0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Journalister besøger Camp Danevang efter torturanklager

Journalister fra den irakiske avis Al Manarah er inviteret med de danske soldater på patrulje efter den danske bataljon er blevet beskyldt for at medvirke til tortur.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Borberg Thomas
Foto: Borberg Thomas

Irakiske journalister bliver nu lukket indenfor i varmen hos den danske bataljon. - Arkivfoto: Thomas Borberg

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Den danske bataljon i Irak får om kort tid besøg af journalister fra den irakiske avis Al Manarah, der har bragt en kritisk artikel som beskylder de danske journalister for at medvirke til tortur af irakiske krigsfanger.

Artiklen blev bragt med navngivne kilder under overskriften: 'Danske soldater deltager i tortur eller ser på uden at reagere'.

Beskyldningerne er blevet pure afvist af den danske styrke, og chefredaktøren for den irakiske avis har efterfølgende beklaget beskyldningerne.

Beskyldninger kan koste menneskeliv
Den landsdækkende og ansete irakiske avis skrev ellers for få dage siden, at danske soldater »deltager i tortur eller ser på uden at reagere«.

Bataljonen har set med stor alvor på anklagerne, for selv om de tilsyneladende er grundløse, så kan de i yderste konsekvens komme til at koste menneskeliv blandt de udstationerede danskere.

Oberst John Dalby, der er chef for den danske styrke, kalder anklagerne for et angreb i medierne, der har til formål at miskreditere koalitionen.

Historien »er meget mere en bare en uskyldig avisand, for den kan dræbe lige så effektivt som et skarpladt våben. Konsekvensen kan konkret betyde forværret sikkerhed for de danske soldater«, skriver Hærens Operative Kommando i en pressemeddelelse.

Derudover svækker artiklen tilliden blandt irakerne til de danske soldater.

Irakiske journalister med på job
I et forsøg på at genoprette tilliden den danske batljon kommet med en invitation til avisens journalister om besøge Camp Danevang.

»Avisen kan få lejlighed til at interviewe oberst John Dalby, som er chef for den danske bataljon. Endvidere opfordrede jeg Al Manarah til at følge med de danske soldater ud på operative opgaver, så avisen ved selvsyn kan se, hvordan bataljonen arbejder. Begge tilbud takkede avisen ja,« siger den danske presseofficer Peter Ernstved Rasmussen i en pressemeddelelse.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement