0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Lars Løkke suspenderer Brixtofte

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Dresling Jens,,,Politiken
Foto: Dresling Jens,,,Politiken

Foto: Jens Dresling

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil stadfæste Farum Byråds beslutning om at suspendere borgmester Peter Brixtofte (V). Samme Brixtofte gentog mandag, at han er klar til at tage en retssag på suspensionen.

Ifølge Indenrigsministeriet har Peter Brixtofte groft og gentagne gange vægret sig med hensyn til udførelse af opgaver, som er pålagt ham ved den kommunale styrelseslov.

Indenrigsministeren offentliggjorde ministeriets beslutning på et pressemøde mandag aften.

En uges ventetid
Afgørelsen er foreløbig. Nu har såvel Peter Brixtofte som byrådsflertallet i Farum den næste uge til at reagere på indenrigsministerens beslutning.

Derfor træder suspensionen først endeligt i kraft om en uge.

Det er dog givet, at der skal væsentlige nye oplysninger på bordet for at ændre den foreløbige afgørelse.

Brixtofte vil gå hele vejen
Farums borgmester Peter Brixtofte (V) udtalte sent mandag eftermiddag sin forventning om at domstolene vil underkende en suspension. Han gjorde også som tidligere klart, at han er parat til at tage sagen hele vejen til Højesteret.

Det betyder, at afgørelsen skal for en domstol, og dermed kan der gå måneder, før det er afgjort, om suspensionen er lovlig.

Formelt er det byrådet i Farum, der har pligt til at indbringe spørgsmålet for domstolen.

Peter Brixtofte kan dog blive tvunget til at sige farvel til både kæde og kontor allerede om en uge, hvis ellers den Lars Løkke Rasmussens foreløbige afgørelse bliver endelig.

Peter Brixtoftes må i givet fald fortsætte som menigt medlem af Farum Byråd. Her bliver han siddende valgperioden ud, medmindre han kendes uværdig til at sidde i byrådet på grund af igangværende undersøgelser af forholdene i Farum Kommune.

Historisk afgørelse
Det er første gang i danmarkshistorien, at en borgmester sættes fra sit embede.

Ifølge loven skal en domstol afgøre lovligheden af en suspension, hvis den bekræftes af Indenrigsministeriet.

Som Brixtoftes efterfølger er løsgængeren Paul Wachtell for længst blevet valgt som 'skyggeborgmester' af et flertal i byrådet i Farum.