0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Halvdelen af folkeskolerne mangler vikarer

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Der er ringe vikardækning på landets folkeskoler. På halvdelen af dem får børnene ikke altid vikar, når en lærer er fraværende, og især de ældste elever må klare sig selv, når timerne aflyses. Særlig ramt er specialundervisningen, hvor der kun i 20 pct. af tilfældene gives vikar.

Det viser en ny spørgeskemaundersøgelse 'Om vikardækning i folkeskolen' foretaget af foreningen Børns Vilkår på 700 skoler i august.

Undersøgelsen viser ligeledes, at mange skoler løser lærerfraværet ved at aflyse to-lærertimerne i de små klasser. - På baggrund af undersøgelsen må vi opfordre kommunerne til at sætte fokus på området og afsætte de fornødne ressourcer.

Går ud over svageste
Specialundervisningen er hårdt ramt, når lærerne er fraværende, og det betyder, at de børn, der har allermest brug for en særlig tilrettelagt undervisning, i mange tilfælde ikke får den.

»Problemet forstørres, når også timerne med to lærere aflyses«, siger formand for Børns Vilkår, John Aasted Halse, til Ritzau.

Han mener ligeledes, at skolerne sender et galt pædagogisk signal ved ikke at vikardække timerne.

»Vi pointerer konstant over for eleverne, specielt de ældre, at de skal passe deres skole. At de ikke må holde fri eller pjække. Men der opstår en disharmoni, når man samtidig giver dem fri, når lærerne er fraværende«, siger John Aasted Halse.

Økonomiske hensyn
Ifølge undersøgelsen er det i høj grad økonomiske hensyn, der bestemmer, hvilken undervisning eleverne kan få, og Børns Vilkår foreslår derfor, at den enkelte skole tildeles en større timepulje til vikardækning og at de enkelte skoler lægger en strategi for vikarområdet. Overordnet at Undervisningsministeriet bør stille krav til kommunerne om at sikre en passende vikardækning.

Else Købstrup (V), formand for Børne- og Kulturudvalget i Kommunernes Landsforening, har tidligere afvist, at kommunerne har skåret ned på vikarkontoen. Hun mener derimod, at der skal ses nærmere på sygefraværet i folkeskolen.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce