0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Regning på vej til Farumborgere

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Langkilde Morten,,,Politiken
Foto: Langkilde Morten,,,Politiken
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

En regning, som overstiger et helt års kommunale udgifter i Farum, venter på skatteborgerne i den nordsjællandske kommune. Mens sæbeboblerne efter den sygemeldte borgmester Peter Brixtofte (V) brister én efter én, vokser til gengæld de økonomiske problemer.

Mandag samles økonomiudvalget i Farum ekstraordinært til krisemøde for at finde op mod 600 millioner kroner, som Tilsynsrådet for Frederiksborg Amt kræver på baggrund af en afgørelse fra Klagenævnet for Udbud.

Kommunen dybt involveret
Klagenævnet har afgjort, at Farum Kommune er dybt involveret i byggeriet af Farum Park og Arena - derfor kravet om at lægge de mange millioner som sikkerhed.

Politikerne i Farum skal ikke regne med statslig nødhjælp, for disse forhåbninger punkterede regeringen med indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i spidsen eftertrykkeligt søndag.

Ingen hjælp fra Christiansborg
Der er hverken udsigt til kontant hjælp eller en dispensation, så Farum Kommune slipper for at deponere op mod 600 millioner kroner.

»Staten vil ikke træde til med penge. Når en kommune påfører sig selv problemer, må den selv klare det. Det kan kun gøres ved at sænke udgifterne eller ved at skaffe sig nye indtægter. Eller en kombination af begge dele«, siger Lars Løkke Rasmussen, som dermed gør klart, at regeringens løfte om skattestop for alle danskere ikke gælder i Farum.

Afviser ikke skattestigniner
Efter flere dage med stadig stærkere mistanke om overforbrug og rod i økonomien i Farum, som før weekenden førte til en sygemelding af borgmester Peter Brixtofte i tre måneder, tør den fungerende borgmester Henrik Jerger (V) ikke afvise skattestigninger.

Heller ikke kommunalforsker Roger Buch ser andre muligheder, end at skatteborgerne i Farum må yderligere til lommerne.

»Der kan naturligvis komme nogle mindre krav om tilbagebetaling, hvis det viser sig, at borgmester Brixtofte har påført kommunen unødvendige ekstraudgifter. Men det er småting i forhold til den store regning, der opstår, hvis kommunen ikke har overholdt spillereglerne omkring deponering. Det kan tage mange år at komme ud af«, siger Roger Buch.

Lovgivning holder
Selv om Farum tilsyneladende ikke har overholdt spillereglerne, finder kommunalforskeren det unødvendigt med ny lovgivning.

»Skandaler af denne karakter rejser en flodbølge af selvjustits i andre kommuner«, siger Roger Buch.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce