Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
NYE. Flere politikere, der er blevet udelukket fra Dansk Folkeparti, har fundet et nyt hjem hos Nye Borgerlige. (Arkiv)
Foto: JENS DRESLING

NYE. Flere politikere, der er blevet udelukket fra Dansk Folkeparti, har fundet et nyt hjem hos Nye Borgerlige. (Arkiv)

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nye Borgerlige giver plads til højreekstreme danskere

Tidligere frontfigur hos det højrekstremistiske Danish Defence League og ekskluderede DF’ere bliver godt modtaget hos Nye Borgerlige

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En blanding af aktivister fra det yderste højre og udsmidte DF’ere har ifølge Berlingske fundet plads hos Nye Borgerlige, det nye danske parti, som har sat kursen mod Folketinget.

En af de mest opsigtvækkende eksempler er Lars Grønbæk Larsen, der i begyndelsen af juli i år skrev på sin Facebook-væg, at han var skiftet til Nye Borgerlige.

I en årrække har han haft sin gang i højrenationale grupper og er blevet set til demonstrationer, hvor også sortklædte og heilende personer deltog. Lars Grønbæk Larsen har været frontfigur i den omstridte organisation Danish Defence League, der betragtes som højreekstremistisk.

Berlingske har oprullet baggrunden for en række af Nye Borgerliges medlemmer.

Det er blandt andet sket via forskellige Facebook-fora, og gennemgangen har identificeret medlemmer, som tidligere er blevet ekskluderet fra Dansk Folkeparti på grund af samarbejdsproblemer eller ekstreme ytringer, samt personer som ikke ville kunne få adgang til DF i dag.

Da avisen kontaktede Lars Grønbæk Jensen, fortalte han om sit medlemskab, men han har senere meddelt avisen, at han af egen drift har meldt sig ud af partiet igen.

Han nåede dog at forklare, at Nye Borgerlige er blevet »modtaget rigtigt godt« i det højrenationale miljø.

Fejrede Anker Jørgensens død

Et andet eksempel er tidligere lokalformand for DF i Brøndby, Carsten Horn, der skabte voldsom debat, da han efter tidligere statsminister Anker Jørgensens (S) død opfordrede til at fejre det.

»Endeligt er Anker blevet en god socialdemokrat! for en god socialdemokrat er en død socialdemokrat«, skrev han blandt andet på Facebook.

Han havde år forinden meldt sig ud frivilligt, men DF forklarede efterfølgende, at en sådan udtalelse ville have medført øjeblikkelig eksklusion fra partiet.

»Jeg meldte mig ind i Nye Borgerlige, fordi DF var gået for langt til venstre, og jeg støttede dem kun i udlændingepolitikken,« siger Carsten Horn til Berlingske.

Jeg meldte mig ind i Nye Borgerlige, fordi DF var gået for langt til venstre

Det må vi tage stilling til

Ifølge professor og valgforsker ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen, kan det blive et problem for Nye Borgerlige, hvis enkeltpersoner træder ind i partiet og tegner et andet billede af Nye Borgerlige end det, som partiet ønsker at stå for.

»Det handler ikke så meget om de konkrete personer, men mere om det billede, som vælgerne vil få af et parti. Derfor kan det være nødvendigt at styre hårdt, hvem man vil have ind – især i begyndelsen, hvor der ikke er en organisation til at have en normal valgproces. Lige nu kan man jo nærmest løbe ind fra gaden,« siger han til avisen.

Fredag skrev partiformand Pernille Vermund på Facebook, at hverken nynazister eller totalitært sindede er velkomne i partiet, men over for Berlingske vil næstformand Peter Seier ikke på forhånd udelukke, at tidligere nynazister kan komme ind.

»Det må vi tage stilling til, hvis sådan en sag skulle opstå,« forklarer han.

Kommer også fra det kommunale bagland

Berlingske har også kigget nærmere på Nye Borgerliges kommunale bagland.

Her dukker flere tidligere DF’ere også op, som eksempelvis Holger Gorm Petersen, der for to år siden var anden viceborgmester i Vejle, hvorefter han blev ekskluderet af partiet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ifølge Holger Gorm Petersen henviste DF-ledelsen til samarbejdsproblemer og til udtalelser, hvor han kaldte ikke-vestlige lande for »Hulabula-land«. DF-toppen stemplede også hans udtalelser som »stupide«, da han kaldte DF »antimuslimsk« og foreslog et indrejseforbud for muslimer.

I dag siger Holger Gorm Petersen til Berlingske, at han passer »bedre« ind i Nye Borgerlige.

Kan ikke undersøge alt

Næstformand i Nye Borgerlige Peter Seier Christensen siger til avisen, at partiet ikke har mulighed for at undersøge alt, hvad de nye medlemmer har sagt.

»Vi har fra dag ét sagt, at vi ikke vil have nogen ind i partiet, som har racistiske eller ekstreme holdninger«.

I Dansk Folkeparti bliver alle nye medlemmer først screenet for udtalelser via Facebook og Google, inden de får adgang.

»Man kan ikke blive medlem hos os, hvis man har været i kontakt med Danish Defence League eller andre højreekstreme grupper, eller hvis man er kommet med ekstreme udtalelser. På det punkt adskiller vi os måske fra Nye Borgerlige,« siger DF-partisekretær Poul Lindholm.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

 • Du lytter til Politiken

  Julian Assange og turen nedad
  Julian Assange og turen nedad

  Henter…

  WikiLeaks-stifteren Julian Assange blev i årevis hyldet for at starte en demokratisk revolution med sin whistleblower-platform. Siden da er han stukket af fra anklager om voldtægt i Sverige og blevet beskyldt for at samarbejde med russerne. Han har haft politisk asyl på Ecuadors ambassade i London i syv år, men i sidste uge blev han smidt på porten og anholdt af det britiske politi. Er Assange en helt eller en skurk? Og hvordan ser fremtiden ud?

Forsiden