0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Antipsykotisk medicin gør demens værre

Demente ældre, der får antipsykotiske midler, risikerer at medicinen gør deres demens endnu værre, viser britisk forskning.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Patienter med Alzheimers og andre demenssygdomme får forværret deres sygdom, hvis de får antipsykotiske midler. De bliver dårligere til at huske og til at klare dagligdagens gøremål.

Det viser en ny britisk undersøgelse af midlet Seroquel, som er et af de forholdsvis nye antipsykotiske præparater på det danske marked.

»Men der er ingen grund til at tro, at det kun gælder dette præparat. Alle antipsykotiske midler har formodentlig den effekt på demente«, siger overlæge i Lægemiddelstyrelsen Steffen Thirstrup.

Livsfarlig blanding
En kortlægning af forbruget af antipsykotiske midler blandt danskere over 65 år viste for nylig, at 40.000 ældre danskere i 2003 var i behandling med antipsykotisk medicin, og at det gjaldt næsten tre ud af ti beboere på plejehjemmene.

8.803 personer var i medicinsk behandling for demens, og 1.750 af dem fik samtidig antipsykotisk medicin.

Det kan være en livsfarlig blanding, fordi de mest almindelige antipsykotiske midler har vist sig at give alvorlige bivirkninger i form af blodpropper i hjernen og pludselig død.

Derfor udsendte Lægemiddelstyrelsen i foråret 2004 advarsler mod brugen af de to præparater Zyprexa og Risperdal til demente.

Forværrer sygdommen
Men antipsykotisk medicin kan altså ikke kun have alvorlige bivirkninger for demenspatienter. De forværrer også selve sygdommen.

En ny undersøgelse fra Lægemiddelstyrelsen viser imidlertid, at advarslen om alvorlige bivirkninger i mange tilfælde blot har fået patienterne til at skifte over til et andet antipsykotisk middel.

Dæmper ikke adfærd
En tredjedel af dem, der har skiftet, har netop gjort det til Seroquel.

Den britiske undersøgelse understreger, at det ikke er nogen god løsning - også fordi præparatet tilsyneladende ikke har nogen positiv virkning på den ophidselse og urolige adfærd, som det skulle dæmpe.

Undersøgelsen er netop publiceret på tidsskriftet British Medical Journals internetside 'online first'.

»Men i det hele taget er det ikke nogen god idé at give antipsykotisk medicin til demenspatienter, fordi det sløver dem og nedsætter deres funktionsevne«, siger Steffen Thirstrup.

»Der kan imidlertid være situationer, hvor det er uundgåeligt«.

Kritik af brug af lægemidler
Det store antal ældre, som får antipsykotiske midler, kritiseres fra flere sider.

Flere af kritikerne mener, at medicinen bruges til at lægge en dæmper på urolige ældre, uden at de overhovedet er psykotiske.

Sundhedsstyrelsen har nedsat en arbejdsgruppe, de skal se nærmere på problemet.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce