Foto: NASA
Danmark

Solstorm kan give massive strømsvigt

Ødelagte satellitter, svigtende radiokommunikation og omfattende strømsvigt var konsekvenserne, da Jorden sidst blev ramt af en voldsom solstorm. Det aktuelle udbrud er endnu værre.

Danmark

Det igangværende udbrud fra Solen kan få voldsomme følger for Jorden i form af omfattende strømsvigt, ødelagte satellitter og svigtende radiosystemer.

Udbruddet betyder, at en enorm ladning af energiladede partikler er blevet slynget ud i rummet og nærmer sig Jorden med flere hundrede kilometer i sekundet. En lignende mængde er kun observeret få gange før.

Elnet brød sammen i 1989
I marts 1989 betød en solstorm - der var mindre end den, der rammer Jorden i disse dage - at elnetværker i Sverige, Canada og USA brød sammen.

I Quebec-provinsen i Canada betød nedbruddet, at 6 millioner mennesker var uden strøm i et halvt døgn. Samtidig kunne flykaptajner melde om støj på radiolinierne, og adskillige skibe mistede radiokontakten med land.

Hundreder af satellitter i rummet over hele den nordlige halvkugle holdt op med at virke. I flere tilfælde betød den enorme mængde solpartikler, at satellitternes særlige solpaneler gennemgik en ældningsproces, der svarer til fem år - vel at mærke i løbet af blot en uge.

Fare for astronauter
Også bemandingen på den internationale rumstation ISS - der ikke er beskyttet af jordens atmosfære - kan vente ubehagelige overraskelser.

Ved udbruddet i 1989 var rumfærgen Atlantis i rummet for at sende Venus-sonden Magellan afsted på sin rejse. Under soludbruddet blev astronauterne pludselig bombarderet med energiladede protoner, der gav dem sære lysglimt i øjnene.

Samtidig med de mange advarsler skal man dog også huske at nyde begivenheden. Solstormen betyder nemlig, at man på den nordlige halvkugle i klart vejr vil kunne se det sjældne og smukke fænomen nordlys.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden