0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Plastrør afgiver farlige kemikalier til drikkevandet

Kemikalier, der er forbudt i fødevareemballage, findes i drikkevandet. De afgives via de plastrør, som udgør to tredjedele af det danske vandforsyningsnet.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Zakora Martin
Foto: Zakora Martin
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

En ny undersøgelse fra det norske Næringsmiddeltilsyn.
viser, at drikkevandet indeholder kemikalier. Tre af de kemikalier, som afgives, er forbudte i fødevareemballage. Samtidig er stofferne mistænkt for at virke hormonforstyrrende.

Kemikalierne afgives via de platrør vandet løber igennem, når det skal fra vandværket til forbrugernes haner.
Plastrørene udgør to tredjedele af det danske vandforsyningsnet. Det skriver Jyllandsposten.

»Et af de tre stoffer (4-tert butylphenol) har man testet og fundet uegnet til levnedsmiddelemballage. De to andre stoffer har vi ingen oplysninger om. Derfor er de ikke tilladt. Når de er forbudt i fødevareemballage, burde de vel ikke være i vandet i større mængder,« siger toksikolog Ole Ladefoged fra Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring i Fødevaredirektoratet til Jyllandsposten.

Ikke ensbetydende med sundhedsrisiko
Ifølge den norske undersøgelse afgiver plastrørene fenoler til vandet otte gange over den danske grænseværdi. Fenoler er mistænkt for at virke hormonforstyrrende.

Ifølge Jyllandsposten er overskridelsen af grænseværdien ikke ensbetydende med, at vandet er sundhedsskadeligt, da myndighederne opererer med en stor sikkerhedsmargin.

Resultat til næste år
Det er dog endnu uvist, hvor alvorligt problemet er. I Miljøstyrelsen er der nedsat en arbejdsgruppe, der har til opgave at vurdere, hvor stor en sundhedsrisiko, de udgør.

Arbejdet forventes at være færdigt til næste år, og der er ikke meget andet at gøre end at vente på resultatet.

»Der er ikke så meget, forbrugerne kan gøre. Men de kan lade vandet løbe lidt, inden de tapper det, så de undgår det vand, der har stået stille i længere tid i plastrørene inde i huset,« siger Torlei Thomsen fra Dansk Vand- og Spildevandsforening.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce