0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Danmarks drikkevandsreserver halveret

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Zakora Martin
Foto: Zakora Martin

Der er ikke så meget rent drikkevand i den danske undergrund som tidligere antaget. - Foto: Martin Zakora

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Mængden af dansk grundvand, der kan drikkes, er kun halvt så stor som antaget. Det viser nye beregninger fra Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse, GEUS.

Den seneste opgørelse over drikkevandsreserven er 11 år gammel. Dengang antog geologerne, at der var 1,8 milliard kubikmeter vand til rådighed årligt - det tal er nu reduceret til 1 milliard kubikmeter på grund af forurening og overforbrug i dele af landet.

Flere årsager til halvering
Der er flere årsager til, at reserverne af drikkevand er halveret i forhold til det tidligere kendte.

En af dem er, at det øvre grundvand er kraftigt påvirket af sprøjtegifte og kvælstof. I den øverste del af grundvandet overskrides grænseværdien for både nitrat og pesticider i hver femte boring.

Øget risiko for forurening
Da der samtidig pumpes for kraftigt fra dybere grundvandsmagasiner, forøges risikoen for, at det rene grundvand forurenes med en række stoffer som for eksempel nikkel, oplyser GEUS.

En anden årsag til den dramatiske nedskrivning af Danmarks beholdning af drikkevand er en ny landsdækkende beregningsmodel, som inddrager en række påvirkninger af vandløb og natur, der begrænser mængden af tilgængeligt vand.

Pres på grundvandet under storbyerne
Undersøgelsen viser også, at der bliver pumpet for store mængder grundvand op omkring København, Odense og Århus. Alene i København og i Nordsjælland bliver grundvandet overudnyttet med 80 millioner kubikmeter om året.

Pesticider i vandet
I marts viste nye tal fra Miljøstyrelsen, at antallet af vandboringer i Danmark, der må lukke på grund af nedsivede pesticider og nitrater, er fordoblet på tre år.

Forureningen ventes først at toppe om 20 år. Hvor pesticider tidligere hovedsagelig ramte de små, private boringer, er de nu ved at sprede sig til de vandforsyninger, der leverer vand til størstedelen af befolkningen.

Politiken.dk

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce