Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
BROHUS ANDERS
Foto: BROHUS ANDERS

Genbrug. Jimmy Bruusgaard Pedersen blev sluset langsomt tilbage i job hos Stena Recycling i Horsens. Nu er han fastansat som pladsmand med 37 timers arbejdsuge.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Praktik hjalp Jimmy fra kontanthjælp til fuldtidsjob: »Man skal jo helt tilbage til det, man lærer som lille«

Lang praktik gav tid til at lære at stå tidligt op, smøre madpakker og at bevise sit værd for sig selv og virksomheden.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Jimmy er jo den eneste ud over mig, der kan varetage alle funktioner her på pladsen«.

Afdelingsleder Ulf Kruse nikker mod en gul gaffeltruck, der bakker hen over en stor asfalteret plads. Den summer som en tungt belastet arbejdsbi med en mørkeblå container på slæb.

Inde i trucken har 36-årige Jimmy Bruusgaard Pedersen blikket og det hjelmklædte hoved stift rettet bagud og, øjensynligt, en rutineret fod på speederen. Han bakker trucken rundt i en stor bue og dirigerer den hurtigt og præcist ind i en hangar-lignende bygning under et stort halvtag. Her lader han containeren vende bunden i vejret, så låget vipper op og en regn af papstykker drysser ud i en bunke på betonunderlaget.

Her på pladsen har Jimmy Bruusgaard Pedersen de sidste tre år haft hjemmebane. Han er pladsmand for Stena Recycling i Horsens og sørger 37 timer om ugen for at modtage industriaffald fra kunder, veje op, sortere det og afregne. Og det er faktisk en succeshistorie ud over det sædvanlige.

Igennem 10 år svævede Jimmy Bruusgaard Pedersen ind og ud af kontanthjælpssystemet. Han havde et misbrug af stoffer og alkohol og var ikke i nærheden af at kunne passe et arbejde.

Men gennem en effektiv misbrugsbehandling, en god kobling med en virksomhed og to lange praktikforløb blev Jimmy Sluset ind på arbejdsmarkedet.

»Jeg var heldig, at jeg fik et rigtig godt match her. Jeg har fået lov til at tage tingene i mit eget tempo, og så har jeg gradvist fået mere ansvar og mulighed for at vise, at jeg kan noget«, siger han.

Kunsten at smøre en madpakke

I sin første tid tilbage på arbejdsmarkedet var der rigtig meget, Jimmy Bruusgaard Pedersen skulle lære.

Gennem et halvt års døgnbehandling var han kommet sit stofmisbrug til livs, men efter 10 år med stort set ingen tilknytning til arbejdsmarkedet var der også mange mere banale ting, der var uvante og krævede tilvænning.

»Man skal jo helt tilbage til det, man lærer som lille – at stå op om morgenen, smøre en madpakke, være på arbejde en hel dag og så komme hjem og lave mad. Der er nogle vaner, som skal brydes, og nye, som man skal have bygget op«, siger Jimmy Bruusgaard Pedersen.

Skulle opbygge selvtillid

Første skridt på vejen mod fuldtidsarbejde var en praktikplads på en kirkegård. Her startede Jimmy Bruusgaard Pedersen med at arbejde tre dage om ugen i sammenlagt otte timer.

Han var glad for det hårde, fysiske arbejde udendørs, og det vænnede ham til at komme ud af sengen. Men der var ingen udsigter til en fastansættelse, så efter et års praktik kontaktede Jimmy Bruusgaard Pedersen kommunens jobcenter og bad om en anden praktikplads med mulighed for fastansættelse.

Virksomheden Stena Recycling forudså, at de kunne få brug for en ekstra hånd, og Jimmy Bruusgaard Pedersen blev matchet med den. Arbejdet passede godt med den type job, han gerne ville have; fysisk krævende og mestendels ude i frisk luft. Alligevel virkede fuld arbejdstid på det tidspunkt som en utopi, og han startede med tre ugentlige arbejdsdage på 8 timer i alt.

»Man stoler jo ikke ordentligt på sig selv, når man vågner op til virkeligheden. Man skal lige finde ud af, hvem man selv er, hvad man kan og ikke kan«, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det første stykke tid skulle han vænne sig til de nye arbejdsopgaver, rutinerne på arbejdspladsen og kulturen hos de nye kolleger. Heldigvis var der et godt hold at lære af.

»Vi har jo to gamle rotter ude i de kraner der. Man kan altså godt se, at de ved alt, og så lærer man sgu hurtigt«, siger han.

Timetallet og ansvaret voksede også hurtigt.

»Vi kunne se, at han havde en god indstilling og masser af gå på-mod. Han gav ikke op og bød sig til, også til de mere kedelige opgaver, så vi fik ret hurtigt fornemmelsen af, at han ville fungere godt i virksomheden«, fortæller afdelingsleder Ulf Kruse.

Klar på lederpost

Med ansvaret voksede Jimmy Bruusgaard Pedersen også. Det gav ham selvtillid, at virksomheden betroede ham nye opgaver og blandt andet lod ham gå fra i 14 dage, så han kunne tage kørekort til kran. Og så betød praktikforløbet, at han kunne øge arbejdstiden i sit eget tempo, så han var sikker på, at han kunne holde til det.

»Jeg har fået det, som jeg gerne ville have det, og det har været vigtigt. Ellers tror jeg måske godt, jeg kunne være knækket på det undervejs«, siger han.

I løbet af tre måneder arbejdede Jimmy sig op fra de 8 ugentlige timer til en fuld arbejdsuge på 37 timer. Succesoplevelserne gav ham blod på tanden til at springe til, hvis der var brug for en til at løse andre opgaver, og han tilbød blandt andet at dække ind, da der manglede en til at tage sig af kontoropgaver. Da han i 2013 var færdig med det halve års praktikforløb og tre måneder i løntilskud, var det oplagt for Stena Recycling at fastansætte ham.

Siden har han fortsat læringskurven som pladsmand og altmuligmand på arbejdspladsen. Næste skridt er et IT-kursus, han skal til at starte på, som skal klæde ham på til at skabe firmaets standard for, hvordan man holder orden på arbejdspladsen. Inden for nogle år håber han på at kunne overtage posten som leder af afdelingen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg er vokset fra ikke at tro på mig selv. Nu er der ikke rigtig noget, der holder mig tilbage«, siger han.

Foreløbig er han nu godt tilfreds med at være pladsmand. Ude på pladsen skal en kollega have en hånd med en ny last affald, og på lang afstand kan Jimmy Bruusgaard Pedersen se, hvad det er for en type materialer. Det er ham, der ved, hvordan den last skal håndteres.

Men først skal han spise frokost. En madpakke, selvfølgelig, med sirligt anrettede rugbrødsmadder. Hjemmelavet og medbragt, som hans nye vaner foreskriver.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden