Danmark

Foromtale fra forlaget stoppede PET-bog

PET har ikke læst den bog, der nu standses - forbud bygger på forlagets reklame.

Danmark

Fogedforbuddet mod en ny bog om Politiets Efterretningstjeneste (PET) bygger primært på den foromtale af bogen, som forlaget har sendt ud til boghandlerne.

Det fremgår af kendelsen fra Københavns Byret, der nedlægger forbud mod at sælge bogen eller dele af den.

»PET har efter medieomtalen af bogen godtgjort eller i hvert fald sandsynliggjort (...), at en udgivelse af bogen og/eller på anden måde offentliggørelse af hele eller dele af manuskriptet vil indebære en uberettiget videregivelse af fortrolige oplysninger«, hedder det i referatet af, hvad PET har fremlagt i retten.

PET bad om at få bogen på forhånd

Her slås det også fast, at PET forgæves har forsøgt at få lov at læse bogen på forhånd. Men at forlaget People's Press har sagt nej. Det skete af principielle grunde, da forlaget frygtede, at dele af bogen ville blive censureret.

Hos PET medførste nej'et omvendt en øget frygt for, at bogen faktisk afslører hemmeligheder, der kan skade tjenesten:

»Det forhold, at People's Press har modsat sig at udlevere manuskriptet med henblik på, at PET kunne undersøge, om bogen faktisk indeholder fortrolige oplysninger, bestyrker, at bogen indeholder sådanne oplysninger«, hedder det i kendelsen fra retten.

I en pressemeddelelse bekræfter PET, at det forgæves har forsøgt at få lov at læse bogen:

»PET har forgæves udbedt sig manuskriptet til bogen, så PET kan undersøge, om det rent faktisk indeholder sådanne fortrolige oplysninger. Er dette ikke tilfældet, har PET intet ønske om at forhindre bogens udgivelse. Forlaget har imidlertid ikke ønsket at give PET adgang til manuskriptet«, står der i pressemeddelelsen.

Ingen viden om hemmeligheder

Bogen 'Syv år med PET' er skrevet af Politiken-journalisten Morten Skjoldager og bygger på interviews med den afgåede PET-chef Jakob Scharf såvel som forfatterens egen research, herunder samtaler med anonymer kilder i politiet.

Det fremgår klart af kendelsen, at PET ikke er vidende om konkrete hemmeligheder, der bliver afsløret i bogen, men at efterretningstjenesten »formoder«, der må indgå kontroversielle oplysninger i bogen.

PET peger bl.a. på, at bogen indeholder portrætter af »tjenestens dedikerede agenter og kunsten at hverve en meddeler«:

»Det er usandsynligt, at sådanne portrætter kan bygge på "dokumentation, som er tilgængelig for offentligheden"«, fremhæver PET overfor byretten.

PET argumenterer over for retten, at tjenesten har ret til at søge at undgå offentliggørelse af fortrolige oplysninger.

»Ved ikke at ville udlevere manuskriptet til bogen til PET med henblik på at kunne undersøge, om bogen faktisk indeholder fortrolige oplysninger, der ikke må videregives, handler ArtPeople A7S og People's Press i strid med PET's ret«.

Her er teksten

Dermed står det også klart, at fogedforbuddet primært bygger på den tekst, som forlaget People's Press har lagt ud på sin hjemmeside.

Den lyder sådan:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

» Jakob Scharf taler ud efter tre års tavshed.I en insiderberetning om Politiets Efterretningstjeneste sætter Jakob Scharf ansigt på mørkemændene, der i tiden efter Muhammedkrisen konspirerede om massedrab på dansk grund. Han blotlægger PET-operationerne, de kendte og de ukendte, og han portrætterer tjenestens dedikerede agenter og kunsten at hverve en meddeler.

Jakob Scharf går også bag om sagerne, der satte ham skakmat i tjenesten. Han fortæller om sin chefmission og sit mandat til en modernisering af PET, der forvandlede den hemmelige tjeneste til en slagmark af sladder og lækager, og han tager bladet fra munden i affæren om nødløgnen, der fældede ham. Efter syv år for PET.

Journalist Morten Skjoldager fører den tidligere efterretningschef gennem hans tid i PET. Baseret på aktindsigter i stakke af retsdokumenter, PET- og politirapporter og interviews med kilder i politiet og i de ekstremistiske miljøer tegner Morten Skjoldager det til dato skarpeste billede af truslen mod Danmark og PET’s kapacitet til at imødegå den. Syv år for PET er en tankevækkende bog om terrorprædikanter og gangster-jihadister og en påmindelse om, at kun falsk tryghed kan købes for penge«.

Samme tekst fremgår også af bogkataloget fra bogkæden Bog og Idé.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden