0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Radikale går med i aftale om skolepraktik

Socialdemokraterne og fagbevægelsen forstår ikke, hvorfor de radikale er gået med regeringen og DF i en ny aftale om skolepraktikordninger. LO siger, at aftalen straffer de unge og indebærer, at flere tusinde aldrig vil få en uddannelse.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Antallet af elever, der tager deres praktik på en skole i stedet for på en rigtig virksomhed, skal sættes ned.

Det er hovedformålet med en finanslovaftale, som regeringen sent onsdag aften indgik sammen med Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre.

»Den her aftale betyder et kæmpe fremskridt for at sikre, at flere unge får en uddannelsesaftale«, siger undervisningsminister Ulla Tørnæs (V) til Ritzau.

Ydelsen beskæres
Målet om at skaffe flere praktikpladser i virksomheder og reducere antallet af pladser i skolepraktik skal nås ved en kombination af flere initiativer:

  • For det første vil skolerne fremover blive præmieret, hver gang de indgår en uddannelsesaftale om en praktikplads for en af deres elever.
  • Samtidig vil elever i skolepraktik få mindre i løn fremover. De elever, der er over 18 år, vil modtage 5.330 kroner om måneden, mens dem der er under 18 år vil modtage 2.210 kroner per måned. Socialdemokraterne siger nej Socialdemokraterne mener, at denne nedskæring i ydelsen er alt for voldsom. Og mens Ulla Tørnæs betegner aftalen som 'en langsigtet løsning, der tager fat om problemets kerne', har Socialdemokraternes uddannelsesordfører, Carsten Hansen, en helt anden udlægning: »Vi er dybt forundret over, at De Radikale hopper med på den her limpind. Det er ren økonomitænkning og har ikke noget at gøre med uddannelsespolitiske visioner. En ting er, at man ikke kan få en praktikplads, noget andet er, at man skal straffes på sin løn. Det er for ringe og for småt«, siger Carsten Hansen. Han tilføjer, at aftalen 'til forveksling ligner det, som Dansk Arbejdsgiverforening har ønsket sig i oplægget til forhandlingerne'. LO: En sort dag for de unge LO går skridtet videre. LO-sekretær Harald Børsting mener, at aftalen betyder, at flere tusinde unge aldrig får en uddannelse. »Det er en sort dag for de unge. Partierne bag aftalen imødekommer arbejdsgiverne, men straffer de unge. Det her betyder jo, at 3.800 unge bliver overladt til sig selv og risikerer aldrig at få en uddannelse. Det kan jeg ikke forstå, samfundet kan leve med«, siger Harald Børsting. Skolepraktikken giver unge mulighed for at færdiggøre deres uddannelse, selv om de ikke kan komme i praktik i en virksomhed. Den mulighed forsvinder nu for mange unge, fordi der indføres adgangsbegrænsning til skolepraktikken på en række uddannelser. »Det betyder jo reelt, at uddannelsesgarantien forsvinder for en stor gruppe af unge, der gerne vil have en uddannelse, men har svært ved at få en praktikplads. Jeg synes, det er at gøre nar af de unge«, siger Harald Børsting. Anden udvikling: Undervisningsminister Ulla Tørnæs (V) ærgrer sig over, at det hverken lykkedes at finde et flertal for de enlige forsørgere eller at ændre de såkaldte fribeløb for, hvor meget studerende må tjene uden at skulle tilbagebetale SU. Begge forslag strandede på finansieringen.


Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

Annonce