Legitimation. I langt de fleste tilfælde tjekker politiet almindelige rejsende ved grænserne – her en svensk turistbus i Rødby Havn.
Foto: Nanna Navntoft

Legitimation. I langt de fleste tilfælde tjekker politiet almindelige rejsende ved grænserne – her en svensk turistbus i Rødby Havn.

Danmark

450 betjente tjekker ganske få flygtninge ved grænsen

Et rekordlavt asyltal har gjort den midlertidige grænsekontrol overflødig, lyder kritikken. Den afslører kun få illegale og koster politiet dyrt.

Danmark

Der var masser af mennesker at kontrollere i sidste uge ved den dansk-tyske grænse. Nærmere bestemt stoppede politiet mellem 6.000 og 8.000 rejsende om dagen. Til gengæld var antallet af afviste flygtninge og migranter blandt dem til at overskue: To af dagene blev blot to mennesker nægtet indrejse i Danmark.

Siden EU tidligere på året indgik en tilbagesendelsesaftale med Tyrkiet, er antallet af asylsøgere styrtdykket i Nordeuropa. I august søgte 284 asyl herhjemme, hvilket er det laveste tal i fem år.

Det er også baggrunden for, at kritikere har svært ved at se formålet med at opretholde den midlertidige grænsekontrol, der har fungeret siden januar. Særligt når man tager i betragtning, at omkring otte procent af politiets samlede ressourcer nu går til grænsekontrol og bevogtning af jødiske institutioner.

»Hvad er den saglige begrundelse, når asyltallet er så lavt? Det har jeg virkelig svært ved at se«, siger lektor ved Syddansk Universitet Gerd Battrup, der forsker i grænseforhold.

Den midlertidige grænsekontrol forhindrer ikke folk i at søge asyl i Danmark, men kan sende et signal og fange illegale flygtninge og migranter, der meget ofte har Sverige som deres mål.

Ifølge en opgørelse, som Rigspolitiet har sendt til Politiken, er der fra 7. september 2015 til 31. august 2016 brugt 638.779 timer på grænseindsatsen. Det svarer til 450 betjente på fuld tid – eller fem procent af politiets samlede ressourcer i perioden.

Man kan ikke være to steder på samme tid

Alle landets politikredse på nær København sender betjente til grænsen, og opgaven kan ikke undgå at gå ud over politiets øvrige arbejde, siger politidirektør Jens-Christian Bülow fra Nordsjællands Politi. Hans kreds har syv politifolk parkeret fast i Rødby og Gedser.

»Man kan ikke være to steder på samme tid. Derfor er der nogle opgaver, vi er nødt til at skrue ned for eller lade ligge. Det gælder indsatsen på færdselsområdet, og vi har også måttet skrue ned for vores målrettede indsats i nattelivet«, siger Jens-Christian Bülow.

Uvis fremtid for grænsekontrollen

Danmark er en del af Schengen-samarbejdets regler om fri bevægelighed, men har i lighed med fire andre lande fået lov af EU til at indføre midlertidig grænsekontrol efter sidste års folkevandringer. Foreløbig gælder tilladelsen indtil næste måned, hvor spørgsmålet skal op til en fornyet behandling i EU-kommissionen.

Det er fortsat kommissionens ambition at få genoprettet den fri bevægelighed »så hurtigt som muligt«, fremgår det af en ny rapport. Men der er endnu ikke taget endelig stilling til, om Danmark samt Sverige, Norge, Tyskland og Østrig får lov til at forlænge den midlertidige grænsekontrol efter november.

Tidligere var december så langt, kommissionen kunne strække sig, men nu er det uvist, hvor den politisk følsomme sag ender.

Herhjemme vil et bredt politisk flertal fortsætte grænsekontrollen, selv om det påvirker politiets arbejde. Dansk Folkeparti går ind for permanent grænsekontrol, og Socialdemokratiet lægger sig tæt op ad regeringens linje. Partiet er klar til at diskutere smartere løsninger som skanning af nummerplader, men ellers er »en illegal flygtning en for mange«, som retsordfører Trine Bramsen udtrykker det:

»Der er en fortsat risiko for tilstrømning. Og så længe der er pres, går vi ind for midlertidig grænsekontrol«.

Udlændingeminister Inger Støjberg (V) henviser til, at hjemmeværnet aflaster politiet ved grænsen. Hun er klar over, at politiet bruger store ressourcer på opgaven, men det er prisen værd, siger hun:

»Udviklingen kan lynhurtigt ændre sig, selv om asyltallene er lave. Grænsekontrollen har haft en stor præventiv effekt og medvirket til at genoprette den offentlige orden. Derfor skal den fortsætte«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce