0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fischer Boel gav forkerte oplysninger til Folketinget

Fødevareminister Marianne Fischer Boel (V) har sagt undskyld, fordi hendes ministerium gennem halvandet år har opfundet argumenter for at undgå en aktindsigt i listen over danske modtagere af EU's landsbrugsstøtte.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Viemose Kåre
Foto: Viemose Kåre

Fødevareministeren har udpeget en enkelt medarbejder som ansvarlig for alle fejl i sagen. - Foto: Kåre Viemose

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Fødevareminister Mariann Fischer Boel (V) har givet forkerte oplysninger til Folketinget og Folketingets Ombudsmand.

Den indrømmelse har ministeren i dag givet på et samråd i fødevareudvalget. Ifølge ministeren er fejlen sket uforsætligt.

»Jeg skal være den første til at beklage det, der er sket, har Mariann Fischer Boel sagt, da hun som indledning på samrådet læste en erklæring op om det sagsforløb, der i over halvandet år betød, at en forfatter og journalist fik afslag på afslag på anmodninger om aktindsigt i listen over danske modtagere af den omstridte landbrugsstøtte fra EU.

Oplysninger lå samlet
Fødevareministeriet har afvist journalist Kjeld Hansens ansøgninger om aktindsigt dels med henvisning til, at arbejdet med at samle oplysningerne ville være alt for omfattende, og dels med henvisning til, at interessen ikke har været stor nok til, at det ville være umagen værd at samle oplysningerne.

Men nu viser det sig, at oplysningerne hele tiden har været samlet på en fil og det eneste, ministeriets medarbejdere skulle gøre for at kunne imødekomme aktindsigten, var at fjerne nogle CPR-numre.

Boel: Jeg vidste det ikke
»Hvis jeg havde vidst det, havde jeg naturligvis lagt oplysningerne frem. Men det vidste jeg ikke«, siger Mariann Fischer Boel til Ritzau.

På onsdagens samråd, som var indkaldt af Venstre-manden Jens Kirk for at give ministeren mulighed for at komme med en redegørelse af forløbet, kaldte Mariann Fischer Boel sagsforløbet for 'total nedsmeltning'.

Enkelt medarbejder får skylden
Ifølge ministeren har en enkelt medarbejder i Fødevareministeriet kørt sagen op til offentliggørelsen på egen hånd og hverken ministeren eller departementschefen er ifølge Boel blevet informeret undervejs.

Den pågældende medarbejder har på eget initiativ holdt et møde med journalist Kjeld Hansen og bedt ham trække sin klagesag hos Ombudsmanden, som handlede om besværlighederne med at få aktindsigt, tilbage. Som modydelse skulle Kjeld Hansen få aktindsigten.

Forsøg på 'handel'
Men der findes ikke et referat fra mødet, oplyser ministeren.

»Ud fra det referat, jeg har fået fra det møde, der fandt sted i departementet i april, ser det ud som om, at den medarbejder uden at hverken jeg eller departementschefen var orienteret siger til Kjeld Hansen: 'Hvis I nu får det hele udleveret (alt materialet om landbrugsstøtten, red.), regner vi med, at den klage, der er hos Ombudsmanden, bortfalder'. Det er klart, at det ikke er acceptabelt for mig, at man laver den slags handler«, siger Mariann Fischer Boel.

Det vakte opsigt, da danskerne som de første borgere i EU i sidste uge fik indsigt i, hvem der løber med de mange milliarder fra den omstridte landbrugsstøtte.

Det skete, da forfatter og journalist Kjeld Hansen sammen med journalist Niels Mulvad endelig kunne offentliggøre listerne over danske modtagere.

1,3 mia. til Arla
Kjeld Hansen kaldte offentliggørelsen et 'brud med 30 års hemmelighedskræmmeri', mens han undrede sig over, at det havde taget halvandet år at få oplysningerne ud af ministeriet.

Aktindsigten viste blandt andet, at den store vinder i spillet om landbrugsstøtten er Arla Foods, der årligt henter 1,3 milliarder kroner hjem, overvejende fra EU s eksportstøtte.

Danisco får 204 millioner kroner, og slagterikoncernen Danish Crown snupper omkring 120 millioner kroner.

SF tvivler på ministerens forklaring
SF's Jørn Jespersen kan godt forstå, at fødevareministeren beklager sagsforløbet.

»For det første har man sagt, at man ikke havde oplysningerne, og for det andet har man sagt, at der ikke var en berettiget interesse i det. Man har beklaget det første, men jeg mener også, at ministeren bør beklage det andet«, siger Jørn Jespersen, der ikke tror på forklaringen om, at det er en enkelt medarbejder, der har taget fejl.

»Det er lidt beklageligt, at man forsøger at tørre den af på en enkelt medarbejder«, siger han.

/ritzau/ - og Politiken.dk

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce