0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Arne Astrup: Sukker feder

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Frandsen Finn
Foto: Frandsen Finn
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Man bliver federe af at spise sukker. Det dokumenterer en længe ventet undersøgelse fra ernæringseksperterne Arne Astrup og Anne Raben på Institut for Human Ernæring på Landbohøjskolen.

Overvægtige bliver endnu federe, hvis de drikker sodavand med sukker, hvorimod de taber sig, hvis de vælger drikkevarer med kunstige sødestoffer.

Undersøgelsen har været undervejs i seks et halvt år, og det har medført stærk kritik af institutleder Arne Astrup.

Beskyldes for at tilbageholde undersøgelse
Han er af Venstres sundhedsordfører Jørgen Winther blevet beskyldt for bevidst at tilbageholde undersøgelsens resultater, fordi de kunne komme sukkerproducenten Danisco til skade.

Arne Astrup er også blevet kritiseret for flere gange at have udtalt, at cola med kunstige sødemidler feder mere end cola med sukker, på trods af, at han selv har været med til at gennemføre undersøgelsen, der viser det modsatte.

Arne Astrup har desuden modtaget betaling fra Danisco for diverse artikler og pjecer samtidig med, at han var formand for Ernæringsrådet.

Danisco har sammen med Coca-Cola Nordic finansieret en del af undersøgelsen.

Sukker skyld i fedme og forhøjet blodtryk
I undersøgelsen, som offentliggøres i Ugeskrift for Læger, har medvirket to grupper af overvægtige kvinder og mænd, som i 10 uger indtog en forsøgskost, der enten indeholdt sukker eller kunstige sødemidler. Cirka 70 procent af sukkeret kom fra drikkevarer - resten fra yoghurt, is, marmelade eller grød.

Efter 10 uger havde de 21 medlemmer af sukkergruppen taget i gennemsnit 1,6 kilo på, mens de 20 overvægtige i sødestofgruppen havde tabt gennemsnitlig ét kilo.

Desuden steg blodtrykket hos sukkergruppen, mens det faldt hos de overvægtige, som fik kunstige sødestoffer.

Politiken.dk

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce