0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Regeringen vil begrænse CO2-udslip

El og gas bliver dyrere, når regeringen af hensyn til klimaet strammer kravene til virksomheders udledning af drivhusgasser. Energisektoren raser: Planen koster arbejdspladser.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Borberg Thomas
Foto: Borberg Thomas

Danmark har forpligtet sig på at bringe udslippet af drivhusgasser ned. - Foto: Thomas Borberg

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Klimaet skal beskyttes. Derfor griber regeringen nu ind over for danske virksomheders udledning af drivhusgasser. Men virksomhederne advarer om, at forbrugerne betaler prisen. El og gas bliver dyrere med de nye regler, siger de.

Industri og kraft-varmeværker må højest udlede 33 millioner ton drivhusgasser næste år. Det er seks millioner ton færre end i år, hvilket svarer til en nedskæring på 15 procent.

Sådan lyder det centrale punkt i den CO2-plan, som regeringen nu offentliggør.

Fald følger klimaaftale
Faldet i udslippet er en følge af klimaaftalen fra Kyoto, der forpligter landene til at skære ned på udslippet for at undgå alvorlige klimaforandringer.

For to måneder kom det frem, at Danmark var bagud med at ratificere aftalen.

Spekulationerne har gået på, om Danmark ville købe CO2-kvoter i udlandet eller stille skrappere krav til industrien.

»Virksomhederne kan vælge at begrænse udledningen ved at lave teknologiske investeringer, lave kvoter eller gå ind og lave en mindre produktion«, siger miljøminister Hans Christian Schmidt (V) til Radioavisen.

Han vil senere torsdag orientere Folketingets miljø- og energiordførere om lovforslaget, som regeringen nu sender i høring.

VK-regeringen har overtaget tidligere energiminister Svend Aukens (S) plan om at reducere udslippet med 21 procent frem til 2012 i overensstemmelse med Kyoto-aftalen. Derfor kan der komme flere stramninger, oplyser miljøministeren.

Industri slipper billigst
Ifølge Dagbladet Børsen rammer den nye beskæring skævt. Det er især Energisektoren, der må holde for, mens industrivorksomheder slipper med mindre skrappe skrav. Cementproducenten Aalborg Portland går således helt fri.

Fporbrugerne kommer ifølge avisen til at betale den største del af regningen. De nye kvoter vil presse energipriserne i vejret, så private forbrugere og virksomheder næste år kommer til at betale i alt 650 millioner kroner mere for el og gas.

Energisektoren stærkt utilfreds
Regeringens plan møder derfor kraftig modstand i Energisektoren. Den raser over, at regeringens plan vil presse el- og varmeproducenterne hårdere end industrien.

Direktør i organisationen Dansk Energi, Hans Duus Jørgensen, siger, at planen kommer til at koste arbejdspladser.

»Det kan betyde tab af danske arbejdspladser, og at værdiskabelsen flyttes til udlandet«, siger Hans Duus Jørgensen til Ritzau.

Han tilføjer, at det er en bunden opgave for det danske samfund at få nedbragt CO2-udslippet, og det i sidste ende bliver forbrugerne, der betaler.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce