestemt sted hen. Men der er forældre til den operationsbefaling, der var i politiet«, siger Michael Gøtze.

Ny minister føjet til listen

En undersøgelseskommission påbegynder i november udredningsarbejdet med, hvor instruksen til politiets indgriben i ytrings- og forsamlingsfriheden kom fra. Sidste år kom det frem, at en såkaldt operationsbefaling i Københavns Politi skulle standse protibetanske demonstranter.

Radio24syv har omtalt en fortroligt notat om et møde mellem den kinesiske vicepræsident og en topembedsmand fra Udenrigsministeriet om sikkerhedssituationen før Hu Jintaos besøg i Danmark.

Tre tidligere justitsministre har sagt, at de ikke vidste noget om operationsbefalingen og med en tidligere udenrigsminister føjet til listen, er spørgsmålet, hvad daværende statsministeren Helle Thorning-Schmidt vidste, mener direktør i tænketanken Justitia, Jacob Mchangama.

»Hvilken rolle har statsministeriet spillet? Hvad vidste statsministeren? Nu har vi en udenrigsminister, som siger, at han ikke vidste noget. Hvad var så informationsniveauet blandt ledende embedsmænd? Hvad vidste departementscheferne i de berørte ministerier?«, spørger han.

Embedsmandskultur under lup

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, har på baggrund af sagen rejst kritik af embedsmandskulturen i Danmark. Men det afviser Djøf's formand for offentlige chefer, Henning Thiesen.

»Hvad der konkret er sket, kan hverken vi eller andre vide noget om. Det har vi en Tibetkommission, som skal udrede, og det ville klæde alle at vente med at konkludere noget, før vi har resultatet af det arbejde«, siger han.

Han henviser til en rapport fra sidste år, som konkluderede, at der grundlæggende er en sund embedsmandskultur i Danmark.

Flere andre lande har oplevet lignende sager med indgreb mod demonstrerendes rettigheder under kinesiske statslederes besøg. Det gælder eksempelvis Tyskland, England, Holland, Tjekkiet, Schweiz, Ungarn, Irland og New Zealand.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden