0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hård dom til fængselsforslag

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Fængselspersonalet og de borgerlige støttepartier kritiserer V og Ks forslag om at at privatisere danske fængsler. Hvis regeringsmagten skifter hænder efter valget 20. november, vil de to partier snarest muligt lave forsøg med udlicitering af dele af fængselsdriften.

Mange danske fængsler er gamle og nedslidte. Kriminalforsorgens egne analyser taler om, at alle lukkede fængsler i princippet burde erstattes af nyt byggeri, der er billigere at vedligeholde. V og K ser gerne, at private virksomheder betaler en del af milliardregningen.

»Ud over at få nogle fængsler, der bliver drevet billigere og mere effektivt, tror jeg, det vil højne kvaliteten i de eksisterende fængsler, hvis der kommer en ny privat spiller ind på banen, der gør tingene på en lidt anden måde«, siger Helge Adam Møller, retspolitisk ordfører for de konservative. Han bebuder et konkret udspil meget hurtigt efter valget.

»En borgerlig regering vil meget nøje studere erfaringerne fra andre lande og vil til en start iværksætte forsøg med private fængsler, der sikrer, at skatteborgerne får mest muligt for deres penge«, siger Helge Adam Møller og peger blandt andet på England som mulig rollemodel.

Venstres retspolitiske ordfører, Birthe Rønn Hornbech, er også tilhænger af private fængsler.

»Venstre vil privatisere så meget som mulig, og ser også gerne, at fængsler bliver drevet privat. Der er dog det forbehold, at de daglige forvaltningsakter, f.eks. spørgsmål om prøveløsladelse, og den daglige magtanvendelse ikke skal udøves af private«.

På pængenes præmisser
Dansk Fængselsforbund stiller sig meget kritisk over for
forslaget. Formanden for fængselsfunktionærerne, Carsten Pedersen, kalder
udspillet for unuanceret. Han frygter, at en privatiseret kriminalforsorg betyder profittænkning, hvor man går på kompromis med kvaliteten.

»I USA taler man meget om strengere straffe, fordi det jo er
med til at finansiere og udvikle det privatiserede fængselsvæsen. Jo flere, man får ind, jo mere økonomi er der jo i det. Det er et farligt område at lade styre af markedskræfter«, siger han.

Støttepartierne siger nej
Ingen af Venstre og Konservatives borgerlige støttepartier vil være med til at privatisere dele af fængselsvæsenet, sådan som VK foreslår. Og dermed bliver VKs valgudspil sikkert aldrig til noget.

Både Kristeligt Folkeparti og CD - som VK har inviteret med i en ny firkløverregering - og Dansk Folkeparti, frygter, at det skal gå ud over fangernes og personalets vilkår, hvis private skal tjene penge på fængselsdrift.

»Det er ingen betryggelse, at VK fortsat vil have offentligt ansat personale til at tage sig af fangerne under Kriminalforsorgens ansvar«, siger de tre partier til Ritzau.

Frank Jensen afvisende
Justitsminister Frank Jensen (S) afviser kategorisk, at den nuværende regering vil prøve en privat løsning i fængselsvæsenet.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce