Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
TIDLIGT. Allerede før retssagen gik i gang onsdag morgen, var demonstranter klar foran Københavns Byret.
Foto: JENS DRESLING

TIDLIGT. Allerede før retssagen gik i gang onsdag morgen, var demonstranter klar foran Københavns Byret.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fire unge frifundet for at sejle flygtninge over Øresund

Københavns Byret afgjorde i dag, at der ikke er beviser nok til at dømme fire unge mennesker for menneskesmugling.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Årh, det var godt«, udbryder et familiemedlem til en af de tiltalte, da dommen i sagen om fire unge, der er anklaget for menneskesmugling, bliver læst op.

Københavns Byret mente ikke, at der var dokumentation nok til at bevise, at de tiltalte, som alle i tyverne, har sejlet flygtninge over Øresund til Malmø.

De er alle frifundet.

Det er den første retssag i Danmark, hvor nogen er blevet anklaget for at smugle flygtninge til Malmø i båd.

Tiltalt for at smugle 17 flygtninge

Sagen startede, da flygtningestrømmen for alvor kom til Danmark sidste år.

Ifølge anklageren havde alle fire tiltalte smuglet mindst én flygtning til Sverige i september 2015. De anklagede skulle have mødt flygtningen på Hovedbanegården i København for så at tage til Svanemøllehavnen og sejle manden over Øresund.

Sagens eneste mandlige tiltalte, C.V, var derudover anklaget for at tage endnu en tur over havet med to andre flygtninge sammen med den ældste tiltalte i flokken, Annika Holm Nielsen på 25 år, som stod offentligt frem til et pressemøde efter domsafsigelsen.

Annika Holm Nielsen, som er aktiv i Enhedslisten og den politiske organisation Socialistisk Ungdomsfront, var derudover tiltalt for i samme tidsperiode at have smuglet 14 flygtninge mere over Øresund.

Men ligesom i de andre forhold blev hun, og de andre tiltalte, frifundet.

Annika Holm Nielsen, der er studerende, er ikke overrasket over rettens beslutning:

Udfaldet viser, at lovsystemet er nogenlunde intakt for os fra Danmark, nu mangler vi, at systemet også skal være det for andre

»Udfaldet viser, at lovsystemet er nogenlunde intakt for os fra Danmark. Nu mangler vi, at systemet også er det for andre«, siger en lettet Anika Holm foran en stor mængde mennesker, der tog klappende og hujende imod de fire frifundne, da de kom ud af retten.

Her blev de modtaget med bannere fra foreningen Refugees Welcome og en rød fane fra Enhedslisten.

Ingen fængselsstraf

Annika Holm Nielsen slipper dermed for den fængselsstraf, som anklageren Jesper Holm ellers argumenterede for.

Han mente, at Annika Holm Nielsen mindst skulle have 60 dages fængsel for i alt at have smuglet 17 flygtninge i alt.

C.V krævede han fængslet i mindst 30 dage for at have hjulpet 3 flygtninge over sundet.

For de sidste to tiltalte i sagen gik anklageren efter en bødestraf for at bringe én flygtning til Sverige.

Anklageren brugte udelukkende presseudtalelser til radio, TV og aviser samt Facebook-opdateringer fra de tiltalte som bevisførelse.

Men det mente retten ikke var bevis nok til at dømme dem som skyldige.

Et pressestunt?

I en række avisartikler og videoklip, der blev fremlagt af anklageren, udtalte flere af de tiltalte ellers selv, at de havde smuglet flygtninge til Sverige.

Men Annika Holm Nielsens forsvarer, Hanne Reumert, lagde i retten vægt på, at de tiltaltes egne udsagn og Facebook-opdateringer ligeså godt kunne være iscenesat for at sætte fokus på en politisk dagsorden.

»Jeg tror ikke, de har gjort det. Jeg tror, det er pressestunt. Det kan være illegale flygtninge, men det kan også være skuespillere. For at dømme dem skal beviserne være så stærke, at retten kan udelukke, at det ikke kan være et mediestunt«, siger Hanne Reumert.

:

Hun pegede på, at politiet ikke havde talt med de personer, der angiveligt var blevet smuglet til Sverige. Hun mente derfor, at der ikke var ført bevis for, at de tiltalte faktisk havde smuglet flygtninge.

Jeg tror ikke, de har gjort det. Jeg tror, det er et pressestunt.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

De tiltalte selv valgte ikke at udtale sig i retten før de afsluttende kommentarer, hvor Annika Holm Nielsen tog ordet:

»Når man har udlændingepolitik, som den vi har i Danmark, så giver det mening at sætte fokus på det i pressen. Det har vi så valgt at gøre«, siger hun.

Hvorvidt udtalelserne til pressen og Facebook-opdateringerne var et mediestunt eller ej, vil de fire frifundne ikke kommentere på.

Glade for dommen

Efter domsafsigelsen holdt de fire et pressemøde sammen med 'Medmenneskesmuglerne', som er et netværk af folk, der hjælper flygtninge gennem lande og over grænser.

»Vi har lykkedes med vores mission. Vi har sat fokus på et problem. Godt for os. Men der er stadig babyer, som drukner i havet, og mennesker, som sidder fast i pigtrådshegn«, siger Annika Holm Nielsen, der kalder dommens resultat »en lille sejr«.

:

I Aarhus blev Maria Sloth, Enhedslistens byrådsmedlem i Århus, og Anne Hegelund, kandidat til Folketinget i 2015, frifundet i en sag om menneskesmugling. Begge kvinder var tiltalt for at have bistået to afrikanske migranter med transport og overnatning i Danmark.

Dommeren lagde vægt på, at det ikke har været muligt at finde frem til detaljer om de to afrikanere.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden