0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Bertel Haarder afviser at lempe udlændingelov

Det medførte kritik af udlændingeloven, at børn, der adopteres efter deres seksårs-fødselsdag, ikke ligestilles med børn født i Danmark. Men integrationsminister Bertel Haarder (V) afviser at ændre udlændingeloven.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Dresling Jens
Foto: Dresling Jens

Integrationsminister Bertel Haarder (V) afviser at lempe reglerne i udlændingeloven, der rammer adoptivbørn, der kommer sent til Danmark. - Foto: Jens Dresling

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Integrationsminister Bertel Haarder vil ikke lave en lovændring, der tilgodeser herboende adoptivbørn, som i den seneste udlændingelov fik sværere ved at få en udenlandsk ægtefælle til Danmark.

Det skuffer den radikale udlændingeordfører, Elsebeth Gerner Nielsen, som mener, at biologiske børn og adoptivbørn skal ligestilles.

Reglerne betyder, at et barn, der adopteres som syv-årigt først kan få en udenlandsk ægtefælle til Danmark som 35-årig.

Men integrationsminister, Bertel Haarder afviser over for Elsebeth Gerner Nielsen, at reglerne i udlændingeloven om familiesammenføring bliver lempet for sent adopterede børn og unge.

Da loven blev vedtaget i december, medførte det stor kritik, at børn, der bliver adopteret i en sen alder til Danmark, rammes af familiesammenføringsregler.

Lempelse ville have urimelig virkning
Både De Radikale samt Landsforeningen Adoption og Samfund mente ved udlændingelovens vedtagelse, at det var urimeligt, at adoptivbørn ikke ligestilles med biologiske børn.

I tråd med Bertel Haarders argumenter for at stramme reglerne om familiesammenføring har Elsebeth Gerner Nielsen spurgt ministeren, om ét tilfælde af et adoptivbarn, der kommer i klemme i de nye regler, ikke er ét tilfælde for meget.

Elsebeth Gerner Nielsen har hørt om ét tilfælde, hvor et adoptivbarn er kommet i klemme, og derfor spurgte hun Bertel Haarder i sidste uge, om reglerne ville blive lempet.

Men i sin afvisning af en lempelse af loven over for adoptivbørn, siger integrationsminister Bertel Haarder, at en lempelse ville have den »helt urimelige virkning«, at en sent adopteret ville få bedre vilkår end en jævnaldrende udlænding, født og opvokset i Danmark.

Afskaf tilknytningskravet
Dette argument kan Elsebeth Gerner Nielsen godt følge. Hun mener, at det optimale ville være, hvis man afskaffede tilknytningskravet, så ingen blev stillet ringere end andre.

»Jeg synes, at alle danske statsborgere skal stilles ens. Men i dag er et dansk statsborgerskab ikke ret meget værd, hvis man først får det som 7-årig«, siger hun som reaktion på Bertel Haarders afvisning.

Elsebeth Gerner Nielsen undrer sig desuden over, at Danmark nok er det eneste land i Europa, der ved lov diskriminerer adoptivbørn i forhold til biologiske børn.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu