Politiken-tillæg får PET til at opgive fogedforbud mod bog

Udgivelse af bog gør fogedforbud omsonst, mener PET. I stedet undersøger tjenesten nu, om tavshedspligt er brudt.

Danmark

Politiets Efterretningstjeneste, PET, opgiver nu at opretholde et fogedforbud mod udgivelsen af bogen 'Syv år for PET'.

Det sker, efter at Politiken har valgt at bringe hele bogen i et særtillæg søndag.

Dermed er det ikke længere »praktisk muligt« at forsøge at opretholde forbuddet. Det oplyser PET i en e-mail til Ritzau.

»PET kan konstatere, at Politiken søndag nat har valgt at offentliggøre hele bogen 'Syv år for PET'. Det er dermed ikke længere praktisk muligt at opretholde et fogedforbud«, hedder det i en udtalelse fra efterretningstjenesten.

PET: Vi ville ikke stoppe bogen

Tidligere har PET fået nedlagt fogedforbud mod bogen i Københavns Byret. Desuden er flere medier blevet pålagt ikke at offentliggøre indhold fra bogen.

Men ifølge PET har det på intet tidspunkt handlet om at stoppe udgivelsen af bogen.

»PET har intet ønske haft om at forhindre udgivelsen af bogen. PET har haft det mål at sikre, at bogen ikke indeholdt fortrolige oplysninger, som kunne skade PET's operationer, forholdet til samarbejdspartnere eller bringe PET's medarbejdere eller andre personer i fare«, skriver efterretningstjenesten.

Politikens chefredaktør Christian Jensen er tilfreds med PET's beslutning:

»Jeg glæder mig over, at den danske befolkning får mulighed for at læse bogens indhold. Dermed vil alle også kunne se, at det er en temmelig ukontroversiel bog, der til gengæld rejser en vigtig samfundsdebat om de seneste års terrortrussel«, siger han.

PET havde inden udgivelsen forsøgt at få forlag og forfatter til at sende indholdet af bogen til gennemlæsning. Da det blev afvist, gik efterretningstjenesten rettens vej.

Næste skridt er ifølge PET nu at finde ud af, om indholdet i bogen er i strid med blandt andet den tidligere PET-chef Jakob Scharfs tavshedspligt. Han optræder som kilde i bogen.

»PET vil nu vurdere, om der i forbindelse med bogudgivelsen foreligger brud på tavshedspligten«, skriver PET.

Jakob Sharf kalder over for Politiken bogen »harmløs over for rigets sikkerhed«.

»Når jeg har siddet syv år som PET-chef og forvaltet hensynet til, hvor langt man kan gå offentligt, så er jeg meget opmærksom på, hvilke oplysninger der kan gives«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce