0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kontakt på gaden giver flere penge til ulandshjælp

Flere ulandsorganisationer har indenfor de sidste par år fået markant flere penge ind fra private bidragsydere. Organisationernes indsamlere er blevet mere aktive på gaden, og det har øget indtjeningen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Langkilde Morten
Foto: Langkilde Morten

Øget synlighed i gadebilledet har øget indtjeningen. - Arkivfoto: Morten Langkilde

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Flere af Danmarks største ulandsorganisationer har fået markant flere penge ind fra private, skriver Kristeligt Dagblad.

Hos Folkekirkens Nødhjælp, som er den ulandsorganisation, der modtager mest offentlig støtte, er gaveindtægterne fra private vokset fra 75-80 millioner kroner årligt til en forventet rekord i år på lidt over 100 millioner kroner.

Folk vil give hvis anledningen er der
»Vi kan selvfølgelig ikke sige, hvad der motiverer folk, og tallene kan tolkes på mange måder. Men vores opfattelse er, at folk gerne vil give, især hvis de får en anledning til det«, siger fundraiser Kim Skytte, til Kristeligt Dagblad.

»Vi har øget vores indsats for at få nye private givere, blandt andet ved at henvende os til folk på gaden, og det er en del af forklaringen. Udover vores faste giverskare af især ældre har vi fået en del nye, unge bidragydere; folk i 20-30 års alderen, som betaler faste beløb over betalingsservice«, siger han.

Betaler ikke længere så meget over skatten
Hos Care Danmark er de private bidrag næsten fordoblet fra knap 3,7 millioner kroner i 2002 til godt syv millioner i 2004.

Informationschef Mikala Satiya Rørbech tror, at mange har tænkt, at de vil give mere, fordi de ikke længere betaler så meget over skatten til u-landene.

»I Danmark har vi ikke været vant til, at u-landshjælp er noget, vi selv skal betale så meget til, fordi staten har givet meget. Men jeg tror, der er en mentalitetsændring på vej«.

Regeringen har næsten halvveret u-landsbistanden
Danmark giver i år i omegnen af 0,8 procent af bruttonationalproduktet i ulandsbistand, mens tallet under den tidligere regering anslås at have været op mod 1,5 procent opgjort efter samme metode.

Mikala Satiya Rørbech tilføjer, at stigningen i de private bidrag også skyldes, at organisationen har gjort mere opmærksom på sig selv over for private.

Det er dog ikke alle organisationer, der har oplevet større givervilje fra private. Hverken Dansk Røde Kors, Mission Øst eller Caritas har registreret nævneværdige ændringer i givernes adfærd de sidste år.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere