0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Soldater til Kosova med forsinkelse

Halvdelen af de danske soldater kommer til Kosova med mindst ét døgns forsinkelse. Fire af fem af forsvarets transportfly har vist sig ikke at være til rådighed.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Baaner, Rasmus
Foto: Baaner, Rasmus

Soldater fra det jyske Dragonregiment gjorde i går klar til at flyve til Kosova. Af de 96 soldater på vej er de 77 infanterisoldater, 15 fra jægerkorpset og fire fra telegraftropperne. - Foto: Rasmus Baaner

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Knap halvdelen af de 96 soldater, der er hasteindkaldt til at støtte de udmattede danske soldater i Kosova, når først frem søndag.

Fire af de fem Hercules-fly er ikke til rådighed, skriver Internetavisen Jyllands-Posten.

Kan kun stille med et fly
Flyvevåbnet kan kun stille med én Hercules-transportmaskine og én besætning til at løse opgaven.

Stabschefen i Flyvertaktisk Kommando, Søren Falk-Portved, siger, at selv om man i øjeblikket råder over fem Hercules-fly i Danmark, har man kun mulighed for at flyve med det ene i dag.

Mindelser om Bam-indsats
Og de første 51 danske soldater er i formiddag lettet planmæssigt med et tætpakket Herculesfly fra Flyvestation Karup.

Hvis historien virker bekendt, så blev også den danske hjælp til jordskælvskatastrofen i Bam i Iran kraftigt forsinket på grund af mangel på transportfly. 55 mand og seks sporhunde blev ved den lejlighed forsinket i godt et døgn og ankom som det sidste hold til jordskælvsområdet.

Fly til eftersyn
I den aktuelle situation er to af de fem Hercules-fly helt nye C-130J-modeller, der ikke er indsat operativt.

Ét fly står splittet ad til eftersyn på Flyvestation Værløse, og det fjerde fly deltager i en øvelse i USA og har ikke flyvetimer nok inden det skal til eftersyn. Det eneste fly, der er til rådighed, er hentet hjem fra Grønland.

Når flyvevåbnet kun råder over en besætning til opgaven, skyldes det ifølge general Helsø, at de resterende besætninger er under uddannelse til de to nye Herkules-fly - som ikke har fået indbygget de sikkerhedssystemer som missionen kræver - og derfor ikke må flyve den gamle model af sikkerhedsmæssige årsager.

Fremme søndag formiddag
De resterende 45 soldater kommer først af sted tidligt søndag morgen i et chartret civilt fly, som lander i Skopje i Makedonien, hvorfra det danske Herculesfly bringer dem det sidste stykke til Pristina, hvor de forventes at lande klokken 09.30.

Stemningen på Flyvestation Karup er lørdag spændt og lidt rastløs.

»Det er naturligt nu, hvor afrejsen nærmer sig. De ved, de skal ned til en spændt situation, og den hurtige afrejse forstærker stemningen af uro«, siger oberst Kristian Sørensen, der er chef for operationsafdelingen i Hærens Operative Kommando i Karup.

Hvor længe de 96 mand skal blive i Kosovo er ikke afgjort. Hvis roen hurtigt sænker sig, så bliver udsendelsen kun på et par uger. Sker det ikke, kan opholdet vare flere måneder, ligesom forsvarsminister Svend Aage Jensby (V) har åbnet mulighed for en eventuel yderligere udvidelse af styrken.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce