Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Conrad-Petersen
Arkivfoto: Jens Conrad-Petersen

Demonstranten Sara Berthou fik taget sit tibetanske flag af politiet, da den kinesiske præsident kom på statsbesøg i 2012 i Danmark. Siden udviklede sagen sig til en politisk skandale om løgn for Folketinget og retten. Foto: Jens Conrad-Petersen

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvad sker der i Tibetsagen? Sigtelse mod politichefer for løgn kaldes helt og aldeles usædvanlig

Højst usædvanligt har Politiklagemyndigheden valgt at sigte to politichefer for falsk forklaring. Senere på ugen begynder forhør i undersøgelse af brud på retten til at demonstrere.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Få døgn før en kommission begynder en kulegravning af, hvorfor politiet fratog demonstranter deres tibetanske flag ved flere officielle kinesiske besøg i Danmark, tager sagen en bemærkelsesværdig drejning.

Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) har valgt at sigte to ledende politifolk fra Københavns Politi for at have løjet i retten; en yderst alvorlig anklage, der som hovedregel straffes med ubetinget fængsel, hvis de mistænkte kendes skyldige.

Både advokater og strafferetseksperter betegner da også sigtelserne som uden fortilfælde.

»I mine 22 år som advokat for politiet mindes jeg ikke, at politifolk er blevet sigtet for falsk forklaring i retten. Men det skal siges, at Politiklagemyndigheden i mange sager rejser sigtelse, som efterfølgende ikke kan bære en tiltale«, siger Torben Koch, der er bisidder for en af de andre centrale politichefer i Tibetsagen.

Professor i strafferet ved København, Jørn Vestergaard, deler opfattelsen:

»Det er et helt og aldeles usædvanligt tilfælde. Jeg kan ikke komme i tanker om sager, hvor politifolk er blevet dømt for falsk forklaring om tjenstlige forhold«, siger han.

Direktør i politiklagemyndigheden, Kirsten Dyrman, understreger, at sigtelserne sker uafhængigt af Tibetkommissionens arbejde og alene er et udtryk for en selvstændig efterforskning gennem det seneste år.

I september 2015 blev DUP bedt af Københavns Politi om at undersøge, om politifolk har begået tjenestemisbrug ved at levere urigtige oplysninger om Tibetsagen til blandt andet Folketinget. Samtidig blev de to politichefer anmeldt for falsk forklaring i Københavns Byret, der skulle stilling til en klage fra seks demonstranter om ulovlig frihedsberøvelser.

Under sin vidneafhøring forklarede en vicepolitiinspektør fra Københavns Politi, at der ikke var »nogen instrukser fra overordnet side om, at personer, der stod med tibetanske flag, skulle fratages disse«. Det har efterfølgende vist sig at være forkert. Eller som Kirsten Dyrman fra DUP udtrykker det:

»Der er en divergens mellem det, der blev forklaret i retten, og det vores efterforskning har vist. Derfor er der et grundlag for at sigte de to personer«.

Den forsvundne instruks

Siden den daværende kinesiske præsident Hu Jintao i juni 2012 besøgte Danmark, har Tibetsagen været genstand for stor politisk debat. Skiftende justitsministre har på baggrund af oplysninger fra politiet fastholdt, at demonstranterne ikke fik knægtet deres grundlovssikrede ret til at aktivere og vifte med flag ved kinesiske besøg.

Men i september 2015 dukkede en hidtil ukendt ’operationsbefaling’ op i Københavns Politi, der viste, at der blev udstedt en ordre om at holde demonstranterne væk fra Kinas præsident. Det fik Politiklagemyndigheden til at gå ind i sagen, og samtidig valgte justitsminister Søren Pind (V) at nedsætte en parallel undersøgelseskommission.

Betjente fjernede Tibet-flagene fra demonstranter, da Kinas præsident besøgte Danmark. Kilde: Jens Conrad-Petersen

Fra på torsdag og tre måneder frem skal kommissionen afhøre over 60 embedsmænd, politifolk, tidligere PET-chef og fhv. ministre afhøres om deres kendskab til Tibetsagen. Det store spørgsmål er, hvem der udstedte ordren om at skride ind over demonstranterne og hvorfor.

Blev beslutningen alene truffet i Københavns Politi, eller blev den dikteret fra nogen på et højere niveau i ministerierne for at den kinesisk præsident ikke skulle tabe ansigt under statsbesøget.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Tibetsagen har allerede fået konsekvenser for tre ledende politifolk, herunder den vicepolitiinspektør og politikommissær, der nu er blevet sigtet for falsk forklaring. De er forflyttet til andre stillinger i politiet.

Bisidderne for de to sigtede politichefer, advokaterne Anders Németh og Mads Kramme, har ingen kommentarer til, at Politiklagemyndigheden har rejst sagerne om falsk forklaring i retten. Men Mads Kramme regner med, at hans klient dukker op senere på ugen i Tibetkommissionen og lader sig afhøre som planlagt.

»Min klient vil gerne udtale sig i kommissionen«, siger Mads Kramme.

Anmeldelsen for falsk forklaring blev rejst sidste år af advokat Claus Bonnez, der repræsenterede seks demonstranter i klagesagen mod Københavns Politi. Han er godt tilfreds med, at der nu er rejst sigtelse mod de to ledende politichefer. Ifølge advokaten dokumenterer radiokommunikationen – som Østre Landsret måtte tvinge politiet til at udlevere – at der blev løjet i retten.

»Tibetsagen adskiller sig fra andre sager ved, at der er klare beviser for, at noget var helt galt«, siger Claus Bonnez.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden